home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bajnokok a Spartacus vízilabdázói
Tóth Tibor
2023.05.12.
LXXVIII. évf. 19. szám
Bajnokok a Spartacus vízilabdázói

A Spartacus Vízilabdaklub férficsapata megnyerte az I. B ligát, a főleg 14—15 éves lányokból álló női csapat pedig a bronzéremért játszhat a felnőtt I. ligában. Az egyesületben nagy hangsúlyt helyeznek az utánpótlás-nevelésre, hiszen minden korosztály szerepel a vízilabda-szövetség által szervezett bajnokságokban.

A siker egyik fontos tényezője a két vízilabdaklub egyesülése, két évvel ezelőtt ugyanis a korábban kivált Spartacus Prozivka újra csatlakozott az anyaegyesülethez, a Spartacushoz. A másik fontos tényező a korábbi jugoszláv válogatott Anto Vasović személye, aki sportigazgatóként odafigyel a minőségi munkára, támogatja az edzőket és a gyerekeket abban, hogy az egyesület a megfelelő irányba haladjon. Nem szabad megfeledkezni az edzők és a vezetőség munkájáról sem, hiszen a munkához szükséges feltételek biztosítása nem egyszerű feladat.

A bajnok felnőttférfi-csapat (Goran Todorov - subotica.com felvétele)

— A siker jövőképet is hordoz magában. Már arról lehet hallani, hogy a fiúk az I. A ligát is szeretnék megnyerni, ami a Szuperligába jutást hozná el számunkra. Az utóbbi években más csapatokat erősítő, egyébként szabadkai játékosokat szeretnénk visszahívni, és velük, valamint a jelenlegi játékosainkkal megpróbálnánk a legmagasabb rangfokozatba kerülni. Erről azonban még korai beszélni, hiszen a bajnokság csak néhány hete ért véget. A főként szabadkaiak alkotta csapat az alapszakaszt veretlenül nyerte meg, a rájátszásban pedig csupán a Košutnjak elleni belgrádi mérkőzést veszítette el, és hatpontos előnnyel a 2. helyezett obrenovaci TENT előtt szerezte meg a bajnoki címet. A mérkőzéseket nézve azt látom, hogy a két osztály közötti különbség nem túl nagy, és az I. A ligában simán bennmaradnánk, a tervek azonban komolyabbak — mondta Kucsera Géza, a Spartacus Vízilabdaklub titkára, hozzátéve, hogy a felnőttcsapat Uroš Tešić vezetésével került fel a magasabb rangfokozatba.

Varkulya Csongor a felnőttcsapat oszlopos tagja. Elmondta, hogy augusztus végén állt össze a csapat, és akkor kezdték a felkészülést a bajnoki idényre.

— Céltudatosan vágtunk neki a bajnokságnak, egyértelműen a bajnoki cím megszerzése volt a tervünk. Az alapszakaszban az összes mérkőzésünket megnyertük, a rájátszásban pedig mindössze egyetlen nem várt vereséget szenvedtünk. Úgyszólván kellett ez a vereség, utána ugyanis összekaptuk magunkat, és az idény végéig simán nyertük a meccseinket. Most a csapatépítés ideje van, meglátjuk, milyen keretünk lesz a következő szezonban. Többször játszottam már az I. A ligában, egyszer meg is nyertem a nagybecskereki Proleter csapatával. A magasabb liga elég erős, főleg belgrádi csapatokból áll, Vajdaságot a Becse és a nagykikindai ŽAK képviseli. Úgy gondolom, simán benne leszünk az első háromban, és két belgrádi együttessel fogunk versenyezni a Szuperligába jutásért, hiszen ez a célunk. Újvidéken járok egyetemre, most fejezem az alapképzést, majd a mesterszakra szeretnék beiratkozni. Valószínűleg jövőre is a Spartacus tagja leszek — mondta Varkulya Csongor.

Az egyesületben az utánpótlásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A 10—11 évesektől kezdve a felnőttekig minden korosztályban neveztek csapatot a tartományi bajnokságokba, ahonnan a legjobbak az országos bajnokságon is medencébe szállhatnak.

