home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Barcsay mester és tanítványai
Gazsó Orsolya
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Barcsay mester és tanítványai

Az egyenes és a görbe vonalak váltakozásából, a játékos színekből, a gömbökből, a szögletes ábrákból emberi alakok, ablakok, táj és naplemente rajzolódik ki, ha Barcsay Jenő, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás szitanyomatait szemléljük. A Barcsay mester és tanítványai a Délvidéken című vándorkiállítás szeptember 12-éig tekinthető meg a topolyai Kray-kastély földszinti termében, az Art Galleryben.

Ez a tárlat iskolapéldája annak, hogy egy-egy tanítvány miként építi bele saját művészetébe a mesterétől tanultakat, milyen nagy hatással van a tanító a diákjára. Balogh, Deim és Konok, a kiállításon szereplő tanítványok a geometrikus és a nonfiguratív ábrázolásmódot sajátítottak el mesterüktől, Barcsay Jenőtől. Az erdélyi származású művész a festészet mellett mozaikok és grafikai munkák készítésével is foglalkozott.

Barcsay nemcsak kiváló alkotó, hanem rendkívül jó művészeti tanár is volt, mondja Zsáki István festő, a Topolyai Művésztelep és az Art Gallery képtár vezetője.

— Barcsay számos híres festő pályáját alapozta meg. A Művészeti anatómia című könyvét eddig tizenöt nyelvre fordították le, az én könyvespolcomon is előkelő helyet foglal el. Barcsay munkásságának utolsó évtizedeire a minimal art stílus jellemző. Ez egy olyan festészeti technika, amelynek az a célja, hogy kevés színnel és vonallal minél többet fejezzen ki. Nekem ezek a képei tetszenek a legjobban, egyedien közelítik meg a festészetet.

A tárlat Kárpát-medence minden táját bejárta már, Topolya a huszonharmadik állomása. A szabadkai Aracs folyóirat, a szentendrei Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány, Kónya Márta és Ferenc, Barcsay jogörökösei szervezésében és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, valamint a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg. A kiállítás Topolyáról Kassára vándorol tovább, illetve számos magyarországi és erdélyi településen is megfordul a közeljövőben.
 





Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..