home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Bajsai tervek és elképzelések
Tóth Tibor
2024.03.11.
LXXIX. évf. 10. szám
Bajsai tervek és elképzelések

Kellemes, tavaszi időben látogattam el a sokszínű Bajsára, Topolya község második legnépesebb falvába, ahol magyarok, szerbek, szlovákok és németek élnek együtt. A különféle kisebb-nagyobb beruházások az elmúlt évben sem maradtak el, hiszen a falu vezetői a település folyamatos fejlesztésén, a polgárok életkörülményeinek javításán fáradoznak.

Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közössége Tanácsának elnöke a legfontosabb megvalósult beruházásként a harmadik ivóvízkút fúrását említette, a kút felszerelésére és üzembe helyezésére 3 millió dinárt különítettek el a költségvetésből.

— A medence három fürdőidényen van túl. A 33 × 25 méteres medence mellé már tavaly szerettünk volna létesíteni egy gyermekpancsolót, de a megfelelő engedélyek késése miatt mindez az idei évre került át. A kiépítéséhez szükséges eszközöket félretettük, viszont az engedélyek még nem érkeztek meg. Ha a tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok, akkor a nyári hónapokig elkészülhetne. A gyermekpancsolóra 4,14 millió dinár van előirányozva, a környezet rendezésére pedig további 2,5 millió. A medencét szívesen látogatják a polgárok, tavaly összesen 6000 jegyet adtunk el a nyár folyamán. A legtöbben Kúla községből jönnek hozzánk, sok gyerek pedig Topolyáról érkezik kerékpárral. A bajsaiaknak továbbra is kedvezményes belépőt kínálunk, a helybeli általános iskolások pedig nem fizetnek belépőt — mondta Lackovics Károly, majd a tervekből kiemelte, a régi téglagyár helyén rendezvényteret alakítanának ki. — A vizesblokk létesítése 600 000 dinárba került, viszont szükség van a villanyáram megerősítésére, és egy színpadot is szeretnénk építeni, ahol több rendezvényt tartanánk.


Lackovics Károly

A beszélgetésbe bekapcsolódott Plohl Edvin, a helyi közösség titkára is, aki hangsúlyozta, a község 600 liter gázolajjal támogatja a határutak rendezését, a helyi, fiatal gazdák pedig gépeikkel elvégzik a munkát. A járdák betonozására tavaly harminc kérvény érkezett a helyi közösséghez, mely az anyagról gondoskodott, a munkát pedig a polgárok végezték el. Így a falu területén előbb 370, majd 295 méter hosszan építettek járdát, 700 négyzetméter területen pedig újrarakták az évek alatt szétcsúszott és mozgó lapokat. A község területén folyamatban van a lámpatestek cseréje, Bajsán az év elején mintegy 350 régi lámpatestet cseréltek újra, energiatakarékosabbra. Az új vízvezeték-hálózatra tavaly csaknem 200 háztartást kötöttek rá, a helyi általános iskola pedig pályázat útján gázkazánt vásárolt, mely be lett szerelve, és megtörtént a gáz bevezetése is az intézménybe. A gázkazán beszerzése és beszerelése 5,4 millió dinárba került, a gáz bevezetése pedig 2,4 millióba, utóbbi a község támogatásából valósult meg. Az evangélikus templom tornyát is felújították, ami szintén fontos beruházásnak számít.


Az evangélikus templom felújított tornya

— Február 19-étől a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat szállítja el a faluból a hulladékot. Eddig mindez a helyi közösség hatáskörébe tartozott, ezentúl azonban ezt a feladatot a közvállalatnak kell elvégeznie. A szolgáltatásért a háztartások havonta 600 dinárt, az egyedül élők — ha a szomszédok a megfelelő bizonylat aláírásával ezt igazolják — 450 dinárt fizetnek, üres ház esetében pedig villanyszámlával kell bizonyítani, hogy a fogyasztás 50 kilowatt alatti, ekkor az illető 60 dinárt fizet a szemétszállításért. Zöld kukák a helyi közösségben ingyen igényelhetőek, a szállítás kéthetente történik. A közvállalat legközelebb március 4-én viszi el a szemetet a faluból. A Magyar Nemzeti Tanácsnál kérvényeztük a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár bajsai fiókkönyvtárának felújítását, most a jóváhagyásra várunk. A tervek között a padlóburkolat cseréje, meszelés, ablak- és csatornajavítás, számítógép beszerzése, az internet bevezetése és egy gázkályha üzembe helyezése szerepel. A mintegy 2 millió dináros beruházásból az MNT mellett a helyi közösség és a könyvtár is kivenné a részét. A felújítás után a topolyai központi könyvtár foglalkozásokat és különféle rendezvényeket tartana a bajsai fiókkönyvtárban. A helyi hozzájárulásból 2 millió dinárra növeltük a bajsai székhelyű civil szervezetek támogatását. Változás, hogy a helyi közösség nem írhat ki pályázatot civil szervezetek támogatására, mindez már a községi pályázati rendszer által valósítható meg, tehát már most Topolya község írta ki a pályázatot, az eredményről pedig az ott megalakult bizottságok döntenek — mondta Plohl Edvin.


Plohl Edvin

A Testvériség Művelődési Egyesületben öt szakosztály (Csalogány dalkör és citerazenekar, Fürge Ujjak kézimunkacsoport, Pitypang gyermek-citerazenekar, Napsugár gyermeknéptánccsoport, hagyományos íjkészítők) működik, de az amatőr festők is bontogatják szárnyaikat. Az egyesület tagjai az elmúlt évben egyebek között megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójáról, a helyi közösséggel és a civil szervezetekkel közösen megtartották a Prélót, a Magyar és a Délvidéki Turán Szövetséggel együtt pedig a Délvidéki Ősök Napját. Első alkalommal rendezték meg Csipkefa Bimbója elnevezésű gyermek-népzeneitalálkozót, melyen mintegy száz résztvevő lépett fel, a Petőfi-emlékév alkalmából irodalmi estet hirdettek, és a betlehemezést is megtartották. A szakcsoportok a helyi rendezvények mellett Óbecsén, Kishegyesen (a kézimunkacsoport 7 nívó-, 18 első, 9 második és 3 harmadik díjjal tért haza a MIRK-ről), Topolyán, Dunaszerdahelyen, Bugacon, Várdarócon, Kelebián, Magyarcsernyén, Szabadkán és Szilágyin képviselték az egyesület színeit.

Lányok, lányok, kisbajsai lányok címmel CD-t adunk ki, melyre a Csalogány népdalkör és citerazenekar előadásában a hatvan évvel ezelőtt Bajsán Király Ernő, Bégel András és Borús Sándor által gyűjtött népdalok kerülnek, de az elmúlt években feldolgozott és előadott dalokból is ott lesz néhány a lemezen. A felvételek elkezdődtek, amihez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től kaptunk támogatást. Terveink szerint a hanghordozó a tavasz végére készül el — számolt be az újdonságról Kókity Erika, a Testvériség ME elnök asszonya.

A művelődési egyesület a helyi közösséggel és a VMSZ bajsai helyi szervezetével együtt március 14-én, 15 órakor, a Zákó-sírnál emlékezik meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról, a XVIII. Prélót március 23-án tartják meg, a IV. Délvidéki Ősök Napja pedig június 15-én és 16-án várható, de lesz falunap, népzenei találkozó, búcsú és még számos más rendezvény is a településen.


Kókity Erika

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..