home 2023. június 01., Tünde napja
Béke, együttműködés és fejlődés
Szakáll Laura
2021.11.17.
LXXVI. évf. 46. szám
Béke, együttműködés és fejlődés

Van, aki azzal indítja a napot, hogy bekapcsolja a tévékészüléket, mások a házimunka végzése közben tévéznek, míg sokan este ülnek a képernyők elé. Ki–ki a saját rutinja szerint. A legtöbb háztartásban a televízió a nappaliban, a helyiség középpontjában található. Bár ma már a mobiltelefonunkon is megtekinthetjük kedvenc műsorainkat, a tévékészülék minden otthon elengedhetetlen berendezési tárgya. 

Paul Nipkow Németországban 1884-ben találta fel a képfelbontás elvét a róla elnevezett pásztázótárcsával, nagy távolságra továbbított televíziós adást 1926-ban sugározták London és Glasgow között. John Logie skót feltalálónak köszönhetően. Az első használható színestelevízió-szabvány 1940-ben készült el a CBS-nél, a budapesti származású mérnök, fizikus Peter C. Goldmark jóvoltából. A XX. század végére a televízió a legnagyobb hatású és a legjelentősebb tömegmédiummá nőtte ki magát. A képernyő elé ült a család minden tagja, a televíziókészülék státuszszimbólummá vált.

A 2000-es évek első évtizedétől az internet elterjedésével ugyan veszített erejéből, de a mai napig a legjelentősebb tömegtájékoztatási eszköz a televízió, mely informál, szórakoztat és bővíti ismereteinket. A világjárvány idején — az információ gyors áramlása, valamint a szórakoztató tartalmak miatt is — jelentősége még inkább felértékelődött. Híradások, hírháttér-, politikai és közéleti magazinműsorok, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő programok, sportközvetítések, show-műsorok, filmek és sorozatok egy gombnyomásra elénk tárulnak. A tévénézés a világ számtalan nemzetének életében tölt be központi szerepet. Napjainkban is családok ülnek közösen a képernyők elé. Ma már számtalan tévécsatorna kínálatából választhatunk, az okoskészülékek pedig tovább bővítik a lehetőségek tárházát.

November 21-e a televíziózás nemzetközi napja. Az ENSZ tagállamai 1996 novemberében kétnapos konferencián vettek részt, melyen a televízió modern világban betöltött szerepéről tárgyaltak. A World Television Forum (Televíziós Világfórum) fő célja az volt, hogy ráirányítsák a televíziós társaságok figyelmét arra, hogy november 21-én a béke, az együttműködés és a fejlődés témakörében sugározzanak műsorokat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..