home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Balkán expressz: Lámpást adott kezünkbe az Úr Brüsszelben
Bajtai Kornél
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
Balkán expressz: Lámpást adott kezünkbe az Úr Brüsszelben

Mindenképp sikerről van szó, mert a döntés arról tanúskodik, hogy a rossz múltú kormánypártok Moszkva helyett végül mégiscsak Európa felé vették az irányt

„Szerbia igazából sárga lámpát kapott”, „Az ország számára ez a 21. század legfontosabb döntése”, „Megnyílnak az európai pénzalapok” — ilyen és ehhez hasonló reakciók hallhatók az Európai Uniónak arra a múlt pénteki döntésére, hogy legkésőbb januárban elkezdik Szerbiával a csatlakozási tárgyalásokat. Magát a döntést egy ferdítésektől, mellébeszélésektől sem mentes szócsata előzte meg. Ennek oka az volt, hogy jóllehet a szerbiai vezetőség hetek óta azt szajkózta, ezúttal pontos dátumot jelölnek ki az ország számára, és semmilyen újabb feltételt nem támasztanak, időközben kiderült: nemcsak hogy nem jelölnek ki pontos dátumot, hanem mielőtt rábólintanának a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, felülvizsgálják, mit teljesített Szerbia a Koszovó-megállapodásban foglalt számos kötelezettségeiből. Egyebek között fel kell számolni a párhuzamos észak-koszovói intézményrendszert, átláthatóvá kell tenni a Belgrádból Koszovóba irányuló pénzforgalmat és koszovói szabályok szerint önkormányzati választásokat kell tartani.
Fél sikerről van tehát szó, de hát lehet ezt is úgy nézni, mint azt a bizonyos poharat, hogy vagy félig tele van vagy félig üres. A döntés kudarcként élhető meg, mert a kormánypártok sokkal többet ígértek, mint amennyi végül megvalósult, de azt csak ők tudják, miért szédítették felelőtlen ígéretekkel a jónépet. Az én véleményem szerint azonban mindenképp sikerről van szó, mert a döntés arról tanúskodik, hogy a rossz múltú kormánypártok Moszkva helyett végül mégiscsak Európa felé vették az irányt, és e törekvésükbe nagy energiát fektettek be. Annak pedig, hogy a Nyugat ilyen szorosan fogja a gyeplőt, két oka van. Egyrészt arról van szó, hogy a már említett vörös-fekete múlt miatt az uniós országok kevésbé bíznak kormánypártjainkban, ezért tízszerte jobban kell teljesíteniük, mint elődeiknek. A bizalmatlanság másik oka pedig éppen a nyugatiak által dédelgetett Európa-barát erők, a DP és társai viselkedésében rejlik. Az unió bizalmát élvezve a demokraták, kizárólag arra hivatkozva, hogy „csak emezek nehogy hatalomra jussanak”, rendre kikönyörögték Brüsszeltől a pozitív döntést, időközben azonban a megszabott feltételeket egyáltalán, vagy csak alig tudták teljesíteni. Emlékeztetőül: a Hága által körözött személyek letartóztatását például évekig halogatták.
Az is jó, hogy az EU de-cemberben felülvizsgálja, mit sikerült Belgrádnak teljesítenie a Koszovó-megállapodásban vállalt kötelezettségei közül (legalábbis a mi szemszögünkből), mert akkor ez a fejezet végre lezárulhat, és az állam vezetősége valóban elkezdhet a megmaradt ország problémáinak a megoldásával foglalkozni.
Egy szó, mint száz, Brüsszelben lámpást adtak Belgrád kezébe, de hogy az a lámpa meddig fog világítani, és piros, sárga vagy zöld fényt ad-e, az már csak vezetőinken múlik.

SZEPLŐTELEN MINISZTER. Személyes sértésnek vette Žarko Obradović oktatási miniszter a kiszivárgott kisérettségi-tételek miatt a leváltására tett utalásokat. Igazából ez okozta azt az általános felhördülést, mely túlmutat az alapproblémán: azon, hogy miféle példát látnak a végzős nyolcadikosok, mit érezhettek, amikor kiderült, hiába készültek a vizsgára, és hát rámutat a legfőbb problémára, az oktatásügynek a helyzetére is.
Obradović viselkedése voltaképpen a politikai erkölcsről, pontosabban annak hiányáról tanúskodik. Mert az a hangnem és az az arckifejezés, amellyel elhárította magáról a felelősséget, valójában a mai társadalom tükörképe. Azt a társadalmi viselkedésformát mutatja, amely napjainkban már sajnos beivódott a politikai életbe, de az élet más területére is jellemző. Ilyen magatartás figyelhető meg akkor, amikor vezető pozícióban levő személyek nem felelősségteljes feladatnak, hanem isteni adománynak tartják a tisztségüket. Nem arra vágynak, hogy tisztségviselőként eredményt érjenek el, számukra a bőrfotel megszerzése a cél, és miután megszerezték, már csak egyetlen dolog érdekli őket: megtartani a pozíciót. Azt pedig egész egyszerűen figyelmen kívül hagyják, hogy a magas pozíció felelősséggel is jár. Sokan úgy gondolják, miért is lennének ők a felelősek azért, ami az általuk irányított területen történik.
Egy biztos: mindaddig, amíg a vezető tisztségeket ilyen obradovićok, veljailićek és mrkonjićok töltik be, az ország erkölcsi felépülése is váratni fog magára.
DÁTUM, NYUGDÍJ, SÜLT GALAMB. A múlt hét kijelentései közül a nyugdíjas párti Milan Krkobabićé viszi a pálmát. A Krkobabić-dinasztia középső tagja, aki már szintén nyugdíjas, az uniós csatlakozás körüli lázas vita során ugyanis kijelentette: „Nem kell idegeskedni, a dátum majd jönni fog magától”.
E kijelentésen nem kell különösebben meglepődnünk, mert ha az ember már nyugdíjas, és havi rendszerességgel kapja a juttatást, mely az ő esetében vélhetőleg nem a legkisebb, hanem a legnagyobb összeghez jár közel, ráadásul biztos, ami biztos alapon a Szerbiai Posta igazgatói székét is birtokolja, mert nyilván a nyugdíjkorhatár alatt nincs egyetlen alkalmas ember se e tisztség betöltésére, akkor könnyen lehet nyugodt.
Egy olyan párt tisztségviselőjeként, mely pozíciója folytán zsarolni tudja a kormányt, ha az bármilyen módosítást eszközölne a nyugdíjrendszeren, már hozzászokhatott, hogy a nyugdíjcsekk, a havi fizetés, a sült galamb meg minden egyéb csak úgy jön magától, akkor miért lenne ez másként a dátummal is? Mi mást lehetne ehhez hozzáfűzni, mint azt, hogy: no comment.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..