home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Belgrádnak elege lett a szélsőségesekből
(-)
2013.11.06.
LXVIII. évf. 45. szám

Egyre valószínűbb, hogy lesz előrehozott választás, s míg a szabadkai rendőrség eredménytelenül nyomoz a Vergődő madár ügyében, Belgrádban is botrány tört ki: ellopták Jovanka Broz kitüntetéseit. A liberálisok és a demokraták közötti viszony elmérgesedése mellett a hétvégi koszovói választásokon is az erőszak csúcsosodott ki. Belgrád egyre türelmetlenebbül szemléli saját szélsőségesei tevékenységét, s olyasmire került sor, amire eddig még soha: a szerb államvezetés Koszovóban karhatalommal akar fellépni a szerb szélsőségesek ellen!

Várhatólag lesz előrehozott választás

Marko Blagojević, a CESID programigazgatója szerint az idő múlásával egyre biztosabb, hogy a belgrádi önkormányzati választásokkal párhuzamosan megtartják a parlamenti választásokat is. Blagojević a Večernje novostinak adott interjújában arra is rámutatott, hogy a fővárosban a haladók támogatottsága tíz százalékkal növekedett, a demokratáké pedig ugyanennyivel csökkent. Köztársasági szinten a haladók 42 százalékon, a demokraták pedig 11 százalékon állnak. A CESID programigazgatója a vajdasági választásokat sem tartja kizártnak, ám azt elismeri, hogy ennek a lehetősége jóval kisebb. (Večernje novosti)

Eltökéltek a reformok végrehajtására

A nagy tekintélyű Financial Times napilap elemző írása úgy értékeli, hogy a szerb kormány eltökélt a reformok végrehajtásában, és arra figyelmeztet, hogy az adók növelése és a fizetések csökkentése nagy társadalmi veszélyeket is rejt magában. A Financial Times elemzésében külön foglalkozik a szerbiai IT szektor jövőjével, és megállapítja, hogy az ország helyzete ebből a szempontból kiváló. Részletesen áttekinti a Fiat kragujevaci gyárának a történetét is, és azt a következtetést vonja le, hogy a gépjárműgyártásnak jelentős szerepe van a szerb ipar újraélesztésében. (Tanjug)

Ellopták Jovanka kitüntetéseit

Közvetlenül a temetés után, október 26-a és 29-e között ismeretlen tettesek ellopták Jovanka Broz, Josip Broz Tito volt jugoszláv államelnök feleségének háborús kitüntetéseit. Hogy a botrány még nagyobb legyen, az eltulajdonított tárgyak nem is Jovankáé, illetve családjáé voltak. Mivel a temetés előtt a kitüntetéseket a családtagok nem találták, a protokoll végett azokat az egykori bajtársak adták kölcsön. (B92, Blic)

Jovanović megtiltotta a demokratákkal való koalíciót

Miután a sajtó arról kezdett cikkezni, hogy küszöbön áll a Demokrata Párt és a liberálisok egyesülése, a két politikai csoportosulás közötti kapcsolat igencsak megromlott. Egyesek szerint Čedomir Jovanović megkísérelte átvenni a Demokrata Párt irányítását, mások szerint a két párt közötti tárgyalásokra csupán azért volt szüksége, hogy erősítse kapcsolatait a haladókkal. A két párt közötti viszony a voždovaci helyhatósági választások előtt mérgesedett el, amikor is a liberális pártelnök megtiltotta a demokratákkal kötendő választási koalíciót. (Blic)

Erőszak a koszovói választásokon

Ivica Dačić kormányfő arra szólította fel a koszovói szerbeket, hogy vegyenek részt a vasárnapi koszovói önkormányzati választásokon. „A koszovói szerbek jövője a saját kezükben kell hogy legyen, nem pedig Hashim Thaci és a szerb szélsőségesekében, akik az ottani szerbeket a katasztrófába sodorják.”  Az első hírek arról tájékoztatnak, hogy a különféle szélsőséges szervezetek terepi megfélemlítése sikerrel járt. Kosovska Mitrovicában a szerb szélsőségesek betörtek a Szent Száva Középiskolába, szétverték a szavazóurnákat, valamint fizikai erőszakot is alkalmaztak az ott tartózkodókkal szemben. Az eldurvuló történések után meglepő fordulat következett be: Aleksandar Vučić, a szerb kormány első miniszterelnök-helyettese azzal a kéréssel fordult a Nyugathoz, hogy 45 percre engedélyezze a szerb rendőrség közbelépését Kosovska Mitrovicában a szerb szélsőségesek ellen. (Tanjug, Kurir)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..