home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Barangoló
Martinek Imre
2023.07.09.
LXXVIII. évf. 27. szám
Barangoló

„Én vagyok a kapu…” — vasárnapi jegyzetek

A Máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilikához (át)vezető székely kaput kereken nyolcvan esztendeje állították, illetve áldotta meg azt (1943. június 6-án) Kovács Vince váci püspök.

Máriabesnyő — 2021. augusztus 12.

„Épült Székelyföld felszabadulásának emlékére, 1943.” — „+ Béke veletek. Ezt a székelykaput P. Bögözy Vilmos [kapucinus házfőnök, plébános] gondolatából, Antal Dezső tervei szerint Barabásy János [marosvásárhelyi mester] és társai az Urnak 1943-ik évében készitették” — olvasható az őseink hitét, áldozatvállalását, reménységét és hazaszeretetét megtestesítő alkotás kiskapuja fölötti rész felvéseteiben. Kívülről, illetve a belső oldalról szemrevételezve. 

Máriabesnyő — 2021. augusztus 12.

A székely kapu az évtizedek alatt a kegyhely és a város egyik jelképévé vált.

(Külső hivatkozás: godollo.hu)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..