home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Befejezetlen mese
KREKITY Olga
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám
Befejezetlen mese

Soha eddig nem tudtam, mi az unalom. Most megismertem... Ha jó volna a szemem, olvasnék, ha erőm volna, gépelnék... Naponta tízszer felkelek az ágyból, és végigcsinálom, amit terveztem, aztán látom, még mindig fekszem...Kelletlenül indulok útra. Nem..., a beszélgetés nem esik nehezemre - mi...

Soha eddig nem tudtam, mi az unalom. Most megismertem... Ha jó volna a szemem, olvasnék, ha erőm volna, gépelnék... Naponta tízszer felkelek az ágyból, és végigcsinálom, amit terveztem, aztán látom, még mindig fekszem...

Kelletlenül indulok útra. Nem..., a beszélgetés nem esik nehezemre - mindig mindenről őszintén elcsevegtünk -, csak az új helyzethez nem szokott még hozzá tudatom. Vali néni harmadik napja ágyban fekszik! - suttogják körülöttem, s forogni kezd velem a világ. Most volt nemrégen író-olvasó találkozón! - érvelek ellentmondást nem tűrő hangon. És most fényképezkedett velünk. Itt járt a szerkesztőségben... Olyan nincs, hogy Vali néni beteg. Á, csak fáradt... Ó, Istenem, kivel is vitatkozom...?!
* Nos, mikor is léptél a 7 Napba? - hessegetem el magamtól a borús gondolatokat, kellemetlen érzéseket.
- 1956-ban.
* Hónap, nap?
- Arra már nem emlékszem. Az évet is azért jegyeztem meg, mert olyan történelmi események játszódtak le akkor, amelyekről emlékezetes maradt. Tudod, hogy a számokkal én rosszban vagyok. A ,,hiljadu sto druge miatt háromszor kaptam egyest, és még ma sem tudom, mi volt akkor. Utáltam a történelmet bemagolni: volt egy király, aki ekkor meg ekkor született, ekkor meg ekkor koronázták meg, aztán nőül vette ezt vagy azt a hercegkisasszonyt, majd nagy csatákat vívott itt meg ott, ekkor meg akkor... Az 56-os eseményekre muszáj volt felfigyelnem. A nyomdában, ahol korrektorként dolgoztam, állandóan szólt a rádió, s Tubival (Galamb János költővel) csak szörnyűködtünk hallgatva a híreket: ,,Jaj, Istenem, mi lesz? - aggódott egyszer ő, egyszer én.
* S mit láttatok? Miről volt szabad írnotok?
- Most ne politizáljunk, jó?
* Helyes. Akkor beszéljünk a munkádról. Hogy lett belőled korrektor?
- A szerencsés véletlen folytán. Találkoztam Sebestyén Mátyással, aki megkérdezte tőlem, volna-e kedvem egy ilyen elfoglaltsághoz, mivel ő ott szeretné hagyni az állását. Nekem kellett a pénz, mert akkor özvegyültem meg másodszor, s rögtön rábólintottam.
* Szeretted a munkád? Nem volt fárasztó és egyhangú?
- Igencsak fárasztó volt, de én érdeklődéssel olvastam minden írást. S bár szerb iskolába jártam, mégsem voltak, úgymond, szakmai nehézségeim. Otthon magyarul beszéltünk, s mivel édesanyám sokat olvasott, mellette én is rászoktam a könyvekre. Az olvasással pedig, úgy látszik, tökéletesen megtanultam a helyesírást is. Schopenhauert idézve: ,,Az ember a munkáját szereti vagy megszereti. Különben a korrektori állásom mellett dolgoztam még a Népkörben is súgóként, és a Könyvbarátok Körét is vezettem. Aztán körülbelül két hónap múlva Kolozsi Tibor rájött, rám testálhatja a gyermekrovatot, a Jó pajtást. Nem is volt semmi baj a tartalommal, csak azt nem tudtam, hogy készítsem el az oldalak tükrét. ,,Hát ezt kivágod, azt kivágod, ide ragasztod, oda teszed, és kész - utasított a főszerkesztőm. De jó nektek, hogy mindezt már nem kell csinálnotok, mert ott vannak a tördelőszerkesztők, meg ott a számítógép, s minden pillanatok alatt megoldódik. Nekünk még sorokat, cicerókat kellett számolnunk, s minden írás helyét pontosan elképzelnünk, lerajzolnunk egy tiszta lapra, vagy ha rovatról volt szó, mint például a Levelesládáról, akkor azt az előző számból kivágtuk, s odaragasztottuk az új oldaltükörre, hogy a nyomdászok lássák, hova szedjék.
* A Levelesláda bevezetése már a te ötleted volt...
