home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bándy Kata esete figyelmeztet...
KISIMRE Ferenc
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám
Bándy Kata esete figyelmeztet...

Bándy Katát az egész ország gyászoltaNehéz szavakkal elmondani mindazt, amit Pécsett tapasztalt az ember július 8-a után. Bándy Kata, a 25 éves rendőrségi pszichológus eltűnése, majd meggyilkolása élénken foglalkoztatta a baranyai megyeszékhely és környékének lakóit. Azokban a napokban mi is...

Bándy Katát az egész ország gyászolta

Nehéz szavakkal elmondani mindazt, amit Pécsett tapasztalt az ember július 8-a után. Bándy Kata, a 25 éves rendőrségi pszichológus eltűnése, majd meggyilkolása élénken foglalkoztatta a baranyai megyeszékhely és környékének lakóit. Azokban a napokban mi is ott tartózkodtunk, saját tapasztalatból mondhatjuk tehát, hogy ritkaságszámba menő megnyilvánulásoknak voltunk szem- és fültanúi. Az utcán járva láttuk, hogy az emberek csoportokba verődve tárgyalták a szörnyű esetet, annak minden vonatkozásával. Felháborodás, kétségbeesés, tehetetlen düh, nem egy esetben gyűlölködés - mindez érezhető volt ismerős és ismeretlen emberek által kimondott szavakban, érzelmi megnyilvánulásokban.
A tragédia története ismert. A 25 éves fiatal lány július 8-án hajnalban hazafelé tartott, amikor az utcán megtámadta őt P. László, egyébként kelebiai illetőségű roma fiatalember, közösülésre akarta kényszeríteni, s amikor a lány ellenállt, megölte. A Baranya megyei rendőrség hatalmas erőket mozgósított a lány felkutatására, majd, amikor két nap múlva előkerült a holtteste, a gyilkos üldözésére összpontosítottak. A nyomozók munkáját siker koronázta: alig két nap leforgása alatt kattant a bilincs P. László kezén. A Pécshez közeli Bóly település határában fogták el az elkövetőt, aki a jelek szerint Harkány és a horvát határ felé igyekezett, valószínűleg a zöldhatáron át próbált menekülni az őt üldözők elől. (Néhány nappal ezelőtt Bólyban járva egy helyi férfi mondta nekünk: restellik azt is, hogy községük nevét is beszennyezte a galád gyilkosság elkövetője...) P. László rövid időn belül beismerő vallomást tett. Mint mondta, cselekedetének szexuális indítékai voltak, a bűntettet egyedül követte el, de csak akkor tudatosodott benne, hogy mit csinált, amikor már ''túl volt az egészen”! Azt vallotta: alkohol és szintetikus drogok hatása alatt volt azon az éjszakán.
Bándy Katát nemcsak szülei, hanem a rendőrség, Pécs városa és az egész ország gyászolta, gyászolja. Szüleinek kifejezte részvétét Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, pártok, civilszervezetek és társadalmi közösségek is. Július 23-i szekszárdi temetésén Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrás Minisztériumának vezetője búcsúzott a fiatal lánytól, országszerte pedig összejöveteleket tartottak, gyertyát gyújtottak, imádkoztak az elhunyt lelki üdvéért. Voltak azonban radikális megmozdulások is, amelyeken a cigánybűnözés előretörésének megakadályozását követelték (a Bándy-gyilkossággal egyidejűleg követték el azt a rablótámadást, amelynek elszenvedője egy Kiskunfélegyházán lakó német házaspár, a tettes itt is három cigány fiatal volt), mások arra figyelmeztettek, hogy nem szabad általánosítani és a roma kisebbséget bűnözőnek kikiáltani. Mindenesetre a felháborodás hullámai nem csitulnak.
Nagy felzúdulást keltett az a sajtóban megjelent hír is, miszerint P. László Kelebián élő anyja neveli a gyanúsított 2 éves kisfiát, mert ''Laci két hónapja elutazott Pécsre, hogy megkeresse 16 éve nem látott apját” - mondja az anya. Az apját ugyan nem találta, de nem tért vissza gyermekéhez, hanem a pécsi rokonoknál múlatta az időt az egyébként többszörösen büntetett férfi, aki korábban is ivott és kábítószerezett. Az anya véleménye szerint ''Laci ilyesmit nem követhetett el”, mert a nőkkel mindig gyöngéd volt, ezt telefonálják még ma is azok a korábbi nőismerősei, akikkel viszonya volt.
Van egy érdekes vonatkozása is ennek a tragikus esetnek: P. Lászlónak július 2-án be kellett volna vonulnia a kecskeméti börtönbe, hogy egy korábbi, 20 napos elzárásról szóló büntetését letöltse. Ő azonban ehelyett Pécsre utazott. A rendőrség még nem kereste, mivelhogy a hatályos törvények szerint abban az estben, ha az elítélt nem jelentkezik büntetése letöltése céljából a kijelölt büntetés-végrehajtási intézményben, akkor 8 nap múlva karhatalmilag előállíthatják. Nos, ez az időpont P. László esetében július 9-e lett volna. A szörnyű gyilkosságot, mint ismeretes, július 8-án hajnalban követte el...
Ugyanakkor egyre több alkalommal nyilatkoznak meg azok a családterapeuták, nagycsaládosok képviselői, pszichológusok, bűnmegelőzési szakemberek, akik szóvá teszik a fiatalokra leselkedő veszélyeket. Jelesül azt, hogy napjainkban sajnos egyre több szórakozóhelyen fogyasztanak alkoholt, szintetikus drogokat, melyek hatására agresszívvá válnak, bűncselekmények elkövetésére is alkalmasak.
Bándy Kata egyedül indult haza. A szórakozóhely biztonsági kamerái egy ideig követték az útját, majd a közeli Zsolnay-gyár ipari kamerái is jelezték a mozgását. Utána viszont olyan terepen haladt át, amely nappal sem mindig biztonságos (ezt is saját szemünkkel tapasztaltuk meg), nemcsak a kamerák hiányoznak, hanem a világítás is gyér a Délibáb utcában. S itt jelent meg P. László, megtámadta, közösülni akart vele, ám amikor a lány ellenállt, megfojtotta, mégpedig Kata táskájának a szíjával.
Általános vélemény mind Pécsett, mind az egész országban, hogy Bándy Kata esete figyelmeztetés mindnyájunknak - szülőknek és a gyermekeknek egyaránt -: nagyobb figyelmet kell fordítanunk saját biztonságunkra. Merthogy veszélyben van. Amint azt a fentiek is bizonyítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..