home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Bárki a cenzúra áldozatává válhat
Talpai Lóránt
2021.07.15.
LXXVI. évf. 28. szám
Bárki a cenzúra áldozatává válhat

Trump beperelte a Facebookot, a Google-t és a Twittert — Az EB új jogszabályt javasol — Több száz bűnözőt fogtak el Németországban

Trump beperelte a Facebookot, a Google-t és a Twittert

Donald Trump előző amerikai elnök keresetet indított a Facebook, a Google és a Twitter, illetve a három internetes óriásvállalat vezérigazgatója ellen, amiért szerinte jogellenesen tiltották le a fiókjait. A miami kerületi bíróságon benyújtott perirat szerint a szóban forgó cégek megsértették a szólásszabadság jogát, melyet az amerikai alkotmány első kiegészítése garantál. Trump csoportos keresetet kíván indítani, azaz más letiltott felhasználók érdekeit is képviselné, hangsúlyozva, hogy ezek az oldalak tisztességtelenül elnémítják a konzervatív hangokat. Kijelentette: bárki a cenzúra áldozatává válhat, ha ezt még vele is megtehették. A korábbi elnök a három vállalatot és azok vezérigazgatóját is beperelte, a Facebookot és Mark Zuckerberget, a Twittert és Jack Dorsey-t, illetve a Google-t és Sunder Pichait, illetve fiókjai gyors helyreállítását követelte. „Történelmi győzelmet fogunk aratni az amerikai szabadságért és a szólásszabadságért” — emelte ki Trump a New Jersey állambeli Bedminsterben található golfpályáján megtartott sajtótájékoztatóján. Az érintett techcégek egyelőre nem kommentálták a történteket.


Fotó: MTI

 

Az EB új jogszabályt javasol

Az Európai Bizottság még az idén javasol egy új jogszabályt a gyermekek online szexuális zaklatásának felszámolására — jelentette be a belügyekért felelős biztos az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén. A napirenden az Európai Parlament és a tagállami kormányokat tömörítő tanács ideiglenes áprilisi megállapodása szerepelt, mely a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának megakadályozására irányul. Az Európai Bizottság javaslata kötelezni fogja az internetes szolgáltatókat, hogy bejelentsék az ilyen jellegű bűncselekményeket — mondta Ylva Johansson. Az ideiglenes megállapodásról közölte: elősegíti ugyan a bűntettek bejelentését a szolgáltatók részéről, és az adatvédelmet is tiszteletben tartja, de ez csak köztes intézkedés. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a gyermekbántalmazást ábrázoló képek, videók megosztása és cseréje az interneten, ami annak is tulajdonítható, hogy a szolgáltatók kevesebb ilyen bűncselekményt jelentettek be — közölte Ylva Johansson.

 

Több száz bűnözőt fogtak el Németországban

Őrizetbe vettek több mint 750 embert, illetve lefoglaltak egyebek mellett több tonna kábítószert és több száz lőfegyvert Németországban egy mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatból szerzett adatok révén — közölte a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA). A közlemény szerint az Encrochat nevű hálózatban áramló adatokat a francia és a holland hatóságok, valamint az EU-s tagállamok rendőri együttműködését összefogó Europol és az igazságügyi együttműködést összehangoló Eurojust közös műveletében rögzítették. A hálózatból szerzett, német vonatkozású adatokat az Europol adta át a BKA-nak 2020 áprilisában. Az új ismeretek révén mintegy 2250 nyomozást indítottak. Több mint 520 ügyben már meg is tették az első intézkedéseket, például elfogtak embereket és átkutattak ingatlanokat. Az eljárások súlyponti témája a kábítószer-kereskedelem, melynek veszélyességét az is mutatja, hogy minden negyedik elfogott gyanúsítottnál volt fegyver — emelték ki a közleményben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..