home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Béke és biztonság
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2023.02.18.
LXXVIII. évf. 7. szám
Béke és biztonság

Orbán Viktor magyar miniszterelnök 15 órakor a budapesti Várkert Bazárban mondta el évértékelő beszédét, amelynek főbb témái az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai, az Oroszország elleni uniós szankciók, az energiapolitika és az eddig elért eredmények voltak. A háta mögött lévő kivetítőn ez a két szó állt: Béke és biztonság.

Beszédét a törökországi és szíriai földrengéssel kezdte, majd a jelenlévők hosszas tapssal köszöntötték a magyarok mentőcsapatok jelenlévő tagjait.

A folytatásban feltette a kérdést, az európai életben végbemenő hatalmas változások elveszik, vagy meghozzák a magyarok életkedvét?

Mi magyarok nem ilyen megbokrosodott világban akartunk élni. Pedig már olyan jól alakult! – mondta és elsorolta az elmúlt időszak eredményeit, megemlítette a választási sikereket, hangsúlyozta, újjászervezték a magyar államot, felépítettek egy új magyar gazdaságot. Fáradságos 10 év volt – állapította meg Orbáv Viktor magyar miniszterelnök.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Felidézte 2020 tavaszát, a világjárvány kezdetét, és reményt, hogy utána ott folytathatják, ahol abbahagyták.  Ekkor tört ki a háború, ami már egy éve tart. Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is. Lassan 3 éve folyamatos nyomás alatt éljük az életünket, és ebből lehet még több is – hangoztatta. Amikor a nyugat belépett a háborúba a szankciókkal, mindent újra kellett gondolni, de a célokat nem kell feladni, csak eszközöket változtatni – fejtette ki véleményét. Kelet és nyugat is legyen büszke a magyarok sikerére. Blokkosodás helyett összekapcsolódás és nemzetegyesítés.

A beszédben rendkívül hangsúlyos szerepet kapott, hogy Magyarország kitart és ragaszkodik az eddigi kül- és belpolitikájához.

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, mert a háború és infláció veszélye nehezedik Magyarországra.

A háború kapcsán Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy abból Magyarországnak ki kell maradnia, de az ukrán menekülteket be kell engedniük az országba. Ukrajnának joga van az önvédelemre, Magyarország pedig fenntartja a gazdasági kapcsolatait Oroszországgal is. Magyarország azonnali tűzszünetet, béketárgyalást akar, nem a háború folytatását, mert az emberéleteket csak így lehet megmenteni. Elhangzott, a NATO tagság létfontosságú Magyarország számára, de a NATO nem háborús szövetség, a tagság a közös védekezésen túl semmit nem jelent.

Európa a háborúba sodródás perceit éli, sőt már közvetett háborúban áll Oroszországgal.

Egy évvel ezelőtt még nem voltunk egyedül a béketáborban. Nem ígérem, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy állni fogjuk a sarat. Remélem, hogy Európa is egyre inkább békepárti lesz – jelentette ki Orbán Viktor, és hozzátette, tudjuk, a tárgyalások, nem az ukránok és az oroszok között zajlanak majd, hanem Amerika és Oroszország között, de ez minél később következik be, annál nagyobb a pusztítás és a szenvedés.

Az infláció kapcsán a magyar miniszterelnök azt hangoztatta, az infláció leküzdését a megértéssel kell kezdeni. Brüsszel szabadította ránk a szankciókkal, ami az energiaárak növekedését hozta. Oroszországot célozta meg, de Európát találta el. 400 ezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből a szankciók 2022-ben. Brüsszelből segítség helyett újabb szankciók jönnek – mondta többek között.   

Az inflációt ne tekintsük kivédhetetlennek, ne törődjünk bele, cselekednünk kell, az intézkedéseink védelmet, megtakarításokat hoztak – jelezte, és bejelentette, május elsejétől kedvezményes vármegye bérletet vezetnek be a tömegközlekedésben, ami komoly spórolást jelent majd.

2022-ben a magyar gazdaság három rekordot döntött meg egyszerre. Soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, rekordott döntött a kivitel és soha ennyi befektetés nem volt még, mint 2022-ben. Bízzanak bennünk, az év végéig egy számjegyű lesz az infláció – hangsúlyozta, és megismételte: legfontosabb, hogy az orosz háborúból kimaradjunk, a béke és a biztonság szigete lesz Magyarország, letörjük az inflációt.

Orbán Viktor az évértékelő beszédét azzal zárta, hogy Magyarországon kell megteremteni az Európai Unió legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét, de ehhez a kormány egyedül nem elegendő, mindenkire szükség lesz.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..