home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bátorság kell a változtatáshoz
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.02.28.
LXXIII. évf. 8. szám
Bátorság kell a változtatáshoz

Konyhatrendek

A trendekről azt gondolom, mindig érdemes utánuk érdeklődnünk, illetve megismerkednünk velük, hogy ki tudjuk választani azokat az irányzatokat, amelyek hozzánk, illetve a lakásunkhoz a legjobban illenek. Ám ne kövessük őket mindenekfelett!

A konyha esetében ez még inkább igaz, hiszen a konyhabútorunk nem egy szőnyeg, egy díszpárna vagy drapéria, melyet bármikor le tudunk cserélni. Már csak a költségek miatt sem, másrészt viszont egy új konyhát nem cserélünk le két év múlva, az új divathullámnak megfelelően. A választás során tehát legyünk körültekintőek.

 

Különleges anyagok, textúrák

Elsősorban az a fontos, hogy jó minőségű anyagokat, felületeket válasszunk. Lehet ez nyers betonfelület, rusztikus fa, elegáns márvány, valamint a terrazzo is egyre nagyobb teret hódít.

 

Színes fémek

Érdekessé tehetjük konyhánkat, ha a megszokott króm helyett színesfém-kiegészítőket használunk. Ezeket alkalmazhatjuk fogantyúként, csaptelepként, sőt, már a konyhai kisgépeket is megvásárolhatjuk ilyen anyagokból. Az arany, a réz, a bronz mind-mind egyedivé teheti a konyhánkat, és az antikolt felületektől egészen a magas fényűekig minden megtalálható a kínálatban.

 

Fekete

A fekete uralma már több éve tart, ám nyilván nem sokan mertek hozzányúlni ehhez a színhez. Az idei trend azonban azt sugallja, hogy bátran használjuk nagyobb felületeken (bútorfrontokon, munkalapon, csempén). Lényeges, hogy semleges, jól variálható más színekkel, így azt gondolom, sokáig közkedvelt marad. Ha viszont nem vagyunk nagyon bevállalósak, ám trendik szeretnénk lenni, akkor válasszunk fekete lámpákat, kiegészítőket. A sok fekete felületet faanyagokkal tehetjük lágyabbá, barátságosabbá.

 

Sötét színárnyalatok

A sötét árnyalatok (mélyzöld, mélykék stb.) a konyhabútorfrontokon kívül a falakon és az ülőalkalmatosságokon is megjelennek. Feketével vagy színes fémmel kiegészítve impozáns miliőt hozhatunk létre. A döntés előtt azonban fontoljuk meg, szeretnénk-e hosszú távon, akár évtizedekig ilyen sötét tónusú, erősen karakteres konyhát nézni. Ha bizonytalanok vagyunk, válasszuk inkább a sötét színek és a világos árnyalatok izgalmas keveredését, valamint az erős színek és a mély, tompa tónusok párosítását.

 

Urbánus-rusztikus stílus

Az idén találkozhatunk egy ugyancsak nagyon izgalmas kombinációval: a rusztikus, nyers és sima, letisztult anyagok ízléses keveredésével. Jellemzője a fém és a fa párosítása. Ez a modern és rusztikus egyveleg szokatlan, ám nagyon egyedi, kellemes, vidékies érzést kelt — a giccs mellőzésével.

 

Élet a bézsen túl

A falszínek egyre inkább eltolódnak a meleg, sötét tónusok irányába. Kedvelt lesz a lila, a zöld, a rózsaszín árnyalatai, illetve keverhetjük is őket. Megengedett a krémszínek szürkével való párosítása, a meleg sárga, a narancs és az energikus lila egymással való vegyítése, a mustár és az okker is előtérbe kerül, a kék és a zöld párosítása pedig szinte kötelező érvényű — természetesen a megfelelő arányt nem szem elől tévesztve.

 

Csak alsó elemek

Sokszor tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény arra, hogy a konyha inkább szobaszerű legyen. Egyre többször kerülnek le a felső elemek, mert ettől tágasabb, szellősebb teret kapunk, több szabadságot nyújtva az ott szorgoskodóknak. Ha mi is erre törekszünk, felső elemek helyett inkább alkalmazzunk falikarokat, képeket, esetleg néhány polccal is gazdagíthatjuk az üresen hagyott falfelületet. Viszont mivel raktározásra szánt alkalmatosságra mindenképp szükségünk van, használjunk kamrát, vagy építtessünk az egyik falra magas szekrényt, hogy mindennek legyen helye. Így érhetjük el, hogy konyhánk ne csak esztétikus, hanem funkcionális is maradjon.

A felsoroltak abba az irányba terelnek bennünket, hogy egy kicsit engedjük el a kötött konyhai jelleget, tegyük barátságosabbá, melegebbé a helyiséget, hogy szerves része legyen az otthonunknak. Ezt a jelleget továbbgondolhatjuk egy konyhaszigettel, illetve azzal, hogy nem váltunk burkolatot a más helyiséggel való találkozásnál, hiszen a konyhába is könnyedén választhatunk faburkolatot, ha a lakás többi részében ezt szeretnénk. A lényeg, hogy merjünk változtatni, merjünk bevállalósak lenni, ha túl sablonosan élünk a mostani falak között.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..