home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel: Ki van itt pácban?
(—)
2013.05.15.
LXVIII. évf. 20. szám

A fenti kérdés foglalkoztatta a múlt héten a szerb közvéleményt, így hát mi is ezt a kérdést tesszük fel olvasóinknak: Ön szerint ki van itt pácban? A megfenyegetett politikusok, az egyház, a milliárdos Mišković, esetleg a Szerbiába készülő Intel és Microsoft? Netán valaki más?

Halotti ima a kormányért és a parlamentért

Országszerte hatalmas felháborodást keltett az észak-koszovói szerbek és a szerb nacionalista pártok szervezésében a múlt pénteken Belgrádban megtartott Koszovóval kapcsolatos tüntetés. Az igazi felháborodást — a már megszokott rigmusokon kívül — az egyház képviselőinek jelenléte, illetve megnyilvánulása idézte elő. A szerb ortodox egyház montenegrói-tengermelléki metropolitája, Amfilohije a kormány és a parlament tagjaiért elmondott egy halotti imát, amit a nyilvánosság  gyilkosságra való felhívásként értelmezett. Anastasije nyugalmazott ortodox pap pedig nemcsak hogy lehazaárulózta Nikloić államelnököt, Dačić kormányfőt és Vučić miniszterelnök-helyettest, hanem még párhuzamot is vont köztük és a meggyilkolt Đinđić miniszterelnök sorsa között.
Ivica Dačić miniszterelnök erre így reagált: „Néha azt kérdezem magamtól, mivel érdemelte ki a Jóisten, hogy ilyen emberek képviseljék őt a földön.”(B92, Beta, Tanjug)

Kačevanda püspök dossziéja

A Blic napilap Vasilije Kačevanda pravoszláv püspökről közölt sokkoló információkat. A napilap egyebek között azt tette róla közzé, hogy a titkosszolgálat még a hatvanas években szervezte be Pablo néven. A hazai és a külföldi hírszerző szolgálatok egyaránt őt nevezték meg a szerb pravoszláv egyházban a homoszexualitás fő hordozójának, azonkívül háborús bűnösök rejtegetésével, sőt mi több, gyilkossággal is vádolják. (Blic)

Vučić a legeurópaibb

Legalábbis a čukaricai Első Európai Ház egyesület szerint, mely 2000 óta ítéli oda ezt az elismerést. A miniszterelnök-helyettes előtt többek között Dragoljub Mićunović, Boris Tadić, Rasim Ljaljić, Nenad Bogdanović és Ivica Dačić jelenlegi miniszterelnök is átvehette ezt a kitüntetést, de posztumusz Zoran Đinđićnek is odaítélték.(Beta)

Vučićot 45 ezren lájkolták

A Twitter és a Facebook közösségi hálót a politikusok is már régóta használják a kommunikációra. Természetesen Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, miniszterelnök-helyettes, hadügyminiszter stb., stb., a modern kori szerb történelem pillanatnyilag legnépszerűbb politikusa sem maradhat ki belőle. A Blic tudósítása szerint Facebook-oldalát eddig majd 45 ezren lájkolták, vagyis jelölték be.(Blic)

Dačić a Szilícium-völgyben — Csakugyan jön az Intel?

Míg két héttel ezelőtt Vučić miniszterelnök-helyettes áradozott a leendő szerb Szilícium-völgyről, addig Ivica Dačić kormányfő a héten, személyesen fel is kereste az informatika első számú bázisát Kaliforniában. A hírek szerint sikerült is megállapodást kötnie a Windows operációs rendszert gyártó Microsoft vállalattal, a nagy dobás azonban a világ első számú processzorgyártójának, az Intelnek a Szerbiába való csábítása lenne. Állítólag a cég menedzsmentje hajlik is arra, hogy gyártósort telepítsen Szerbiába.(Beta)

Mišković a pácban

A Blic napilap egyebek között arról írt a múlt héten, hogy a hónapok óta előzetes letartóztatásban lévő Delta Birodalom tulajdonosát az a veszély fenyegeti, hogy a vagyonelkobzásról szóló törvény értelmében vizsgálatnak vetik alá a vagyonát. Az adóhatóság azt is vizsgálni fogja, hogy hogyan tudta Mišković elkerülni a mintegy 5 millió euró adó kifizetését az útépítő vállalatok magánosítása után. A napilap úgy értesült, hogy Miroslav Mišković, a fia, Marko Mišković és a Niebens-csoport tulajdonosa, Milo Đurašković 19,5 évnyi börtönbüntetéssel számolhat hivatali helyzettel való visszaélés és adócsalás bűntette miatt.(Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..