home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Behálózva
Talpai Lóránt
2020.05.21.
LXXV. évf. 21. szám
Behálózva

A Facebook körbekábelezi Afrikát — Horvátországban előre hoznák a választásokat — Putyin gazdasági helyreállítási tervet készíttet

A Facebook körbekábelezi Afrikát

A Facebook egy óriási, víz alatti kábelhálózatot tervez építeni az afrikai kontinens köré annak érdekében, hogy nagyobb internetelérést tegyen lehetővé. Afrikában mintegy 1,3 milliárd ember él, de jelenleg csak negyedüknek van internet-hozzáférése. Az új, 37 000 km (!) hosszú és 23 országot érintő kábelhálózattal ez a helyzet jelentősen megváltozna — a Facebook szerint az Afrikában jelenleg elérhető hálózati kapacitás háromszorosát tudják majd lehetővé tenni. A Facebook lépése azt mutatja, hogy az amerikai technológiai cégek magas növekedési potenciálú piacként tekintenek az afrikai kontinensre. A Google/Alphabet szintén dolgozik egy víz alatti kábelhálózaton, az Equiano fantázianéven futó projektum Európát köti majd össze Afrikával.


 (Szalai Attila rajza)


Horvátországban előre hoznák a választásokat

Horvátországban a parlamenti többséget alkotó pártok úgy döntöttek, hogy javasolni fogják a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását — tájékoztatta Andrej Plenković miniszterelnök a sajtót a kormánykoalíciós pártokkal folytatott egyeztetések után. A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járna le, az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellene megtartani. Ezt hozná előre a parlamenti többség júniusra vagy júliusra. A jobboldali kormányfő kiemelte: a kabinet elérte a választási programjában szereplő összes kulcsfontosságú célt. „Úgy gondoljuk, miután megmutattuk, hogy kezelni tudtuk a világjárványt, ebben a pillanatban egy új összetételű parlamentnek és egy új kormánynak Horvátország gazdasági helyreállítására kell összpontosítania” — hangsúlyozta.

 

Putyin gazdasági helyreállítási tervet készíttet

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormányzat és a régiók vezetőivel tanácskozott az általa elrendelt országos kényszerszabadság meghosszabbításáról, és újabb üzenetet intézett a lakossághoz. Emellett utasította a kormányt, hogy június 1-jére a régiók vezetésével közösen dolgozzák ki a gazdasági növekedés és a hosszú távú struktúraváltás, a munkahelyek és a lakosság jövedelme helyreállításának akciótervét, továbbá elrendelte, hogy készüljenek el a régiókban bevezetett korlátozások szakaszos feloldására vonatkozó javaslatok. Szintén utasítást adott annak az eljárásnak a kidolgozására, amelynek keretében nagy alapterületű építkezéseken és távol eső területeken rövid idő alatt tábori kórházakat, diagnosztikai központokat és mobillaboratóriumokat lehetne felállítani Oroszország területén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..