home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Belakhatóvá vált az új közösségi tér
Talpai Lóránt
2023.10.04.
LXXVIII. évf. 40. szám
Belakhatóvá vált az új közösségi tér

Kishegyes megújult főterén ünnepélyes keretek között adták át a Petőfi Sándor Magyar Közösségi és Művelődési Központot. A rendezvényen Juhász Bálint, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte a szép számú közönséget, majd Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet.

Juhász Bálint elsősorban azt emelte ki, hogy az új épület megvalósítása valójában egy szimbólum, mégpedig a kitartás és a közösségi együttműködés, illetve az erő jelképe.

— A kitartás azért is szimbólum, mert a művelődési ház egykor, a privatizáció folyamán, hányatott sorsúvá vált, és néhány magánszemély bírósági tanúskodásának köszönhetően kerülhetett újra a kishegyesi közösség tulajdonába. A közösségi erő szimbóluma pedig azért, mert az a közösség, amely ilyen összefogásra és beruházásra képes, nagyon erős.

Magáról az új épületről Juhász Bálint elmondta, minden a helyére került, beköltözött a könyvtár, de itt fognak működni a táncegyüttesek, a művelődési egyesület különféle csoportjai és a zeneiskola is. Emellett helyet kap még a Szó-Beszéd című helyi lap szerkesztősége és a Dévics Imre Művésztelep. A civil szervezeteknek is ez lesz az új otthonuk, ezáltal a településen nincs kihasználatlan közösségi terület.

— Legyen ez az épület az új találkozások helye, amelyre ne csak szimbólumként tekintsünk, hanem lakjuk is be. Töltsük meg élettel, és legyen a közösség megerősödésének az alappillére — hangoztatta a községi képviselő-testület elnöke, aki végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek az épület felújítását Vajdaságból, illetve az anyaországból.

Aki önmagát újrateremteni képes, az halhatatlan” — ezzel a Jókai-idézettel kezdte gondolatmenetét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Mint mondta, a kishegyesieknek méltán van mire büszkének lenniük a múltból, mivel az 1848-as szabadságharc utolsó győztes csatája is itt zajlott.

— Mindez kitűnő alapot és erőt adott ahhoz, hogy a közösség meg tudjon maradni a településen. A most megújult színház, illetve kultúrház is azért épült egykor, hogy a helyiek megmutassák, nem futamodnak meg, itt vannak itthon, itt a hazájuk, és itt képzelik el a jövőjüket. A magyar kormány ezért támogatja folyamatosan a délvidéki oktatási, illetve nevelési intézményeket, továbbá a szociális hálózat kiépítését és fejlesztését, valamint nem utolsósorban a kultúra területén megfogalmazott célokat.

Az államtitkár végül köszönetet mondott minden itt élő embernek, elsősorban azért, hogy megtartották az anyanyelvüket és kultúrájukat. Az eseményt a Melódia Kamarazenekar előadása tette meghittebbé.

Fényképezte: Talpai Lóránt

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..