home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Belőle indulok ki, és hozzá térek vissza
Rencsényi Elvira
2006.03.01.
Belőle indulok ki, és hozzá térek vissza

Bakos ÁrpádSajátos érzelemvilágunknak számos kifejezésmódja van. Egyik közülük az az egyetemes ,,nyelv, amelyet a világ bármely szegletében élő embertársaink is megértenek: a zene. Színes dallamvilágával, az egy-egy nép, nemzet hagyományaira épülő hangszereléssel megszólaltatott muzsika a...

Bakos Árpád

Sajátos érzelemvilágunknak számos kifejezésmódja van. Egyik közülük az az egyetemes ,,nyelv, amelyet a világ bármely szegletében élő embertársaink is megértenek: a zene. Színes dallamvilágával, az egy-egy nép, nemzet hagyományaira épülő hangszereléssel megszólaltatott muzsika az emberi lelket érinti meg. Bakos Árpád énekes-zenész életének meghatározója is a muzsika, a dallam, a ritmus. Általa válik teljessé, és olyan sajátos módon, mély átéléssel adja át ezt a fennkölt érzést a közönségnek, amelyre csak ő képes.
Szabadka Község Közművelődési Közössége a 2005. évben Bakos Árpádnak ítélnek oda a Bodrogvári Ferenc-különdíjat.
* Tudjuk Önről, hogy kiváló zeneművész és zeneszerző. Bár összefonódik a kettő, valamelyik bizonyára mégis egy kicsit közelebb áll az Ön személyiségéhez. Melyik?
- Én elsősorban énekes vagyok. Talán az énekes-zenész meghatározás volna a legpontosabb. A mögöttem álló jó pár év és a feladatok, amelyekkel találkoztam, hozták magukkal az igényt, hogy zenét is írjak. Az első ilyen jellegű próbálkozásom még az Újvidéki Rádióban volt. Aztán a Tanyaszínház jött, utána pedig egy sor színházi és más jellegű felkérés is következett. Mindkét dolog közel áll hozzám, az egyik kiegészíti a másikat. De talán az élő zene, az együttmuzsikálás, a pillanat megismételhetetlen varázsa az, amit igazán szeretek.
* A díjat a Gyermekszínházban bemutatott A szegény csizmadia és a Szélkirály, valamint a szabadkai Népszínház magyar társulata által színre vitt Szulamit című darab zenéjének megírásáért érdemelte ki. Miben különbözik a gyermekek, illetve a felnőttek számára komponált zenemű? Milyen érzelemvilágot tükröznek, és mennyire állnak közel az Ön sajátos érzelemvilágához?
- Szerintem semmiben. Mindkettő lehet jó is meg rossz is. Egyvalami azonban mind a két esetben meghatározó: őszintének kell maradni. Nem lehet hazudni. Az első hamis pillanat, és máris oda az egész. Számomra létezik egyfajta ráérzés, amikor kézhez kapok egy szövegkönyvet. Nem tudok erre jobb kifejezést. A lényege, hogy ez nyitja meg a kapukat, amelyeken áthaladva eljutok egy lehetséges célig. Mert persze a megszülető zene csak egyike azoknak a lehetséges zenéknek, amelyek rám találnak.
* Mit jelent Önnek ez a különdíj, illetve mely elismerésekkel méltatták eddig a munkásságát?
- A legnagyobb díj számomra egy koncert utáni mosoly vagy könnyes szem. Eddig leginkább színházi fesztiválokon sikerült kiérdemelnem néhány díjat. Ez a mostani kicsit meglepően ért, de nagyon örülök neki. Sajnos, személyesen nem tudom átvenni, mert Balaton-felvidéki turnén leszek a Csík zenekarral és az ajkai Apte táncegylettel.
* Melyiket tartja ezek közül az elismerések közül a legkedvesebbnek?
- Nekem minden elismerés kedves. Nem tudok különbséget tenni köztük, és szerintem nincs is rá szükség.
* Gyakran hallhatunk az Ön előadásában népzenét. Ez a műfaj jellemzi valójában az Ön munkásságát?
- Népzenével kezdtem, és úgy látszik, most már végig is kíséri a pályámat. Nagyon sokat köszönhetek neki. Megtaláltam benne mindazt, amire zenészként és emberként is egyaránt építhetek. Ha jobban belegondolok, általa tanultam meg a legtöbbet a szakmáról, hogy ezzel a csúnya szóval éljek. Ilyen például a dallamok vezetése vagy a ritmusok változása.
* Számos alkalommal lépett közönség elé jótékonysági rendezvényeken. Milyen szerephez jut az Ön életében a jótékonykodás, a másokon való segítés szándéka?
- Erről egy macedón dal mesél a maga tiszta egyszerűségével: mindig az segít és tesz meg a legtöbbet másokért, akinek a legkevesebb adatott meg. Ez manapság is így van. De minden segítség, még a legkisebb is jól jön ott, ahol hiány van. Én is, mint ahogy sok más ,,ismeretlen és csendes” társam, a magam módján próbálom kivenni a részem ebből.
* Együttese Bakos Árpád és barátai néven lép közönség elé. Kik ezek a barátok, és mióta zenélnek együtt?
- Az évek hozták ezt így. Nagyon szeretek új barátokkal, zenészekkel játszani. Mondhatnám azt is: zenészbarátokkal. Éppen ezért sokszor, sokfelé, sokféle társakkal hozott össze az élet, a zene. Így a legegyszerűbb megoldás az volt, ha a nevem mellé mindig odakerül: ...és barátai. Úgy néz ki, hogy a legrégibb ilyen barát most Pálfi Ervin. A legújabb pedig mindjárt egy zenekar, a szabadkai Iskon együttes. Velük készítem el tavaszra új lemezemet.
* Mit nyújt Önnek valójában a zene, és milyen mértékben meghatározója az életének?
- Belőle indulok ki, és hozzá térek vissza. Nehéz erről úgy beszélni, hogy az ne váljék közhelyessé.
* Számíthatunk-e újabb kompozícióra, önálló koncertre vagy egyéb fellépésre a közeljövőben?
- Ha lenne felkérés, ha lennének fesztiválok... Már régóta foglalkoztat ez a dolog, ez a kérdés. A választ sajnos én sem tudom. Nemcsak az anyagiakról van itt szó. Manapság nincs olyan személy, aki felvállalná ezt, vagy olyan valaki, aki a népzenei képzést intézményesítené. Felnőnek korosztályok úgy, hogy még csak nem is hallottak élőben népzenét. Ugyanez érvényes, sajnos, a komolyzenére is. Válaszolva a kérdésre: egy csomó itthoni és határon túli fellépés vár rám a nyár folyamán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..