home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Beérett a gyümölcs
(T. T.)
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Beérett a gyümölcs

A szerbiai kormány alelnöke, Ivana Dulic Markovic is ellátogatott HajdújárásraPéntektől vasárnapig ünnepelt Hajdújárás. E három nap alatt került sor ugyanis a 38. szüreti napok rendezvénysorozatára. A háromnapos vigadalom péntek délután ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyet Királyhalom,...

A szerbiai kormány alelnöke, Ivana Dulic Markovic is ellátogatott Hajdújárásra

Péntektől vasárnapig ünnepelt Hajdújárás. E három nap alatt került sor ugyanis a 38. szüreti napok rendezvénysorozatára. A háromnapos vigadalom péntek délután ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amelyet Királyhalom, Ludas, Horgos és Kispiac polgármesterein kívül megtisztelt jelenlétével Kucsera Géza, Szabadka polgármestere, Pintér Molnár Edit, községi oktatási tanácsos és Sípos Ilona, a szabadkai magyar konzulátus konzulasszonya is. Elsőként Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke üdvözölte a vendégeket, s köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik valamilyen módon részt vettek a szüreti napok szervezésében. Az idei rendezvényt Kucsera Géza, Szabadka polgármestere nyitotta meg.
- A metszéstől a talajművelésen át a növényvédelemig rengeteg munka hárult a termelőkre, míg megtermelték a csodaszép gyümölcsöket. A terményekben benne van az itt élő emberek izzadtsága, reménye, hite, szeretete. Ennyi fáradtságos munka után megérdemlik, hogy legalább három napig ünnepeljék munkájuk eredményét. Kívánom, hogy minden évben a föld, a gyümölcsös és a szőlőskertek szép termést adjanak, s ebből a termésből kerüljön mindannyiunk asztalára, üres asztal ne maradjon sehol sem - mondta Kucsera Géza.
A beszédek elhangzása után Füleki József helybeli plébános tartott gyümölcsszenteléssel egybekötött hálaadó szentmisét, majd Kucsera Géza és Haskó István ünnepélyes szalagátvágással megnyitotta a terménykiállítást is. A szebbnél szebb gyümölcs- és zöldségfélék megtekintése után a hajdújárási helyi közösség vezetősége ünnepélyes fogadást rendezett, nemcsak a termelők, hanem minden más polgár számára is. Az esti műsor keretében a júniusban alakult, helybeli Roham rockegyüttes szórakoztatta a közönséget.
Szombaton a sporté volt a főszerep. A hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében szürettel kapcsolatos játékokban, a helybeli Mini Maraton Klub szervezésében pedig szüreti ötpróbában (futás, talicskázás, súlylökés, zsákba ugrálás, abroncsdobálás) vehettek részt a sportolni vágyók. Nem maradt el a hagyományos labdarúgó- és röplabdatorna sem, amelyet a hajdújárási hetedik osztály, illetve a Saviæ Szanella-Danyi Valéria páros nyert meg. A délutáni motorostalálkozót kötélhúzás követte, majd a helybeli öregfiúk a szabadkai Bratstvo veteránjaival csaptak össze egy labdarúgó-mérkőzés erejéig. A nap a hajdújárási iskola tornatermében szüreti bállal zárult, amelyen a Koktél együttes húzta a talpalávalót.
A zárónap egyik színfoltját a helybeli Keresztelő Szent János templom 70 éves fennállásának alkalmából celebrált szentmise jelentette, amelyet a szabadkai Szent Teréz Kórus, Paskó Csaba vezényletével, tett ünnepélyesebbé. A hagyományos családi ebéd elfogyasztása után kezdetét vette a színvonalas ünnepi műsor, amelyen a helybeli Lifka Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai mellett felléptek még a noszai Hinga ME, a szabadkai Népkör MMK, a palicsi Szederinda népdalkör, a horgosi Bartók Béla ME, valamint a mindszenti Művelődési Egyesület aktivistái.
A kétórás műsort a noszai Hinga ME színjátszó csoportjának a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című, fergetegesre sikeredett, mesejátéka zárta.
Vasárnap este lakodalmas zene mellett szórakozhattak a helybeliek és vendégeik, ami egészen a hajnali órákig tartott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..