home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bartók Béla és a traktorkerék
Szerda Zsófi
2017.08.14.
LXXII. évf. 32. szám
Bartók Béla és a traktorkerék

A Thealter Szabad Színházak Nemzetközi Találkozóját 27. alkalommal szervezték meg Szegeden.

A független szféra legjobb alkotóit felvonultató fesztivál szülőatyja a MASZK Egyesület. Már egyetemistakoromban beleszerettem a Thealterbe, a régi zsinagóga jellegzetes illatába, és évről évre visszajáró lettem, hiszen mindig volt olyan produkció vagy olyan alkotó, amelynek/akinek nem tudtam ellenállni. Az idén ez Horváth Csaba neve volt.

Horváth Csaba és csapata nem csak nekem a kedvencem. Egyéni színpadi nyelv, jól válogatott színészek és táncosok a porondon, gépi pontossággal összeállított koreográfiák. A nagy füzet és a Te országod! című előadásokat több alkalommal is láttam, egészen lenyűgöztek. Most pedig végre megnéztem a Bartók Béla: 5. vonósnégyes/Concerto című produkciót (azaz inkább produkciókat, hiszen két különálló darabról van szó, ez tehát kettő az egyben). A két etűd Horváth Csaba társulata, a Forte, az Ördögkatlan Fesztivál, a CAFe Budapest és a Nemzeti Táncszínház együttműködésével jött létre. Ha Bartókra gondolunk, két táncjátékhoz írt zene ugrik be: A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi. Mindkettőt sokan feldolgozták, illetve mozgást is komponáltak köréje, most pedig két újabb — táncra alkalmas — Bartók-mű is terítékre került Csaba asztalán.


Fotó: Pályi Zsófia

Az 5. vonósnégyest élő muzsikára táncolja öt férfiember: Fehér László, Horkay Barnabás, Krisztik Csaba, Nagy Norbert és Widder Kristóf, akik az idén elnyerték a magyarországi kortárs tánc legszínvonalasabb progresszív alkotásainak és alkotóinak elismerésére alapított Lábán Rudolf-díjat, valamint a veszprémi XIX. Országos Kortárs Összművészeti Találkozó fődíját is. S ha már vonósnégyes, élőben kíséri a lábak zenéjét a Bujtor Kvartett a színpadon. Találkozás, kirekesztés, valahova tartozni akarás, harc, megbocsátás, erőpróba, energia, finoman megvillantott humor, szilajság. Ezek jellemzik leginkább a férfiak táncát. Szinte felrobban a színpad.

A második etűdben, a Concertóban már megjelennek a lányok is, duetteket és csoportjeleneteket látunk, illetve azt, hogyan válhat egy traktorkerék táncpartnerré, hogyan lesz belőle kút, hegy, jármű és még oly sok minden más. Horváth Csaba (aki természetesen a koreográfusa az előadásoknak) a népzene és a néptánc területéről tért át a kortárs színpadi mozgásformákhoz, és hol felmutatva, hol csak rejtetten bele is építi koreográfiáiba a magyar nép táncait. A Concerto egy nagyobb horderejű zenei mű, ehhez mérten pedig a koreográfia is. És felrobban a színpad. Akik táncolják: Barna Lilla e. h., Csiby Gergely, Egyed Bea, Fehér László, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Mészáros Blanka, Nagy Norbert, Pallag Márton, Sipos Vera, Widder Kristóf, Zsigmond Emőke.

Akinek lehetősége van, nézze meg őket, fedezze fel újra Bartók zenéjét, és próbálja meg visszailleszteni az est végén a leesett állát a helyére.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..