home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bajnokként a magasabb rangfokozatba
Tóth Tibor
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
Bajnokként a magasabb rangfokozatba

A közelmúltban hatalmas sikert ünnepelhetett Szentmihály, hiszen a falu labdarúgócsapata, az 1956-ban alakult MSK (Mihajlovói Sportklub) első alkalommal nyerte meg a Nagybecskereki Községközi A Liga küzdelmeit, és bajnokként került fel a Nagybecskereki Körzeti Ligába. A bajnokság talán sohasem volt még izgalmasabb, hiszen a 2. helyen végzett módosi Radnički is 64 pontot gyűjtött (a gólkülönbség mellett az egymás közötti eredmények is az MSK felé billentették a mérleg nyelvét, hiszen Módoson 1:0-ra, otthon pedig 5:0-ra nyertek a szentmihályiak), a 3. helyezett óécskai Stajićevo 3, a 4. lázárföldi Zadrugar 4 ponttal maradt le a bajnok zöld-feketék mögött. A liga gólkirálya, Isak Gabrijel személyében (26 mérkőzés/35 gól), szintén az MSK csapatából került ki.

Az MSK nem először került a körzeti ligába. A fiúk a 2019/2020-as idényben a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságban a 2. helyen álltak a nagybecskereki A osztályban, így feljutottak a körzeti ligába, ahol a 11. helyen zárták az idényt. Az egyébként bennmaradást érő hely ezúttal sajnos kivételesen kiesést hozott, mivel a versenybizottság szűkítette a ligák létszámát, így a szentmihályiak kénytelenek voltak újra a községközi A osztályban pályára lépni. Féltávnál a 33 pontos Zadrugar és a 32 pontos Radnički mögött a 3. helyen álltak a 30 pontos szentmihályiak, ám a tavasszal tizenegy győzelemmel, egy döntetlennel és mindössze egy vereséggel, 34 pontot gyűjtve megszerezték a bajnoki címet.


Az MSK felnőttcsapata

— Nagyon erős mezőnyben szereztük meg az 1. helyet. Ebben a rangfokozatban általában tizenkét együttes szerepel, a szezonban azonban tizennégy tagot számlált a liga. Az elmúlt idény végén a magasabb rangfokozatból többen estek ki, ami tovább növelte a községközi liga színvonalát. Az utolsó fordulóig tartott a bizonytalanság, hiszen nem lehetett tudni, ki lesz a bajnok. Azt viszont tudtuk, hogy az első két helyezett csapat magasabb ligába kerül, a 3. selejtezőt játszik, így bíztunk benne, hogy az elmúlt idényben a körzeti ligában szerepelt csapatunkkal van esélyünk megszerezni a bajnoki címet. Az 1. hely titka a sok munkában rejlik. Feltételeztük, hogy a nagybecskereki A osztály erősebb lesz, mint korábban, ezért kötelező edzést vezettünk be játékosaink számára. A korábbi években heti egy edzésük volt a fiúknak, az ezeken való részvétel sem volt annyira kötelező, viszont az elmúlt szezonban a heti többszöri közös munkára helyeztük a hangsúlyt, ami meghozta a várt eredményt. Az utolsó néhány fordulóban nem tudtunk megállni a gólokkal, és mérkőzéseinken öt vagy még több gólt lőttünk. Ellenfeleink 50-60 percig bírták erővel, majd jobb erőnlétünknek köszönhetően riválisaink fölé kerekedtünk — értékelt Makán József, az MSK elnöke, aki folyamatosan 2001 óta tölti be a klubelnöki tisztet, előtte 1996 és 1998 között szintén volt már klubelnök.


