home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bajnok a Zenta
Tóth Tibor
2021.07.20.
LXXVI. évf. 28. szám
Bajnok a Zenta

A Zenta felnőtt labdarúgói a Szabadkai Körzeti Liga új bajnokai. Özvegy József játékosai a harminc mérkőzés során huszonnégy győzelmet arattak, négyszer játszottak döntetlent, és mindössze két alkalommal hagyták el vesztesként a pályát. A Tisza-parti csatárok 96 alkalommal vették be a soros ellenfél kapuját, a kapott gólok száma 28, a második legkevesebb a ligában. A csapat a bajnoki elsőséggel jogot szerzett arra, hogy augusztustól a Vajdasági Liga északi csoportjában versenyezzen tovább.

A 76 pontos Zenta mögött a második helyen az 59 pontos újzsedniki Preporod (sikeresen selejteztek a magasabb rangfokozatba jutásért), a harmadikon az 52 pontos adai AFK végzett.

— Már az idény elején a bajnoki cím megszerzését tűztük ki célul. A problémák nem kerültek el bennünket, hiszen az idény közben kezdőjátékosaink közül néhány megsérült, és a legfontosabb mérkőzéseinken, az újsóvéi Proleter és a bácsfeketehegyi Jadran ellen nem léphettek pályára. Szerencsére cserejátékosaink sem maradnak el a kezdő tizenegy mögött, megfelelően pótolták a sérülteket, és a sorsdöntő találkozókat is megnyertük. A Jadran felett hazai pályán 6:1-es győzelmet arattunk, a következő fordulóban pedig, az első hely szempontjából sorsdöntő mérkőzésen, Újsóvén is nyertünk 3:1-re. A következő körben a Preporod Tiszaszentmiklóson hagyta a pontokat, ami nekünk jól jött, és ekkor már nyolc ponttal húztunk el legfőbb üldözőnk elől. A 27. fordulóban a Preporodot saját pályáján vertük meg 3:0-ra, és ekkor már biztos volt, hogy az első helyet senki sem veheti el tőlünk — tekintett vissza a kulcsfontosságú mérkőzésekre Özvegy József, a felnőttcsapat vezetőedzője, a klub titkára.


A bajnokcsapat (forrás: Az FK Zenta Facebook-oldala)

Az őszi idény végén is a sárga-kékek álltak az élen, de előnyük mindössze 1 pont volt a második újsóvéi Proleterrel, és 2 a Preporoddal szemben. A csapat teljesítménye ekkor is kiegyensúlyozott volt annak ellenére, hogy néhány nem várt eredmény (vereség Bácsfeketehegyen, döntetlen Nádalján és Tornyoson) is becsúszott. Az együttes komolyan felkészült a tavaszi idényre, és mérkőzéseit a bajnokság második felében főleg a jobb erőnléti állapotának köszönhetően nyerte meg. Erről tanúskodik az adat, mely szerint a rangadók nagy részét a második 45 percben nyerte meg a csapat, amikor magasan ellenfelei fölé nőtt.


Özvegy József (a szerző felvétele)

— A csapatot nem szeretnénk megbontani, de azzal tisztában vagyunk, hogy a magasabb ligában még többet kell majd edzenünk. Három-négy kiváló képességű erősítést tervezünk, tehát olyan játékosok jöhetnek szóba, akiknek a tehetség és a munkabírás mellett kellő tapasztalatuk is van. Célunk minél több zentai labdarúgó szerepeltetése az első csapatban. Három zentai játékossal már kapcsolatba léptünk: Bálint Olivér Magyarországról, Fodor Márkó a topolyai TSC serdülőcsapatától, Momčilo Vuletić pedig a tóthfalui Nyers István Labdarúgó-akadémia ifjúsági együttesétől térne vissza Zentára. Jól ismerjük a vajdasági ligás mezőnyt, hiszen a felkészülési időszakban rendszerint megmérkőzünk a Bajsával, a pacséri Bácskával és a Tavankúttal, melyek meghatározóak ebben a magasabb ligában. A rangfokozatok között elsősorban a gyorsaságot tekintve lelhetőek fel különbségek. Csapatunk jó volt a Szabadkai Ligára, viszont sokszor egy kissé lassú, körülményes. A magasabb ligában nemcsak futásban kell gyorsulnunk, hanem a játékot is fel kell gyorsítanunk, gyorsabban kell járatnunk a labdát. A Vajdasági Ligában ez alapkövetelménynek számít.

A bajnokságra való felkészülést július 10-én kezdte a Zenta. A labdarúgók nem utaznak edzőtáborba, hiszen a Tisza-parti városban minden feltétel (füves és műfüves pálya, atlétikai pálya, sportcsarnok, töltés) megvan a zavartalan és eredményes felkészüléshez. A csapat célja a magasabb ligában a középmezőny elérése.


A zentai stadion (a szerző felvétele)

A klub minden korosztályban igyekszik utánpótláscsapatot indítani a megfelelő bajnokságokban. Az ifjúsági csapat bronzérmes lett a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában, a pionírok a 4., a kiskakasok pedig az 1. helyen végeztek ugyanitt. A Futball 7 elnevezésű pontvadászatban két csapatot indítottak: a Zenta I. a 3., a Zenta II. a 8. helyen zárta a szezont.

— A gyerekeknél nem az eredmény a lényeg. Mindig hangoztatom, ha vannak játékosaink a kiskakasok között, akkor lesznek a pionír-, a serdülő-, az ifjúsági, majd a felnőttcsapatban is. Fontos, hogy minél több zentai fiatal focizzon, így bizonyos idő elteltével lesz honnan felhozni játékosokat az első csapatba. A legkisebbektől a legnagyobbakig összesen 105 igazolt játékosunk van, és nemcsak fiúkról, hanem lányokról is beszélek, akik a fiatalabb utánpótláscsapatainkban a fiúkkal együtt játszanak. Igaz, hogy kevés a gyerek, de a labdarúgás továbbra is vonzó a zentaiak körében. Stadionunk, a TSC Labdarúgóklubnak köszönhetően, teljesen új ruhába öltözött, reflektorok és VIP-páholy létesült, így szuperligás feltételek állnak rendelkezésünkre. Minden korosztály a Žitopromet pályáján tartja edzéseit, a főpályát a TSC is, és mi is kizárólag mérkőzésekre használjuk — emelte ki Özvegy.

A Zenta évekkel ezelőtt a harmadosztálynak, a Szerb Liga vajdasági csoportjának volt az oszlopos tagja. Ha olyan támogatók jelentkeznének, akiknek érdekük lenne, hogy a Zenta újra a harmadik ligában játsszon, akkor a csapat mindenképp megpróbálna visszajutni oda, ahol évekkel ezelőtt szerepelt, nem is akármilyen sikerrel.

​​​​​​Ünneplés (forrás: Az FK Zenta Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..