- Arra törekedtem, hogy a gyermekrovatban minden korosztály megtalálja a magának való szórakoztató olvasmányt. A tizenévesek akkor nagyon szerettek levelezni. S mivel meg is kellett szólítani, sőt néha egy-két jó tanáccsal is ellátni őket, Lévay Bandi javasolta, Vali néniként írjam alá, az úgy hatásosabb lesz. Aztán már mindenki így szólított. Jóval később Gomboson egy hetvenéves bácsi is, akinek a lánya lehettem volna...
* A gyermekrovaton kívül mi volt még a feladatod?
- Lassan a fiatalok átvették a korrektúrát, én pedig besegítettem a rádió- és tévéműsorok készítésébe. No de nem unatkoztam, nehogy azt hidd! Mindig volt valamilyen pályázat a rovatban, ami lekötötte a fölös energiámat. Az Ismerd meg iskolád névadóját! akcióval például bejártam egész Vajdaságot...
* Ekkor kezdtél el meséket is írni?
- Ó nem, ez egy régebbi történet. Amikor meghalt a második férjem, nagyon depressziós lettem. Önvád, önmarcangolás, lelkiismeret-furdalás gyötört éjjel-nappal. Beteg volt, s ezt látnom kellett volna, hívnom orvost... Szóval nehéz napok virradtak rám. De esténként mindig olvastam meséket a gyerekeknek. Fejből tudtak már minden Grimm- és Andersen-mesét. ,,Ne azt olvasd, azt már unjuk... Másikat... Azt se... Ingerült lettem: ,,Hát akkor miről meséljek?! A székről, mondták, és én elkezdtem: találtam egy fényes magot, a kezembe vettem, elültettem... Sosem fejeztem be a meséket. És így gyógyítottam meg magamat. Amikor egyedül az ágyban fekve rám törtek ismét a gyötrő gondolatok, szándékosan visszakanyarodtam ezekhez a mesékhez, és szőttem tovább a történeteket. Aztán eszembe jutott, leírom őket. Mikor megmutattam őket Sebestyén Mátyásnak, ő elvitte azokat Kolozsi Tibornak, aki néhányat már ekkor közzétett.
* S mikor lettél a ,,nagy lap munkatársa? Tudod, olyan igazi újságíró?
- Ó, hát megjártam én a szamárlétra minden fokát! Először is Petkovics Kálmán rám lőcsölte az Otthon és család rovatot, amitől a hajam is égnek állt. Én meg a főzés! De hiába dühöngtem, tenni kellett a dolgunkat. Elutaztam hát Pestre, s összevásároltam mindenféle háztartási szakkönyvet, folyóiratot, itthon pedig megnyitottam az egyszemélyes esti egyetemet, és tökéletes háziasszonyt neveltem magamból - teoretice... No de mi tagadás, szerettem a kihívásokat. S erre kiválóan megfelelt ez a rovat. Mert minden ételt, minden tippet, mielőtt az olvasóknak javasoltam volna, én magam is kipróbáltam.
* Receptek garanciával... nem is olyan rossz ötlet.
- Az ötletekből sosem fogytam ki! Ebben a rovatban is sok-sok pályázatot vezettem végig. A Konyhám titka felhívásra több mint ezer olvasónk jelentkezett, s szinte valamennyien 5-6 ételajánlattal rukkoltak elő. Bizony, időbe telt, míg mindezt átnéztük, kiválogattuk, előkészítettük a zsűrinek. Ismert ínyencek, színészek, énekesek és persze szakácsok véleményét is kikértük. Ebből a halom receptből gazdálkodtam aztán jó hosszú ideig. Ha emlékezetem nem csal, egy autó volt a főnyeremény, és azt egy pecellói háziasszony nyerte meg. Rétessel várt bennünket... Aztán szép lassan kinyílt a csipám, s már riportot is akartam írni. Elmentem Nagybecskerekre a Luxol kozmetikai gyárba, ahol valamikor dolgoztam. Jó sokat jegyzeteltem, s még többet kínlódtam, hogy mindezt megírjam. Már egy hete szenvedtem, amikor estefelé a szerkesztőségbe betoppant Brenner János: ,,Hát te mit csinálsz itt ilyen későn? Riportot írok, feleltem. A szemeteskosarak már tele voltak a piszkozatokkal. ,,Na add csak ide! Kezébe vette azt a nyolc-tíz oldalt, amit legépeltem, és átnézte, kijavította. Hasznos tanácsokat adott közben. Attól kezdve már a ,,nagy lap"-ba is írhattam.
* Említetted Kolozsi Tibort, Petkovics Kálmánt, Brenner Jánost... Kikre emlékszel még? Jó, tudom, erről szól legújabb köteted is, Az én telefonkönyvem című, de mire az az olvasókhoz kerül...
