home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Bánáti könyvek Szegeden
(M. I., T. L.)
2016.06.27.
LXXI.. évf. 25. szám
Bánáti könyvek Szegeden

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete (VMÚE) június 14-én a szegedi Millenniumi Kávéház klubjában ismertette szerteágazó, szakmai értékformáló tevékenységét, illetve bemutatta az általa szervezett riporttáborok anyagából készült Szigetlét és Az érdsomlyói hídfő című könyveket.

Mottó: „Vannak, akik érzik az esőt, a többiek csupán vizesek lesznek!” (Bob Marley)

Az érdsomlyói hídfő vonzásában elnevezésű szegedi találkozón az érdeklődők megismerhették Versec és környéke természeti szépségét, a vidék épített örökségét, illetve betekinthettek a régió szórványmagyarságának mindennapjaiba. Az elhangzottakat a jelen lévő szerzők a saját tapasztalataikkal színesítették. Közreműködött Volford Anita (fuvola) és Volford Márton (gitár), a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Király König Péter Zeneiskola növendéke.

A rendezvény a VMDK Szegedi Tagozata és a Magyar Kisebbségi Információs Egyesület közös szervezésében, a közhasznú egyesület tagságának, illetve Szeged Város Kulturális Alapjának támogatásával valósult meg. A jelenlévőket Nagy Abonyi Attila elnök köszöntötte.

A közönség fényképes összeállítást is láthatott Érdsomlyóról, azaz Versecről és környékéről, ahová, mint kiderült, az est házigazdájának szerepét betöltő egyesület tagjai ez év őszén terveznek kirándulni.

Az est vendégeit, Tóth Líviát, a VMÚE elnökét, a Hét Nap főszerkesztő-helyettesét, Léphaft Pált, az újságíró-egyesület egyik alelnökét, a Magyar Szó karikaturistáját, Farkas-Ráduly Melánia temesvári újságírót, aki a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagjaként vett részt a verseci riporttáborban, továbbá Martinek Imrét, a Hét Nap torontálvásárhelyi külmunkatársát Kisimre Ferenc publicista kérdezte.

A beszélgetés alatt szinte tapinthatóan elevenedtek meg újra a terepen tapasztalt emlékek és a személyes impressziók, az újságírók szeretettel beszéltek a megismert emberekről és arról a sajátos világról, amelynek a hangulatát a könyv lapjain igyekeztek megörökíteni. Megállapították, a kívülről érkező hírlapíró csak akkor tudja hitelesen visszaadni a látottakat, ha a feladata teljesítésén túl lélekben is képes azonosulni az ott élők örömével, bánatával.

Az esemény a könyvek dedikálásával és kötetlen társalgással ért véget, melybe a magyar focisták győzelmének megünneplése is belefért. Arról nem is szólva, mennyire örültünk, hogy ezen a napon akadtak olyan emberek Szegeden, akik a meccs helyett inkább minket választottak.

Répás Erika felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..