home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bajnoki rajtra várva
Tóth Tibor
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
Bajnoki rajtra várva

Az adai Potisje Pleteks férfi kézilabdázóit nagyon vékony hajszál választotta el attól, hogy az I. Liga vajdasági csoportjában megszerezzék a bajnoki címet, és feljussanak a Szuper B Ligába. Ehhez a csapatnak a bajnokság utolsó fordulójában nyernie kellett volna a táblázat második felében helyet foglaló Torontálalmás (Jabuka) együttesének otthonában, az adaiak azonban a dél-bánáti településen nagyarányú előnyt engedtek ki kezükből, a találkozó döntetlennel zárult, vagyis a Potisje Pleteks a 2. helyre csúszott a tabellán.

— A jabukai mérkőzés mindannyiunk számára egy iskola volt. Számtalan alkalommal szemtanúi voltunk hasonló esetnek, gondolok itt a Veszprém nagy előnyről elveszített BL-döntőjére, most viszont mi voltunk az áldozatai a balszerencsének, pechsorozatnak. Jól indult a mérkőzés, az első félidőt hatgólos előnnyel zártuk, a folytatásban azonban játékosaink teljesítménye visszaesett, a szekér megindult a lejtőn, és már nem lehetett megállítani. 10 másodperccel a meccs vége előtt felcsillant egy halvány reménysugár, de nem tudtunk élni vele. Ennek valamiért így kellett történnie. Három nappal a balszerencsés mérkőzés után elmondtam a fiúknak, hogy ez a találkozó egyfajta tapasztalatszerzés volt számunkra, próbáljunk belőle erőt meríteni, és úgy indulni a következő idényben — mondta Tóbiás József, a Potisje Pleteks Férfi-kézilabdaklub elnöke, hozzátéve, hogy a ligából kilépő Dolovo csapata alaposan beleszólt a végkifejletbe, az adaiak ugyanis legyőzték a bánáti csapatot, így tőlük levontak 2 pontot, ami sorsdöntőnek bizonyult a bajnokság sorrendjét illetően.

Az elmúlt idényre való felkészülést viszonylag későn, augusztus közepén kezdte a Potisje Pleteks. Dušan Mrakić személyében új edző ült a kispadra, és a csapatban is több változás történt.

— Annak ellenére, hogy az edzőkérdést viszonylag későn sikerült megoldanunk, az első négy hely egyikét tűztük ki célul. Az első fordulótól kezdve látszott, hogy erre reális esélyünk van, az új edző kiválóan összeállította a csapatot, és nagyon jó hangulatban folyt a munka. Kiemelném a csapat biztos védekezését, a kapusteljesítményt és az ebből induló, lerohanásokra épített támadójátékunkat — emelte ki.


Az országos bajnokságon ezüstérmes 14 éven aluli csapat, Rákos Zsuzsa és Momčilo Čurčić edzőkkel (fotók forrása: A Potisje Pleteks Férfi-kézilabdaklub Facebook-oldala)

A 2022/23-as idényre való felkészülést augusztus elején kezdi meg a csapat, a pontvadászat szeptember 20-a környékén rajtol. A gerinc megmarad, erősítés két-három poszton várható. A cél a bajnoki cím megszerzése és a Szuper B Ligába való jutás.

A Tisza-parti városban az utánpótlás-nevelés óriási hagyományokkal bír. Ki ne ismerné a korábbi világhírű kapus, Sterbik Árpád nevét, de a kézilabda-kedvelőknek ismerősen cseng a Veszprémben játszó és a BL-négyesdöntőben is gólt szerző Ilić Zoran vagy a szintén Veszprémben kézilabdázó, a 20 éven aluli magyar válogatottal az Európa-bajnokságot is megjárt Pergel Andrej neve, akik szintén Adáról kerültek ki.

