home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Becsületsértés miatt beperelték
(tv.)
2007.04.11.
LXII. évf. 15. szám

2003 őszén történt az incidens. A szenttamási Andróczky Csabát és Kiss Rudolfot mintegy 8-10 szerb fiatal támadta meg az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettől nem messze. Az eset a gólyabuli idején történt. A nyomozás a támadás bejelentésével kezdődött Újvidéken (a Pirosi úti rendőrá...

2003 őszén történt az incidens. A szenttamási Andróczky Csabát és Kiss Rudolfot mintegy 8-10 szerb fiatal támadta meg az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesülettől nem messze. Az eset a gólyabuli idején történt. A nyomozás a támadás bejelentésével kezdődött Újvidéken (a Pirosi úti rendőrállomáson): az egyik támadót meg is nevezték, a rendőr felírta az adataikat, és a történtekről jegyzőkönyvet készített, majd ígértet kaptak, hogy mielőbb utánajárnak a történteknek. Ezután többször is érdeklődtek a rendőrségen a nyomozás állapotáról, de mindig valamilyen kitérő választ kaptak. Fél év elteltével az ügy átkerült a bíróságra, majd jóval később, 2006 októberében Kiss Rudolf, aki akkor már a szenttamási Emberi Jogi Központ aktivistája volt, személyesen ment az újvidéki rendőrségre érdeklődni, de ezúttal is elutasították, azt tanácsolták neki, hogy forduljon a bírósághoz.
- A körzeti és a kerületi bíróságon is jártam, de egyetlenegy bejegyzést nem találtam az esetről, tehát a nyilatkozatunk, melyet az incidens estéjén adtunk a rendőrségnek, nem jutott el a bíróságig. Ezután visszatértünk a rendőrállomásra, ott a rendőrparancsnok, Marčeta Miomir fogadott bennünket rövid beszélgetésre. Számon kértük: mit intézett a rendőrség az ügyben, de a parancsnok minden erejével azon volt, hogy eltérítsen bennünket a további érdeklődéstől - mondja Kiss Rudolf. A rendőrfőnök még egyszer berendelte az áldozatokat, ekkor már erélyesebb hangnemben beszélt, és burkoltan megfenyegette Rudolfot. Ezután az Emberi Jogi Központ közlemény juttatott el a médiába, mely egyúttal nyílt levél is volt a belügyminiszterhez és az igazságügy-miniszterhez. Benne részletesen elmesélik az esetet, és az intézkedő rendőrök hozzáállását. A közlemény nyilvánosságra hozatala után még egyszer jártak a rendőrségen, ezúttal Krajinovič Nikola nyomozó hívatta be az áldozatokat, majd újra kikérdezte őket, és - Kiss Rudolf állítása szerint - valamilyen szinten elismerte, hogy 3 év alatt nem tett semmit a rendőrség, és már reménytelen a dolog.
Mindennek ellenére feljelentették az Emberi Jogi Központot. Marčeta Miomir rendőrfőnök peres keresetet nyújtott be becsületsértés miatt. Állítása szerint a közlemény valótlanságokat tartalmaz személyével kapcsolatban. A központ vállalja a pert, mgr. Bozóki Antal képviseli majd őket a bíróságon.
Vagy aláírod, vagy...
Előző számunkban két temerini incidensről adtunk hírt. Az egyikben egy magyar fiatalembert 5-6 szerb tepert a földre, és rugdosta össze. Az üggyel kapcsolatban újabb fejlemények vannak, amelyről Nádi Karolina emberi jogi aktivista számolt be. Az áldozatot behívták a temerini rendőrállomásra, és arra kényszeríthették, hogy írjon alá egy nyilatkozatot, melyben beismeri, hogy nem nemzeti alapon történt az incidens. Az áldozat először nem volt hajlandó ezt megtenni, de a rendőrök kényszerítő ereje hatott rá. Elmondása szerint a következőt mondták: ,,Vagy aláírod, vagy át is mehetünk a másik szobába, és beszélgetünk ott. A fiatalember jobbnak látta aláírni az iratot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..