home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Béke, szabadság, egyetértés — ünnepi megemlékezés Tóthfaluban
Fehér Márta
2022.03.15.
LXXVII. évf. 10. szám
Béke, szabadság, egyetértés — ünnepi megemlékezés Tóthfaluban

Nemzeti ünnepünkön a Magyarkanizsa községhez tartozó településen a Turul parkban gyűltek össze a helyiek, a legkisebbektől a legidősebbekig, hiszen a falu közössége ezúttal is összefogott, és mindenki tett azért, hogy méltóan emlékezzenek meg az egykori forradalmi eseményekről. Az ünnepi műsorban közreműködtek a helyi iskola tanulói és tanárai, az óvodások és a tóthfalui cserkészcsapat, valamint Tóth Ugyonka Frigyes, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület tagja.

Az ünnepség szónoka, ft. Utasi Jenő atya beszédében az 1848. március 15-én kitört pesti forradalom követeléseit összefoglaló tizenkét pont időszerűségére emlékeztetett.

A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk — idézte Tóthfalu plébánosa a 10. pontot az orosz—ukrán háborúra utalva. — Pontosan ez csapódik le felelős politikusaink ajkán. Az 1848-as forradalom eszmeiségében visszaköszön napjainkban is. Szintén időszerű a forradalom követeléseinek 3. pontja: Évenkinti országgyülést Pesten. Az országgyűlés a demokrácia egyik komoly vívmánya. Választások előtt állunk, és az országgyűlésbe választunk be megfelelő személyeket Magyarországon is, és nálunk is — emelte ki az április 3-ai anyaországi és a szerbiai választásokon való részvétel, szavazás fontosságát.

Az alkalmi műsor után az Arany János Általános Iskola, Tóthfalu Helyi Közösségének Tanácsa, a Rákóczi Szövetség, a Szabó Dénes Egyesület, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség képviseletében a 24-es számú Kapisztrán Szent János Cserkészcsapat, a Fehér Akác Művelődési Egyesület, a helyi Hagyományok Háza Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület képviselői koszorúztak.

A március 15-ei megemlékezést Tóthfalu HK, a Szabó Dénes Egyesület és a Rákóczi Szövetség szervezte.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..