- Na ja... Hát például nagyon jól emlékezem Braun Pistára, aki egy különös figura volt közöttünk. Míg a felesége nyaralt a tengeren, ő dunsztolt, aztán megmutatta nekünk a spájzban a befőtteket... Mindenki nagyon szerette. Udvarias, kedves, olyan igazi barát volt, akire bármikor számítani lehetett. Mindig mosolygott, mindig jókedvű volt, holott szörnyű seb sajgott a lelke mélyén, amire nem talált gyógyírt. Míg munkaszolgálatát töltötte, feleségét és gyerekét eltoloncolták Auschwitzba. Sosem tértek haza.
* Hát Sulhóf Józsefet ismerted-e? És találkoztál-e Csépe Imrével?
- Sulhófról hallottam, de nem ismertem. Csépéről is csak képek vannak bennem. Egyszer a Népkörben láttam. Ott állt a bárpult előtt, öntötte magába a bort, és sírt. Bori Imre épp akkor csúnyán elbánt vele. S meggyőződésem, hogy az ő könyörtelen kritikái csak fokozták mérhetetlen elkeseredettségét, ami az iszákosság felé sodorta. Aztán egy másik találkozás alkalmával a kubikusok életéről mesélt. Meg arról, hogy amikor megtömi könyveivel a tarisznyáját, és ellátogat a tanyákra, milyen szeretettel fogadják az emberek. Végül is akikről írt, azok vették meg és becsülték a műveit. Én úgy vagyok vele is, és még sok más íróval, hogy lehetnek nagyszerűek, egy percre sem kételkedem tehetségükben - tőlem lehet Shakespeare az angol drámairodalom atyja -, de ha a műveik nem érintik meg a lelkem, akkor közömbös maradok irántuk. Ugyanakkor például tudom, hogy Urbán János egyáltalán nem volt jó költő, de egy-két versét szívembe zártam, s a mai napig is kedvesek nekem.
* Tudom, a sikerről, a népszerűségről megvan a saját véleményed...
- Szerinted, ha valaki ötven év alatt kiadott jó néhány ifjúsági és gyermekregényt, akkor nem érdemli meg, hogy ott legyen a neve legalább a vajdasági gyermekírók között?! Egy alkalommal teljesen véletlenül tudomást szereztem arról, hogy a szabadkai tanítóképző egyetemen dr. Vajda Gábor áttekintést ad a vajdasági magyar gyermekirodalomról. Nem kaptam ugyan meghívót az előadásra, de kíváncsiságom elvitt, hátha megemlítenek, hátha végre hallok valamit a saját műveimről is... Egy szó nem sok, de annyi se esett rólam. Előadás után meg is kérdeztem tőle: hát akkor mondja már meg, nekem hol a helyem? Hebegett-habogott, hogy ő csak a Forum által kiadott könyvekről szólt. Figyelmébe ajánlottam, hogy 1984-ben három ifjúsági művemet is kiadta a Forum... Egy-két évvel ezelőtt egy újvidéki író-olvasó találkozón összefutottam Jódal Rózsával (már nem emlékszem, melyik kötetem jelent meg épp akkor). A műsor után felajánlotta, szívesen megírja a könyvismertetőt a Magyar Szó művelődési rovatába, sőt összegezi a fél évszázad termését. Megcsinálta, de a Magyar Szóban ez nem jelenhetett meg, mivel ,,csak 48 év volt mögöttem. Az nem kerek szám, mondta a szerkesztő... Aztán a Pro Urbe-díjat is megkaptam, de mire én kerültem sorra, már az elismeréssel nem járt pénzjutalom... Tudod, hány iskolába, hány helyre kell elutaznom ahhoz, hogy egy-egy kötetem kiadási költsége megtérüljön?
* Mondd, az asztalfiókod kiürült már? Vagy van még néhány elfekvő kéziratod?
- Az utóbbi időben sok mindent kidobáltam belőle. De ha azt akarod megtudni, hogy töröm-e a fejem egy újabb művön, akkor elárulhatom: igen. De erről ennyit, mert babonás vagyok.
* Tehát készülsz valamire?
- Igen... Igen... Meghívtak Pacsérra, és jelentkeztek Belgrádból is, hogy ismét vendégül látnának. Mit gondolsz, elmenjek?
* Még sohasem utasítottál vissza senkit. S rettentően erős és bátor asszony vagy.
- Néha a bátrakból lesznek a legnagyobb gyávák...
* Most csak a betegség mondatja ezt veled. Te sohasem adod fel...
- Mostanában sokat töprengek azon, mi a szörnyűbb: az öröklét vagy a megszűnés? Valamikor azt hittem, nagy méltánytalanság a sorstól, hogy az embernek, mindenek után, amit átélt, meg kell halnia. Most már tudom, nagyobb méltánytalanság is érheti...
* De a lélek halhatatlan. Nézd, a fa is kivirágzik, kizöldül nemsokára...
- A fát látom. S vigasztaló az új lombkorona. De azon már elgondolkodtál, milyen szörnyű lehet a hullámnak, amely évmilliók óta mindennap ugyanazt teszi? Csak hullámzik, hullámzik, hullámzik... Micsoda sivár, szörnyű dolog!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..