home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Barbie egyedi ruhái
Szakáll Laura
2022.11.27.
LXXVII. évf. 47. szám
Barbie egyedi ruhái

Gyermekkorunk legkedveltebb játékai közé tartozott a Barbie. Az álomszép estélyi ruhákban hercegnőként tündöklő babát gyakran adták ajándékba, a kislányok születésnapra, karácsonyra kapták. 

Sokan nosztalgiából tartották meg a gyermekkori játékaikat, de ma is kedvelt a felnőtt nőt formázó baba. Tápai Renáta kislánya is szereti Barbie-t, szívesen öltözteti a babáit. Reni, akit sokan a Magyar Szó újságírójaként ismertek, ma már Magyarországon él. Kötni, horgolni gyermekkorában tanult meg, így amikor a kislánya új ruhákat szeretett volna a babáinak, tűt és fonalat ragadott. Eleinte csodálatos estélyi ruhákat készített, de ma már trendi szetteket is alkot.

— Szép időszak volt számomra az újságírás és a Szabadkán töltött évek, szeretettel gondolok vissza azokra az időkre. Jelenleg Debrecenben élek, és egy telekommunikációs cégnél dolgozom, három év után immár egy munkacsoport szakmai vezetőjeként. Ez teljesen más világ, mint amilyenben korábban mozogtam, izgalmas, új terület, már eddig is sok új dolgot tanultam, és folyamatosan képezem magam. Gyermekkoromban sajnos elég csúnyán írtam, rajzolni sem tudtam szépen, és a kézműveskedés sem vonzott, de mindezek ellenére mégis én voltam az, aki az egyik nagymamánál kötni, horgolni tanult, a másiknál meg a varrogatást próbálgattam, amikor a nagyszüleimnél időztem. A szép színes fonalak, díszes anyagok ugyanis már akkor vonzottak.

* A közösségi oldalon meg lehet csodálni a horgolt Barbie-ruháidat. Ez hogyan kezdődött?

— Amikor a lányom az első Barbie-t kapta, a dobozban csak egy-két műanyag ruha volt. Szerettem volna tartósabb, egyedibb öltözéket készíteni. Mivel fonalakat örököltem a nagymamámtól, felelevenítettem a megtanult alapokat, aztán magazinokból, internetes videókból továbbfejlesztettem magam. Az elsődleges rendelések a gyermekemtől jöttek, „anya, nagy hercegnős ruhát szeretnék” formában, úgyhogy amikor kisebb volt, folyton földig érő báli ruhákat készítettem tüllel, gyöngyökkel díszítve, majd ahogy nőtt, úgy lettek sportosabb, vagányabb darabok is. Megjelentek a nadrágok, pólók a hercegnős ruhák mellé. Inspirálódni igazából bárhonnan lehet, a vörös szőnyeges eseményektől az utcai viseletekig, de a horgolótársak munkáit is nézegetem, onnan is lehet meríteni egy-egy minta, szegélymegoldás kapcsán, melyet beépíthetek a saját darabjaimba. De sokszor előzetes tervezés helyett maga a fonal „mondja meg”, hogy mi legyen belőle. A levegősebb, puhább fonalak légies ruhákért kiáltanak, és sokszor nem is tervezem meg előre a mintát, hanem sorról sorra haladva alakítom, ahogyan a forma kívánja. A merevebb fonalakból nadrág, kabát, póló készülhet, mert azoknak kell a tartás.

* Barbie ismét népszerű?

— Szerintem a Barbie baba mindig kedvelt volt. Igaz, megosztó is, mert az arányait tekintve nem mutat egészséges testképet, és korábban nagyon hangsúlyos sminkkel készült. Pozitív változás, hogy ma már lehet kapni kedves arcú, nem túl sok sminket viselő babákat is, sőt, a teltkarcsú és a színes bőrű Barbie-k is megjelentek, az anyuka babák mellett pedig a Lehetsz bármi elnevezésű sorozatban a mérnök, kutató, űrhajós Barbie lányok is. Szélesedett a látószög, a paletta, és az üzenet is sokrétűbb lett, amihez a ruhák is hozzájárulhatnak. Ha sokféle babára sokféle ruha készül, akkor a kislányok is változatosan játszhatnak velük, megtalálva az önmagukhoz leginkább illőt. A családban a lányok a saját Barbie babáiknak kérik a ruhákat, de akik eddig kívülről kerestek meg, azok szinte kivétel nélkül az én korombeli anyukák voltak, akik maguk válogattak a meglévő darabok közül, vagy mondták el az elképzeléseiket, és ajándékba szánták a ruhákat.

* Nem csak ruhákat horgolsz, állatkák is készülnek.

— Az állatkák horgolása egy külön terület, amigurumi a neve, ez egy japán technika, és a szó horgolt, kitömött állatfigurát jelent. Szigorúbb alkotási mód, mert általában pontosan kell követni a megadott mintát, számolni, jelölni kell a sorokat, de cserébe valódi csodák születhetnek. Ilyen figurákat ritkábban készítek, külső rendelést nem vállalok, családon belül, ismerősi körben szoktam egy-egy kérésre ellágyulni. Mivel ez a munka nem adja meg azt a fajta szabadságot, amelyet a ruháknál érzek, nem ez a fő profilom.

* Milyen céljaid, terveid vannak?

— Az elsődleges célomat már el is értem, amikor a lányom órákon át játszott a neki készült szettekkel. A babaruhák mellett horgoltam a babakonyhájába zöldségeket, gyümölcsöket is, a karácsonyfára hópelyheket, majd sálakat, fülmelegítőket is. Nem tudom, ez hova fut ki a jövőben, de jelenleg csak hobbi, mert a munkám mellett csak így fér bele az időmbe, másrészt ebben a gazdasági helyzetben, amikor a kézműveskedéshez szükséges alapanyagárak is az egekbe szöktek, erre különösen nehéz lenne önálló vállalkozást építeni. A célom továbbra is az, hogy amikor tűt és fonalat veszek a kezembe, az szerezzen örömet, kikapcsolódási lehetőséget adjon egy fárasztóbb nap után, jó érzést keltsen bennem. Ez az igazi varázsa a horgolásnak, de amikor egy-egy alkotásom eljut másokhoz, és látom, hogy örömet szerez, az a pluszcsillámpora ennek a varázslatnak.

Az 1950-es években a legtöbb baba gyermeket ábrázolt. Az amerikai egyesült államokbéli Ruth Handler lányával, Barbarával és fiával, Kennethel Európába utazott. Rátalált a német Bild Lilli nevű játékra, melyből néhányat megvásárolt. Egy a lányáé lett, a többit a Mattel játékgyárnak adta. Ruth egyébként már korábban említette férjének, a Mattel egyik alapítójának az öltöztethető, felnőtt nőt ábrázoló játék ötletét, de a férfi ebben nem látott lehetőséget.

1959. március 9-én New Yorkban debütált a Barbie baba, mely úszódresszt viselt. Szőke és barna hajjal is elérhető volt, majd később társat is kapott Ken személyében. A forgalmazó cég számára napjainkban is Barbie a legjelentősebb bevételi forrás.
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..