— A korosztályok közül a 2011-ben születettek és fiatalabbak csapata emelkedik ki, akiket Milan Ivošević vezet. A fiatalok részt vesznek a magyar délkeleti területi gyermekbajnokságban, ahol a hét csapat között a középmezőnyben foglalunk helyet. A magyar liga jelentős fejlődési lehetőséget nyújt a gyerekek számára, mivel egy idényben tizennyolc mérkőzést játszhatnak, míg a hazai versenyrendszer nem teszi lehetővé ilyen sok mérkőzés lejátszását. Nálunk főleg tornarendszerben zajlik a bajnokság, tehát két hétvégén eldől, melyik csapat a legjobb Vajdaságban. Próbáljuk ösztönözni a Vajdasági Vízilabda-szövetség vezetőit, hogy nálunk is hasonló rendszert vezessenek be. A bajnokságba hét-nyolc vajdasági klub nevezne be, és a gyerekek havonta legalább két-három mérkőzést játszanának. Előttünk áll a vajdasági szövetség elnökségének megújítása, és nagyon remélem, hogy olyan emberek kerülnek a megfelelő helyre — akár szabadkaiak is —, akik ezt az elképzelést képesek lesznek megvalósítani. Az óbecsei vízilabdaklubbal is együttműködünk a gyerekek teljesítményének magasabb szintre való emelése érdekében. A magyar ligában szereplő korosztály már több edzőmérkőzést játszott az óbecseiek hasonló korosztályú csapatával, és azon is gondolkodunk, hogy a két együttesből két csapatot formálunk, egy erősebbet és egy gyengébbet. A gyengébb csapatban játszókat így motiválnánk arra, hogy bejussanak az erősebbek közé. Nem az a fontos, hogy a gyerekek hoznak-e serleget, vagy sem, hanem az, hogy minőségben, technikában és taktikában egyaránt javuljon a csapat játéka. Hasonló terveink vannak a leánycsapatokkal kapcsolatban is — tájékoztatott az elképzelésekről a klub titkára.


Részlet a Spartacus—Vojvodina női mérkőzésről (Tóth Tibor felvétele)

A főleg tizenéves lányokból álló, a felnőttligában induló női csapat az alapszakaszban szerzett 4. hellyel bejutott a felsőházi rájátszásba. Lábadi Sándor játékosai a belgrádi Partizan csapatával a bronzéremért csatázhatnak. A lányok 13 éves korukig a fiúkkal vegyes csapatban játszottak, majd önálló csapatot alakítottak, és a tornák nagy részéről érmekkel, helyezésekkel tértek haza. Ekkor jött az ötlet a klub vezetői részéről, hogy — a szabadkai vízilabda történetében először — állítsanak össze egy női együttest, és nevezzék be a ligaküzdelmekbe. A csapat szorgalmasan dolgozik, és a főleg 12—15 éves lányok sikeresen veszik az akadályokat a felnőttligában. A nyolctagú I. ligában nem elégednek meg a 4. hellyel, és mindent megtesznek azért, hogy a Partizan csapatát legyőzve, a bajnoki dobogó harmadik helyére állhassanak.

A vízilabda egyre népszerűbb a városban, az elmúlt hetekben mintegy 50 új gyerek jelent meg a medencénél. A vízilabda- és az úszóklub közötti kiváló együttműködésnek hála az utóbbi egyesület oktatói megtanítják a gyerekeket úszni, ők pedig később eldöntik, hogy a két sportág közül melyikkel szeretnének versenyszerűen foglalkozni. Az edzéseket jelen pillanatban csak a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medencében tartják, hiszen a sétaerdei medencére nem került fel a sátor. Szükség lenne mindkét medencére, hiszen a jelenleg használt létesítmény túlzsúfolt.

— Az iskolai oktatásban nem szerepel az úszás, viszont a szülők az óvodákból és az iskolákból hozzák a gyerekeket, aminek nagyon örülünk. A szülők eltökélt szándéka, hogy a környező településekről is bejárjanak a gyerekek úszni tanulni. Támogatókat keresnek, akik minibusszal hetente kétszer behoznák a gyerekeket az uszodába, amíg meg nem tanulnak úszni. Így a falvakban élő gyerekek is közel kerülhetnek ehhez a két sportághoz. Célunk, hogy Szabadkán és a környező településeken minden gyerek tanuljon meg úszni. Az akcióban lányokra is számítunk, a kislányokon kívül olyan felsősök is jöhetnek, akik szeretnének vízilabdázni. Lánycsapatunk is szép jövő előtt áll, mert öt-hat szabadkai kislány rendszeres meghívást kap a szerbiai korosztályos válogatottakba. A nagyobb unokám is itt kezdett el vízilabdázni, most pedig már a Szeged felnőttcsapatának a hálóját védi. Sok kislány látta őt védeni, és az ő példájából kiindulva kezdett el vízilabdázni. Talán ez az, ami engem leginkább a vízilabdához köt és a nehézségek ellenére itt tart a klubban — mondta a titkár.

Az egyesületnek a mišićevói Patent Co. vállalat a fővédnöke, a várostól pedig 1,9 millió dinárt kap egész évre. Várják újabb támogatók jelentkezését, hiszen a sportág egyre több érdeklődőt vonz, az eredmények is nagyon jók, és a közönség is egyre nagyobb számban látogatja mind a fiúk, mind a lányok mérkőzéseit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..