home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bebizonyosodott: megunhatatlan az All I Want For Christmas Is You című dal
Zvekán Péter
2013.12.18.
LXVIII. évf. 51. szám
Bebizonyosodott: megunhatatlan az All I Want For Christmas Is You című dal

Arról már korábban írtam, milyen jó pénzkeresési lehetőség a zenészek számára a karácsony. Az is kiderült, hogy erre az alkalomra olyan albumot kell készíteni, mely saját, már jól ismert dalokat tartalmaz. A legtöbb előadónak ez pillanatnyi sikert hoz csupán, melyet a következő évben már nem tudnak megismételni. Van egy sláger, mely klasszikussá vált, és közel 20 éve hallhatjuk. Sajnos, ez is az általam nem kedvelt hisztérikus dívához, Mariah Carey-hez fűződik, a dal pedig nem más, mint az All I Want For Christmas Is You.

Mariah-ról tudni kell, hogy egy nagyon rafinált nő — ez a Mottolával való egybekeléséből is látszik. Most azonban nem erről szeretnék írni, hanem az üzleti érzékéről. Miután már három lemeze is megjelent, eldöntötte, hogy a negyedik egy karácsonyi stúdióalbum lesz. Ő is tisztában volt a játékszabályokkal: nem dobhat olyat piacra, amely kizárólag saját dalait tartalmazza. Amikor felröppent a hír, hogy egy ilyen lemez elkészítésére készül, egy interjú alkalmával megkérdezték tőle, hogy miért. A válasz a következő volt: „Nagyon szeretem az ünnepeket. Már kislány korom óta énekelek karácsonyi dalokat, betlehemezni is jártam. Amikor tervezni kezdtük az albumot, vigyáznunk kellett, hogy egyensúlyban legyenek a jól ismert karácsonyi énekek és a vidám hangulatúak. Fontosnak tartottam, hogy írjak néhány újat, ám karácsonykor az emberek főleg az ismert slágereket akarják hallani, bármennyire jók is az újabbak.”

Mariah végül 1994 nyarán vette fel New Yorkban az ominózus dalt, amelyet akkori férje, Tommy Mottola ihletett. Hát nem aranyos ez a Mariah? A dal hűen idézi a karácsony hangulatát: van benne csilingelés, pörgős ritmus, back vokálok, miegymás. Vitathatatlanul jól sikerült, a kritkusok is kedvezően fogadták, a rádiók pedig egyenesen megőrültek érte. 2006 decemberében ez volt a legtöbbször letöltött csengőhang, előbb arany minősítést kapott, majd platinát.

1993-ban a dalhoz két klip is készült: egy fekete-fehér retro hangulatú, és egy igazi karácsonyi. A videóban szereplő Télapó egyébként az akkori férje, Mottola volt. A dal hatalmas slágerré nőtte ki magát, s mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, egy rakás előadó és zenekar magáévá tette. Többek között így döntött Shania Twain, Samantha Mumba, a My Chemical Romance, a The Cheetah Girls és Kate Alexa is. Amikor már azt hittük, hogy Mariah nem tud többet kihozni ebből a szerzeményből, akkor elkészült egy új verzió az aktuális tinisztárral, Justin Bieberrel. Tényleg rafinált ez a nő! Ennek a párosításnak köszönhetően a dal ismét felkapott lett. Az új változathoz új klip is dukált, ami egy bevásárlóközpontban lett leforgatva. Ezt az őrületet idáig közel 60 millióan nézték meg a YouTube-on, a projekt tehát egyértelműen sikeresnek mondható.

Noha nekem nem tetszik, ha valaki ezerszer dolgozza fel a saját dalát, be kell látnom: manapság ez az egyik legnagyobb karácsonyi sláger, és ezt kevés előadónak sikerült eddig elérnie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..