home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Bánátiak az Ifjúsági Világtalálkozón
Kónya-Kovács Otília
2008.10.29.
LXIII. évf. 44. szám
Bánátiak az Ifjúsági Világtalálkozón

Amit képről mindenki ismer: a Sydneyi OperaházAusztráliában, Sydneyben tartották meg a 23. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, mely során a fiatalok találkoztak a pápával is. Muzslyáról ketten utaztak el erre a nagy útra, Tordáról hárman, Magyarcsernyéről, Lukácsfalváról és Ürményházáról pe...

Amit képről mindenki ismer: a Sydneyi Operaház

Ausztráliában, Sydneyben tartották meg a 23. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, mely során a fiatalok találkoztak a pápával is. Muzslyáról ketten utaztak el erre a nagy útra, Tordáról hárman, Magyarcsernyéről, Lukácsfalváról és Ürményházáról pedig egy-egy fiatal. Tehát a Bánátból kilencen, míg a Nemzetközi Püspöki Konferencia területéről, ahova Vajdaság, Szerbia, Montenegró, Kosovo és Macedónia tartozik, 64-en képviseltették magukat. Mint Kalapis Sztoján atya beszámolt róla, csodálatos fogadtatásban volt részük, és az irántuk, zarándokok iránt megnyilvánuló keresztényi szeretet gazdag élményében tértek haza.
- Hányan találkoztak Benedek pápával?

Bánátiak a repülőtéren

- 500 ezer ember találkozott åszentségével. Ez volt a legkisebb számú ifjúsági találkozó, amelyen részt vettem. Rómában ugyanis 2 millióan voltunk, Torontóban 700 ezren, három évvel ezelőtt pedig a Kölnben megtartott rendezvényre egymillió fiatal zarándokolt el. Nagyon nagy távolságban van Sydney, szerintem ez az oka annak, hogy kevesebben vettek részt ezen a globális méretű megmozduláson.

Bennszülött utcai zenészek

- Kérem, meséljen az ott töltött időről!

Kivándorolt magyarok között Ausztráliában

- A wollongongi püspökségen fogadtak minket, mintegy 100 km-re Sydneytől, és horvát családoknál szállásoltak el bennünket. El sem lehet mondani, milyen készségesek voltak a házigazdáink, mi mindent meg nem tettek azért, hogy jól érezzük magunkat. Mondtuk is nekik, ha majd hazalátogatnak az anyaországukba, feltétlenül jöjjenek el Muzslyára is, hogy meghálálhassuk nekik mindazt, amit tettek értünk. A következő öt napot Sydneyben töltöttük, akkor már Ausztrália minden területéről a fővárosba sereglettek a fiatalok. Az utcákon csak hátizsákos ifjakat lehetett látni. A helybeliek nagyon kedvesek, segítőkészek voltak, bármikor szívesen útbaigazítottak bennünket.
- Mi volt a világtalálkozó mottója?
- Jézus egy mondata: ''Szentlélek száll reátok, és tanúim lesztek az egész földön.” Ennek jegyében készültünk fel a zarándoklatra is. Több alkalommal találkoztunk, és erről elmélkedtünk. Ausztráliában a szentmiséken, de a lelkigyakorlatokon is ez volt a fő téma. Leegyszerűsítve: hogyan lehetnek a fiatalok az egyház, Jézus tanúi, képzeljék el magukat a fiatalok, egy ilyen szerepet vállalva.
- Nagyon sok muzslyai él Ausztráliában. Volt-e idejük találkozni velük?
- Igen, volt alkalmunk sok muzslyáról elszármazott emberrel találkozni, de a más településekről kivándoroltakkal is. åk minden pénteken összejövetelt szerveznek a Magyar Klubban, beszélgetnek, társalognak, kártyáznak stb. Ott tartottam egy előadást az Emmausz fiúkollégiumról, az oktatásról. Persze, a muzslyaiak nem volnának muzslyaiak, ha nem segítettek volna. Az előadás után rögtönzött gyűjtést szerveztek, és mindenki saját adományával támogatta a kollégiumot. Ezúton is még egyszer meg szeretném köszönni a segítséget, hálás köszönettel tartozunk nekik.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..