home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Barangolások térben és időben
Martinek Imre
2021.10.13.
LXXVI. évf. 41. szám
Barangolások térben és időben

Egy templomrom a Tihanyi-félsziget „nyakszirtjén”

Midőn fizikai valójában is rábukkantunk azon az augusztus középi kora délutánon, a leghalványabb sejtelmünk sem volt arról, hogy az apáti templomromnak elődje már évszázadokkal korábban itt volt.

Helyet foglalt hát ezen a vidéken, és miután ezt építtetői által megtevé, mindmáig állhatatosan meg is maradt. Eleve fontos igazodási pontként, de még annál is esszenciálisabb lelki támpontként. Minden jószándékkal ide érkezőnek, illetve alkalmasint a belőle (el)távozóknak.

A külső falakon két, korokat és történéseket egyaránt dokumentáló kőlapot találtunk.

„E XIII. századbeli templomrom körül állt hajdan a tihanyi apátnak alárendelt Apáti falu, mely a török hódoltság idején elpusztult. A romot az enyészettől a pannonhalmi Szent Benedek Rend támogatásával a M. Kir. Balatoni Intéző Bizottság óvta meg 1942-ben” — hirdeté az egyik. „A középkori apáti templomromot az O.M.V.H. tervei alapján közadakozásból az Apáti Templomrom Helyreállítási Alapítvány 1999-ben állította helyre” — üzené a másik.

A Tihanyi-félszigeten fellelhető információs táblák szerint igazodva magát a helyet a Sajkod nevű településrész peremén lelhetjük fel. Tőle délre, szinte karnyújtásnyira, a félsziget Őrtorony nevű kilátója emelkedik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..