home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel: Újra ismétlődő kezdetek
(—)
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Belgrádi szemmel: Újra ismétlődő kezdetek

Az ismétlés hete volt a múlt hét a szerbiai közéletben. Az utóbbi időben a hírekben háttérbe került Hágai Nemzetközi Bíróság két ügyben is reflektorfénybe került. Azt is megtudhattuk, hogy Ivica Dačić miniszterelnök történelemtudása csiszolásra szorul. Vigasztalásul az év végéig megérkezik az országba az Apple, ettől függetlenül az árak továbbra is emelkednek. Vučić újabb kezdetekről beszélt, Dinkić pedig választásokat akar. Szerbiában tehát ismétlődnek a „kezdet”-ek, de hogy hol van ennek az egésznek a vége, azt nem tudni. Nézzük hát sorjában!

Újra ismétlődő kezdetek

Az ismétlés hete volt a múlt hét a szerbiai közéletben. Az utóbbi időben a hírekben háttérbe került Hágai Nemzetközi Bíróság két ügyben is reflektorfénybe került. Azt is megtudhattuk, hogy Ivica Dačić miniszterelnök történelemtudása csiszolásra szorul. Vigasztalásul az év végéig megérkezik az országba az Apple, ettől függetlenül az árak továbbra is emelkednek. Vučić újabb kezdetekről beszélt, Dinkić pedig választásokat akar. Szerbiában tehát ismétlődnek a „kezdet”-ek, de hogy hol van ennek az egésznek a vége, azt nem tudni. Nézzük hát sorjában!

Megbánta — bocsánatot kért

Vlastimir Đorđević egykori belügyminiszter-helyettest a Hágai Nemzetközi Törvényszék első fokon 27 évi börtönbüntetésre ítélte a koszovói albánok ellen elkövetett emberiségellenes bűncselekmények miatt. A másodfokú per most zajlik, az ügyészség életfogytiglanit, a védelem enyhítést kér. A fordulatot az hozta az ügyben, hogy a múlt heti tárgyaláson Đorđević bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól, illetve az egykori elüldözöttektől. A volt magas rangú szerb rendőr azt is elismerte, hogy részt vett az albán holttestek elrejtésében. Mint köztudomású, a holttesteket a szerb különleges alakulatok tagjai hantolták ki, hűtőkocsikkal vitték a Belgrád melletti Batajnicára, hogy újra elássák őket. Đorđević ezt is megbánta, s a bíróság előtt úgy fogalmazott, hogy „bűnhődöm, amiért annak idején nem szálltam szembe a miniszterrel.” (Vlajko Stojiljković egykori belügyminiszter 2001-ben Belg-rádban öngyilkos lett.)(Beta)

Karađžić Jugoszláviát védte

A boszniai háború ügyében is javában tartanak a hágai büntetőperek. A múlt héten Radovan Karadžić mellett tanúskodott a 35 éves börtönbüntetését Észtországban töltő egykori krajinai szerb politikus, Milan Martić. Az egykori, soha el nem ismert Krajinai Szerb Köztársaság volt elnöke a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy Radovan Karadžić kizárólag Jugoszlávia megőrzéséért politizált, s tagadta, hogy emögött Nagy Szerbia létrehozásának a szándéka állt volna.(Tanjug)

Az EU szerbellenes terve

Kemény hangú nyílt levelet írt a múlt héten az EU összes tagállamának, illetve az EU intézményeinek Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke. A boszniai szerb elnök szerbellenes összeesküvésként értékelte azt, hogy jövőre az első világháború kitörésének századik évfordulójára emlékezve úgy kerül sor a Híd kultúra projektum megtartására Szarajevóban, hogy arról őt, illetve a Boszniai Szerb Köztársaság tisztségviselőit nem értesítették az illetékesek. A nyílt levélben a boszniai szerbek első embere úgy fogalmaz, hogy az elmúlt két évtizedben a szerbek különféle indítékokból a nemzetközi közösség csapásait voltak kénytelenek elviselni, s most is erről van szó: meg akarják másítani a történelmet. Nem a szarajevói merénylet volt ugyanis a világháború kitörésének az oka. Hozzátette, hogy mindezt inkább a történészekre kellene bízni. A kérdésben egyébként állást foglalt Ivica Dačić szerb miniszterelnök is, aki szerint az első világháborút az Osztrák—Magyar Monarchia hegemonisztikus törekvései váltották ki. (Mit is mondhatnánk erre? Miniszterelnök úr, üljön le! Egyes! Vissza az iskolapadba!)(Tanjug)

Jön az Apple!

Ivica Dačić szerb miniszterelnök, mint már múlt heti számunkban is hírül adtuk, az Egyesült Államokban tárgyalt a legnagyobb számítástechnikai vállalatokkal. E téren minden bizonnyal az a legfontosabb hír a szerbiai Apple-rajongók számára, hogy a prémiumtermékeiről ismert cég az év végéig a szerb piacon is megjelenik. Ha minden igaz, így nemsokára már legálisan is lehet majd  Szerbiában Iphone okostelefont venni. A hírhez tartozik még, hogy Dačić a Google és a Hewlett Packard informatikai mamutcégeket is arra biztatta, hogy fektessenek be hazájában.(Tanjug)

Újabb drágulási hullám — miért is?

A szerbiai átlagpolgárt minden bizonnyal sokkal jobban izgatja a legújabb drágulási hullám, mintsem az Apple megjelenése az országban. A vásárlóerő a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent, a dinár viszont stabil, a pénztelenség miatt a polgárok nagy része csak a legszükségesebbeket vásárolja meg. Akárhogy is van, ettől függetlenül az árak tovább emelkednek. A napilapnak nyilatkozó szakemberek elsősorban a nagy haszonkulcsot emlegetik, ami egyes termékek esetében akár a 100 (!) százalékot is elérheti. Ezen még az sem segít, hogy a vámtételek csökkennek, mivel a különbséget a kereskedők megtartják maguknak. Mindez azért lehetséges, mert az élelmiszerpiacon nincs egészséges konkurencia, az az elv uralkodik, hogy a kétszázezer újgazdagon kívül más nem létezik, s a többi árucikket, amit ez a réteg nem tud felszívni, vagy megveszi a pórnép, vagy nem.(Blic)

Ez még csak a kezdet!

Aleksandar Vučić első kormányfő-helyettes tette a fenti frappáns, de már elcsépeltnek s kissé unalmasnak tűnő kijelentést a múlt szombaton, miután a Galenika gyógyszergyárban történt visszaélések miatt nyolc személyt letartóztattak. (A magunk szerény véleménye minderről az, hogy bízunk benne: a belgrádi sajtómunkásoknak is feltűnik már ez az ismételgetés, s valaki majd csak felteszi azt a plátói kérdést is, hogy no, de hol van ennek az egésznek a vége?)(RTS)

Dinkić új választásokat akar Vajdaságban

A múlt héten hivatalosan is párttá alakult az Egyesült Régiók. A megválasztott régi/új elnök, Mlađan Dinkić szerb pénzügyminiszter arra hivatkozva követelt új választásokat az északi tartományban, illetve Belgrádban, hogy az ott hatalomban levő demokraták többé már nem a fejlődés motorjai. Ugyanakkor felszólította a Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt csalódott tagjait, hogy politikai karrierjüket az Egyesült Régiókban folytassák.(Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..