Vezetők, támogatók, futballszerető szentmihályiak

A bajnokcsapatban négy helybeli játékos kapott helyet, a többiek a szomszédos Jankahídról (őket szinte helyieknek tekintik a szentmihályiak, hiszen csak a DTD-csatorna választja el a két falut egymástól), valamint egyéb környékbeli településekről erősítették az MSK-t. A kevés hazai játékos nem meglepő, hiszen a település lakosságának száma évről évre csökken, az utóbbi években legalább tizenkét egykori MSK-játékos külföldön vállalt munkát. A 900 fős faluban működik egy asztaliteniszklub is (Tornádó), mely a helyi általános iskola előcsarnokában és a művelődési ház nagytermében játssza mérkőzéseit, ami nem felel meg a magasabb rangfokozatnak. A szentmihályiak vasárnap délutánonként nagy számban szurkolnak kedvenceiknek, ezért a klub vezetősége úgy gondolta, erős, ambiciózus, minőségi futballcsapatot épít.

— A legnagyobb motivációt az a húsz, tíz—tizenkét éves, úgynevezett kiskakas adja (tizennyolc szentmihályi, egy jankahídi és egy nagybecskereki, de az ő szülei is helybeli származásúak), akik a jövőt jelképezik számunkra. Reménykedünk, hogy egy szép napon úgy lesz, mint valamikor, és a felnőttcsapat 90%-át helybeli játékosok alkotják — mondta Makán.


A jövő reménységei, a kiskakasok

Pihenésre nincs sok idő, mivel a novemberi világbajnokság miatt a bajnokság egy héttel hamarabb rajtol. A csapat június végén a nagybecskereki kispályás labdarúgótornán vesz részt, július 24-én pedig nyolcaddöntőt játszik a nagybecskereki kupában. A tervek szerint július első vasárnapján megbeszélést tartanak a játékosokkal, addigra már világossá válik, mikor rajtol a pontvadászat a körzeti ligában, az előkészületeket pedig július második vasárnapján kezdik meg.

— A jelenlegi keretünk nagy része megmarad. Egy játékosunk hosszabb ideje sérült, egy pedig Törökbecsén vásárolt házat, az ő pótlásukra szeretnénk két-három focistát igazolni. Szükségünk lenne egy védekező stílusú középpályásra-összekötőre és egy második kapusra. Keretünkben egy-egy tizenhét, illetve tizennyolc éves játékos is szerepel, mindketten szentmihályiak. Heti három edzéssel készülünk a bajnokságra, felkészülési mérkőzéseket nemcsak hétvégén, hanem hét közben is játszunk. Az első néhány fordulóban Rúzsa Tibor irányította a felnőttcsapat edzéseit, majd egészségügyi okok miatt a segédedzői munkakörbe került, és a csapatot a korábban magasabb ligákban játszott, rutinos, az elmúlt idényben játékosként is szerepelt Marko Milivoj vette át, aki időközben megfelelő edzői képesítést is szerzett. Elsődleges célunk a körzeti ligában való biztos bennmaradás, de ha esély adódik arra, hogy előrébb végezzünk, természetesen attól sem állunk el. A nagybecskereki Banat Bagjaš az elmúlt idényben bajnokként jutott fel a körzeti ligába, ahol végig versenyben volt a 2. helyért, és végül a 3. helyen zárt — mondta a klubelnök hozzátéve, hogy a felnőttek mellett serdülő- vagy ificsapatot is indítanak, melyet Rúzsa Tibor vezet, valamint az úgynevezett kiskakasok is elindulnak a megfelelő ligában.

A klubelnök hozzátette még, hogy a helyi közösség helyi járulék híján nem tudja kellő mértékben támogatni a klubot. A kiskakasok esetében a legnagyobb terhet a szülők viselik, a felnőttcsapatnál pedig a vezetőség és a falubeli labdarúgást szerető emberek azok, akik lehetőségeikhez mérten támogatják, fejlesztik az MSK-t. A legújabb információk szerint a már több éve elkészült tornatermet szeptember 1-jére átadják rendeltetésének, aminek az MSK-ban is örülnek, hiszen a téli felkészülést a tornateremben tarthatják meg.


A hű szurkolótábor (Farkas Roland felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..