home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Beindulhat a szerb-magyar gázvezeték
Pannon RTV
2021.10.01.
LXXVI. évf. 39. szám
Beindulhat a szerb-magyar gázvezeték

Üzemi nyomás alá helyezték a szerb-magyar gázvezetéket a magyarországi Kiskundorozsmán, így péntek reggel hat órától megkezdődik a földgáz kereskedelmi forgalmazása a két ország között.

A magyar és a szerb fél is egyetértett abban, hogy a két ország között kialakult kapcsolatok évről évre egyre jobbak, és ezt a továbbiakban is szeretnék fenntartani.

Az orosz Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződés minden szempontból megfelel Magyarország nemzeti érdekeinek, a tárgyalások során pedig ez volt a kormány egyetlen szempontja – emelte ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. „Évente 4,5 milliárd köbméternyi gázt vásárolunk, két útvonalon az eddiginél kedvezőbb áron. De mi kell még a gázellátás biztonságához, túl azon, hogy veszünk gázt? Kell az, hogy a hazai hálózatot folyamatosan fejlesszük, és kell az, hogy minél több útvonalon tudjunk gázt vásárolni. Ennek megfelelően épült meg egy új vezeték a szerb-magyar határig. Ez az új vezeték lehetővé tette, hogy Magyarország csatlakozzon egy új, dél-kelet európai szállítási útvonalhoz. Egy olyan útvonalhoz, amelyhez elengedhetetlen volt a szerb, a bolgár és a török nemzeti hálózat fejlesztése is.”


Fotó: MTI/Rosta Tibor

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter úgy vélekedett, fontos pillanat ez Szerbia számára, hiszen eddig mi fizetettünk a gáztranzitért, most azonban nekünk fizetnek majd. 

Az eseményen többek között részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke azt írta a Facebook-oldalán, hogy energiabiztonsági, életszínvonal-javító, befektetésvonzó fejlesztés ez. Hozzátette: Szerbia számára jelentős bevétel származik majd a szállítási szolgáltatásból.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..