home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel: Tárt ajtó és üres templom
(—)
2013.06.26.
LXVIII. évf. 26. szám
Belgrádi szemmel: Tárt ajtó és üres templom

Szerbia nem lenne Szerbia, ha a nyári kánikulára nem jutna legalábbis egy botrány. Most éppen a kisérettségi vizsgatételei szivárogtak ki, s okoztak napokig tartó galibát. Pancsován hatalomváltás történt, s itt már kéz a kézben irányítják a várost a haladók és a demokraták. Velimir Ilić Kínában turistáskodott, Vučić Brüsszelben tárgyalt, Nikolićot pedig tárt ajtók, csak éppen üres templom fogadta Kelet-Boszniában.

Botrány a kisérettségin — kiszivárogtak a kérdések

Az idén először adtak számot tudásukról az általános iskolák végzősei. Illetve: adtak volna, ha az ún. kisérettségi feladatai még a vizsgák előtt nem szivárogtak volna ki. Emiatt a matematika érettségit egy nappal el is halasztották. A belgrádi sajtó számos cikket közölt azzal kapcsolatban, hogy hol és hogyan árulták különféle összegekért a megoldásokat. Habár az illetékesek tagadták, hogy az anyanyelvi teszt kérdései is idő előtt ismeretesek voltak a vizsgázók számára, időközben mégis kiderült, hogy ebben az esetben ugyancsak sokan előre tudták a megoldásokat. A botrány miatt erős nyomás nehezedett Žarko Obradović oktatási miniszterre, sokan a lemondását követelték. A hétvégére fény derült a kiszivárogtató kilétére. Minderről személyesen Ivica Dačić miniszterelnök számolt be a sajtó képviselőinek. Mint mondta, a feladatokat a Hivatalos Közlöny nyomdájának egyik dolgozója lopta el, vélhetőleg több tettestársával együtt.(RTS, Tanjug, Beta)

Jön az Ikea

Jól halad a svéd Ikea bútorgyártó cég és a szerb hatóságok tárgyalása, úgyhogy a jelek szerint a multinacionális vállalat nemsokára nálunk is megkezdi működését. A sajtóértesülések szerint összesen négy áruház fog nyílni: Belgrádban, Újvidéken, Nišben, illetve valahol Közép-Szerbiában. A hírek egyelőre csupán az áruházak megnyitásáról szólnak, arról nem, hogy esetleg termelést is folytatna az országban a svéd óriás. Az ismert bútorgyárnak a szerbiai piacon történő megjelenése két szempontból is fontos. Egyrészt, mert várhatólag jótékony hatással lesz az árak csökkenésére, másrészt pedig, mert mintegy kétezer embernek fog munkát nyújtani.(24 SATA)

Hatalomváltás Pancsován

Eddig elképzelhetetlen hatalmi struktúra állt fel a szebb napokat megélt Pancsován. A szerb haladók megelégelték a több hónapja tartó helyi politikai krízist, s kisebbik koalíciós partnerüket, a szocialistákat felcserélték a demokratákkal. A haladókon és a demokratákon kívül egyébként a helyi többséghez tartoznak még a szerb demokraták, a liberálisok, de az Egyesült Régiók is. Úgy látszik, az ideológiai különbségek a pancsovai belvizet nem nagyon kavarják fel.(B92)

Nincs koalíció a választások előtt

A pancsovai fejlemények természetesen felcsigázták a politikai elemzők érdeklődését is, s olyan találgatás is megindult a közvéleményben, hogy esetleg a demokraták más, magasabb szinten is a haladókkal lépnének koalícióra. Ezt a demokraták szóvivője, Aleksandra Jerkov cáfolta, és úgy nyilatkozott, hogy a pancsovai történések nem szolgálnak bevezetőül a két párt együttműködése tekintetében. Jerkov szerint a demokraták csak a választások után, a választási program szellemében fognak tárgyalni a potenciális kormánykoalíció tagjairól.(Tanjug)

Számolják már a napokat

Nem fukarkodott az utóbbi időben Jelko Kacin, az Európai Unió nyugat-balkáni jelentéstevője az új szerbiai kormányzat dicséretével. Az aktív újságolvasó már nem is lepődött meg azon, hogy a múlt héten ismételten kedvező értelemben szólt a szerbiai kormányzatról, s többek között úgy fogalmazott, hogy számolják már a napokat, amikor az EU tagállamai zöld fényt adnak a Szerbiával kezdendő csatlakozási tárgyalásoknak. Hogy a zöld fény konkrét dátumot is jelent-e egyben, arról nem számolt be az állami hírügynökség.(Tanjug)

Velimir Ilić Kínában

Rég volt alkalmunk olvasni az ellentmondásos, s agresszív viselkedéséről elhíresült Velimir Ilićről, aki jelenleg az építészeti és urbanizációs miniszteri tisztséget tölti be a szerb kormányban. A Tanjug állami hírügynökség a letűnt szocialista érát idézve, „retrósított” hírben számolt be arról, hogy Ilić miniszter Kínában meglátogatta a világ legnagyobb hídját, az ún. Jiaozhou Bay hidat. A miniszter a 42,5 kilométer hosszú hídon adott nyilatkozatot, kiemelve, hogy a kormány az azt épített céggel írt alá megállapodást a 11-es korridor kiépítésére.(Tanjug)

Az egyház megalázta Nikolićot?

Ellentmondásos hírek érkeztek Tomislav Nikolić szerb államelnök boszniai látogatásáról. Nikolić, miután megválasztották Trebinje díszpolgárává, ellátogatott az ottani (boszniai) Gračanica kolostorba. Nagy volt a megdöbbenés, amikor az elnöki konvojt a kolostorban úgyszólván senki sem fogadta. Az egyház szerint mindez nem így történt, az elnököt igenis fogadták, igaz, nem a legmagasabb szinten, mivel a helyi püspök éppen lakodalomban volt. Ezzel szemben az elnöki kabinet a helyszínen készült felvételekkel kívánja demonstrálni azt, hogy Nikolićot a helyi egyházi méltóságok bojkottálták, s a szerb elnök valójában egy elhagyatott objektumban járt.(Beta, Tanjug, Danas)

Vučić októberre kérte a tárgyalások megkezdését

Aleksandar Vučić kormányfő-helyettes azt kérte Catherine Ashtontól, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjétől, hogy Szerbia már októberben megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..