home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Bajsai tavasz
Tóth Tibor
2019.05.06.
LXXIV. évf. 18. szám
Bajsai tavasz

Tavaszi napsütésben látogattam el Bajsára, ebbe a Topolya és Kúla között fekvő, mintegy 2000 lelket számláló településre. A főút melletti kávézóban senki sem ült a fák hűvösében, amin meg sem lepődtem, hiszen hétköznap volt, ilyenkor a helyiek szorgalmasan dolgoznak. A faluban sétálva elvétve találkoztam egy-két járókelővel, biccentéssel üdvözöltek, ahogy ez faluhelyen szokás.

A helyi közösség irodájában Lackovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke fogadott, sorolta a folyamatban levő beruházásokat és az idei évre vonatkozó terveket, majd Plohl Edvinnel, a helyi közösség titkárával terepre sietett, hiszen a munka a két ünnep között sem állhat meg.

— A vízvezeték-hálózat teljes felújítását majdnem sikerült befejezni, még egy 200 méter hosszú szakasz maradt, melyet technikai okokból eddig nem tudtunk kivitelezni. Már folyik a házak vezetékre való kapcsolása, és hamarosan az egész falu vízórás, korszerű vízellátással bővül. A medencénél elkészült a betonból álló alap, a megfelelő csövekkel és világítással együtt. A tisztítóberendezés felszerelésére a napokban írják ki a közbeszerzési pályázatot. A második fázis eszközeinek felét helyi hozzájárulásból és fejlesztési pénzekből teremtettük elő, a másik felét pedig Topolya önkormányzatával együtt. A pénzügyi háttér rendelkezésre áll, a munkálatok az idén megkezdődnek. Elkezdtük a leégett Zákó-kastély felújításához szükséges tervdokumentáció elkészítését. Az épület műemlékvédelem alatt áll, így a községnek előbb különféle engedélyeket kell beszereznie. A Pannónia felé vezető úton levő híd meglehetősen rossz állapotban volt, szinte már életveszélyesnek számított. A felújítás befejeződött, az önkormányzat támogatásával egy korszerű hidat építettünk, melyen az autósokon kívül a gyalogosok biztonságos áthaladásról is külön út gondoskodik. Befejeztük az első borutat, melynek a turizmus fejlesztésében lehet jelentős szerepe. Az általános iskola körül táblákat helyeztünk ki, a Magyar Nemzeti Tanácstól kapott játszóteret hamarosan kerítéssel vesszük körül. A művelődési egyesülettel közösen pályáztunk a nyílászárók cseréjére a tűzoltóotthon és a helyi közösség épületén. Hamarosan alá lesznek írva a szerződések, így joggal bízunk benne, hogy a falunapra már új nyílászárók kerülnek az említett épületekre. Huszonhárom civil szervezetünk, három egyházunk és iskolánk között 1,8 millió dinárt osztottunk ki pályázat alapján — mondta Lackovics.

Az idén elkezdődik a víztisztító kiépítése, ami nagy hatással lesz a falu életére. A Krivaja patak szennyezettsége nem új keletű gond. A bajsai vezetőség minden erejével harcol a szennyezés megakadályozásáért, hiszen a bűz gyakran elviselhetetlen a faluban. Lackovics elmondása szerint ha mindez nem szűnik meg, akkor az ügyet akár a strasbourgi bíróságig is hajlandóak elvinni.

 

Új tűzoltókocsira gyűjtenek

A bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület az idén 85 éves. Tagjai első alkalommal ünneplik meg Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének napját, a júniusi falunapra pedig új zászlót készítettek, melyet a faluban levő egyházak képviselői szentelnek fel. Emellett gyakorolnak a tűzoltó versenyekre, az első június első hétvégéjén lesz.

— Március végén tűzoltóbált tartottunk, melynek bevételét egy tűzoltókocsi vásárlására tettük félre. A helyi közösség nagyobb összeggel támogatott bennünket, valamint gyűjtést is szervezünk. Az 1961-ben gyártott tűzoltókocsink a község legidősebb ilyen jellegű járműve. Az elmúlt év szerencsésnek mondható, mivel mindössze két tűzesetet jegyezhettünk. Hetven tagot tartunk számon, ebből harminc-negyven gyermek. Tagságunk csökken, hiszen a külföldre vándorlás bennünket sem kerül el. Örülünk, ha a tíztagú csapatokból ketten-hárman itt maradnak. 2018-ban a magyar országos tűzoltó versenyen leánycsapatunk az első helyen végzett, ami kiváló eredmény — mondta Cesznak Arnold, a bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke.

A szerbiai törvények értelmében hamarosan polgári védelem indul, a tűzoltó testületek közreműködésével. Feladataik közé a többi közt a lakosság és az anyagi javak különféle elemi csapások esetén való megvédése tartozik.

 

Hamarosan kopjafaavatás

A Magyar Tájszoba és Alkotóház udvarán általában nagy a nyüzsgés. Ottjártamkor ketten, Szuhankó Ruzsena, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének elnöke és férje, Sándor tevékenykedtek az udvarban. Az egyesület évről évre megrendezi a gyékényfonó tábort, a szövő-, hímző- és kézművestábort, színházi társulatokat lát vendégül (tavaly a topolyai Mara Amatőr Színház és a magyarországi Szekér Színház tette tiszteletét az egyesületben), a gyerekekkel próbálja megszerettetni a néphagyományokat. Az egyesület tagjai rendszeresen vendégei a békéscsabai kézművestábornak, ahol ők is tanulnak, és a megszerzett tudást itthon átadják a fiataloknak.

— Az elmúlt évben sátrakra, asztalokra és padokra pályáztunk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től tizenöt asztalt és padokat, valamint két sátrat kaptunk, a tartományi kisebbségi titkárság pályázatán pedig öt asztalt nyertünk, padokkal együtt. A Hagyományok Háza vajdasági hálózatának támogatásával az Etno udvarában agyagégető katlankemencét építettünk, melyre május végéig tető kerül. A tájszobában és az alkotóházban, ha kell, öt személy részére tudunk szállást nyújtani, de ez korántsem elegendő — mondta Szuhankó Ruzsena.


Szuhankó Ruzsena és Sándor

A hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület jóvoltából május 24-én kopjafaavatás lesz az egyesület udvarában, amivel az I. világháborúban elhunyt hősöknek állítanak emléket. E napon mutatják be az egri Erdész Judit Máriának, a népművészet mesterének A bajsai paraszti fehér hímzések című könyvét is. A nyár folyamán újra megszervezik a gyékényfonó tábort, majd július elején tizenhatodik alkalommal a szövő-, hímző- és kézművestábort, ahova magyarországi oktatókat is várnak.

Viszont addig is több jelentős esemény várható a Topolya községben fekvő faluban. A közelmúltban a Préló állította talpra a helyieket és vendégeiket, május 4-én népzenei találkozónak adnak otthont, május 24-én lesz az említett kopjafaavatás, június 15-én pedig falunapot tartanak, melynek keretében plaketteket, elismeréseket adnak át azoknak, akik sokat tettek a településért és annak fejlődéséért.


Felújították a Pannóniára vezető úton levő hidat


Az iskola előtti játszótér

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..