— Nagyon büszkék vagyunk a több évtizedes múltra visszatekintő utánpótlás-nevelésünkre. Akkor lennénk igazán boldogok, ha tehetséges kézilabdázóink elvándorlását le tudnánk csökkenteni, és hosszú távon még ütőképesebb U16-os együttest vagy egy alacsonyabb ligában szereplő, második számú felnőttcsapatot tudnánk kialakítani. Utánpótláscsapatainkban kemény munka folyik, edzőinknek megfelelő szakképesítésük van, ötnek testnevelő tanári képesítése is. Fiatal csapatainkkal mindig megfogalmazunk bizonyos célokat, de nem minden cél eredmény. A huszonegy játékost számláló 12 éven aluli csapatunkkal kapcsolatban az volt a lényeg, hogy mindenki kapjon játéklehetőséget. A riválisoknál fiatalabb életkorú csapatunk bejutott a Vajdasági Szuperligába, amit nagy sikerként könyvelünk el. A 16 éven aluli együttesünk versenyen kívül játszott, mivel két, ebből a korosztályból kiöregedő, de a felnőtteknél még nem versenyképes kézilabdázónknak játéklehetőséget szerettünk volna adni. Nagy gond, hogy Szerbiában nincs U18-as bajnokság, így a 16 éven aluli csapatból kikerülő fiatalok azonnal a felnőttek közé kerülnek. Ez a csapat is megállta a helyét, mivel mind a tizenhét mérkőzését megnyerte, viszont a találkozókat a zöld asztalnál a soros ellenfelek javára írták. A 14 év alatti együttesünkkel kapcsolatban az országos bajnokságra való kijutást fogalmaztuk meg, vagyis a Vajdasági Szuperligában az első négyben kellett végeznünk. A fiúk Vajdaság legjobbjai között a 3. helyet szerezték meg, a többi közt megelőzték a šabaci Metaloplastika, a pancsovai Dinamo, a palánkai Lavovi és a nagybecskereki Proleter csapatát is. Az Inđiján megrendezett országos döntő előtt tehermentesítettük a fiúkat, annyit mondtunk nekik, hogy jó játékot mutassanak, az eredmény pedig majd jön. Egymás után vettük az akadályokat, és csoportelsőként jutottunk az elődöntőbe, melyben mindenki nagy meglepetésére kilencgólos győzelmet arattunk a belgrádi Partizan felett. A döntőben a Vajdaság legjobb játékosaival pályára lépő Vojvodina várt ránk, mely fizikai fölényét kihasználva három góllal győzött le bennünket. Nagyon büszkék vagyunk a fiúkra, a döntőben is tisztesen helytálltak, és óriási sikert értek el — mondta az elnök.


A Potisje Pleteks felnőttcsapata

Az egyesület 2019 óta anyagi, erkölcsi és szakmai támogatásban részesül a Magyar Kézilabda-szövetség részéről, ami új fejezetet nyitott a klub életében mind a működés, mind az utánpótlás-nevelés terén.

— Olyan dolgokat engedhetünk meg magunknak a versenyeztetés, a felszerelés, az utazások és az edzői bérek vonatkozásában, amilyeneket korábban, amíg más formában működtünk, nem tudtunk. A három éve érkező támogatás nemcsak az adai klubot érinti, hanem a környékbeli kézilabda-egyesületeket is. A kézilabda-akadémiával kapcsolatban még semmilyen konkrétumot nem tudok mondani, bízom benne, hogy anyaországi támogatásból belátható időn belül meg tudjuk valósítani. Új kollégiumra és sportcsarnokra lenne szükség, és még több megfelelően szakképzett edzőt kellene alkalmazni, hiszen a létesítményben célzottan középiskolai akadémiai nevelés folyna. A szülőföldön való maradás és a versenyeztetés vonatkozásában az akadémia létrejöttében van a jövő — mondta Tóbiás.

Jelenleg a Műszaki Középiskola sportcsarnokát renoválják, mely a kézilabda-mérkőzéseknek is otthont ad. Az MKSZ támogatásából a belső felújítások folynak, Ada Önkormányzata pedig a tetőszerkezet helyreállítását végzi. A belső munkálatok magukban foglalják a játéktér teljes felújítását (az adai pálya is olyan borítást kap, mint amilyen a Veszprém- és a Pick Arénában van), de megújul a vizesblokk is, új eredményjelzőt helyeznek ki, és a nézőtérre új székek kerülnek. Modern nyílászárók lesznek beépítve, aminek a hőszigetelés és az esztétika szempontjából is óriási a jelentősége.

Nem feledkezhetünk meg a hűséges szurkolókról sem, akik szinte minden találkozón megtöltötték a lelátót, és kiváló hangulatot teremtve segítették győzelemre szeretett csapatukat.

Az I. Liga vajdasági csoportja szeptember közepén rajtol, a Potisje Pleteks csapata az első fordulóban a Nova Pazova együttesét látja vendégül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..