home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bánátország kincsesládájából (2.)
Martinek Imre
2022.02.22.
LXXVII. évf. 7. szám
Bánátország kincsesládájából (2.)

A motívumok olykor kíváncsivá tesznek. Kiváltképp akkor, midőn nemcsak hogy újra meg újra összetalálkozom velük különböző helyszíneken, de tudatosodik is bennem, vajmi keveset tudok róluk. Ilyenkor aztán elkap a sodrás, melyből szabadulnom csupán munkavégeztével lehetséges.

Legutóbb a Prágai Kisjézus (csehül Milostné Pražske Jezulatko) néven közismert, a gyermek Jézust ábrázoló kegyszobor történetének eredtem a nyomába. „A világmindenség gyermeki Ura koronával a fején, királyi palástban, baljában a földgömböt jelképező aranyalmával, gyűrűs jobbjával mellkeresztes főpapként áldást oszt” — írja róla vonatkozó szócikkében a Magyar katolikus lexikon.


Versec

A csodatevő Jézus-szobor egy nemesi család nászajándékaként érkezett Spanyolországból Csehország fővárosába, a nagy nyomorral küszködő prágai karmelita kolostornak pedig az özvegységre jutott Polyxena v. Lobkowitz ajándékozta a XVII. század elején (1628-ban). A hagyomány szerint a szerzetesek ínsége egyszerre megszűnt, s ennek nyomán a kis szobor tisztelete a prágai nép körében villámgyorsan elterjedt.

„Nemsokára nagy zarándoklatok indultak a kis Jézushoz, és 1655-ben megkoronázták a csodatevő szobrot. A prágai kis Jézus a cseh néppel együtt átélte annak változékony sorsát. Rablás, rongálás és megszentségtelenítés áldozata lett, de megérte azt is, hogy szeretettel igyekeztek kárpótolni őt a sérelmekért.” (Forrás: www.karizmatikus.hu)


Beodra

Az eredeti, 48 cm magas kegyszobor egy páratlanul gazdag ruhatárral bíró öltöztetőszobor, melynek köpenykéit fogadalomból ajánlották föl. Ekképpen cselekedett többek között Mária Terézia császárnőnk is, aki a krónikák feljegyzései szerint egy maga hímezte köpenykét ajándékozott neki annak idején.

A Prágai Kisjézus kultuszának fénykora a XVIII. század. Ebben az érában egy rendi határozat is született, mely szerint a rend valamennyi monarchiabeli kolostorában a szobor eredetijéhez érintett másolatot kell annak nyilvános tiszteletére kiállítani.

A kegyszobor bánátországi templomainkban is kiemelkedő helyen és egész éven át jelen lévő, öltöztető- és/vagy teljes gipszben kiöntött másolata a karácsony misztériumát, a gyermekség örömét idézi. Fotóink Sándoregyházán, Versecen és Beodrán készültek.


Sándoregyháza

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..