home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Belgrád—Bar
2017.06.14.
LXXII. évf. 23. szám
Belgrád—Bar

​​​​​​​Újból elindul az éjszakai vonat — Amerika hátat fordított — Magyarország Soros György szerint maffiaállam

Újból elindul az éjszakai vonat

A Srbijavoz bejelentette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a Barig közlekedő éjszakai vonat a nyári időszakban ismét jár. Június 16-án Barból, illetve 17-én Belgrádból indulnak az első szerelvények. A vonat Lapovót és Kraljevót is érinti, az ülőhelyeken kívül pedig fekvőhelyek, hálókocsi és autószállító vagon is várja az utazni vágyókat. Bővebb információ a Srbijavoz honlapján található. (Politika)

Amerika hátat fordított

Amerika az első helyen — ígérte kampánya során Donald Trump, és legutóbbi bejelentése, mely szerint az USA kilép a párizsi klímaegyezményből, valamint a NATO-tagállamok vezetőivel való feszült vitája alapján úgy tűnik, annak idején valóban komolyan gondolta ezt a szlogent. Ezek a döntések hatalmas felháborodást keltettek, Európa első reakciója pedig a visszafogott düh volt, melyből a későbbiekben akár bizonyos fokú ellenállás is kialakulhat. Mindenestre az USA mostani politikája hosszú távon jelentősen befolyásolja Amerika nemzetközi megítélését. Szakértők szerint az európaiak ezek után talán kevésbé veszik majd komolyan Washingtont.

Európai tartózkodása alatt az amerikai elnök kioktatta szövetségeseit, magára haragította a németeket, megalázott néhány NATO-vezetőt, és szinte semmibe vette a NATO-tagsággal járó „játékszabályokat”. Érdekes viszont, hogy ő maga sikerként értékelte az európai körutat. És hozzátette: szerinte az öreg kontinens alapból máshogyan gondolkodik.

Derek Chollet, Obama egykori védelmi minisztériumi titkára azt nyilatkozta, hogy az USA nagy bajban lesz, ha egyszer Európa segítségére fog szorulni. „Trump már-már ellenségként tekint az európai partnereire, ezzel pedig eljátssza azt a bizalmat, amelyre szükség esetén alapozhatna.”

Az USA egyébként nem szakíthatja meg teljesen az Európával való kapcsolatát: az amerikai piac ugyanis fontos az európai termelés számára, az USA hadserege pedig az európai közbiztonság egyik alappillére. Trump adminisztrációja azt szeretné, ha az európai országok sokkal nagyobb szerepet vállalnának az Iszlám Állam elleni harcban. Az USA egyébként jelentős mértékben támaszkodik az európai titkosszolgálatokra és haderőre. (Blic)

Magyarország Soros György szerint maffiaállam

„Az egyetlen maffiaszerűen, nem átlátható módon működő hálózat Magyarországon Soros Györgyé” — jelentette ki Orbán Viktor. A magyar miniszterelnöknek ez volt a válasza Soros György Brüsszelben megfogalmazott vádjára, mely szerint a jelenlegi magyar kormány egy maffiaállamot alapoz meg, ahol sérülnek az emberi alapjogok. „Soros hálózata és a különféle szervezetei a mai magyar közélet jelentős, de pénzügyileg egyáltalán nem transzparens részei” — nyilatkozta a Kossuth rádiónak Orbán. „A pénzügyi spekuláns és a támogatói folyamatosan azon munkálkodnak, hogy a migránsok szabadon mozoghassanak Magyarországon” — tette hozzá. Soros György Brüsszelben annak az új oktatási törvénynek a bevezetését is nehezményezte, amely — szerinte — veszélyezteti majd az érdekeltségébe tartozó, a Magyarországon 1991-ben megnyílt Közép-európai Egyetem további működését. (Politika)


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..