home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bajmok ünnepelt
(m. a.)
2004.10.26.
LIX. évf. 43. szám

Október 19-e Bajmok felszabadulásának évfordulója és egyben falunap is, amelyet az idén négynapos rendezvénysorozattal ünnepeltek meg.Október 16-án a templomkertben a szabadkai fúvószenekar indulókat adott elő. A Vuk Karadžiæ Általános Iskolában ünnepi ülést tartottak. Stojan Ivoševiæ, a h...

Október 19-e Bajmok felszabadulásának évfordulója és egyben falunap is, amelyet az idén négynapos rendezvénysorozattal ünnepeltek meg.
Október 16-án a templomkertben a szabadkai fúvószenekar indulókat adott elő. A Vuk Karadžiæ Általános Iskolában ünnepi ülést tartottak. Stojan Ivoševiæ, a helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük Kucsera Gézát, Szabadka polgármesterét, továbbá a Horvát Köztársaság belgrádi nagykövetségének képviseletében Branimir Lonèart, Zoran Prèiæ körzeti kormánybiztost és Szombathy Zoltán tartományi képviselőt. Jelen voltak még a szabadkai nyugdíjas-egyesület vezetői, valamint Bácsalmás, Kunbaja, Aranðelovac, Pacsér és Nemesmilitics képviselői.
Mojzes Antal, a helyi közösség tanácsának elnöke beszámolót olvasott fel az eltelt időszakban végzett munkáról. Marko Ružemberski, a tanács elnökhelyettese a munkatervet ismertette. Vladan Jakovljeviæ, az AFA bajmoki munkatársa pedig az Alappal való sikeres együttműködésről szólt. Stojan Ivoševiæ bemutatta Bajmok címerét. Mojzes Antal Bajmok legidősebb fájáról, egy japán akácról beszélt, és arról, hogy hamarosan védelem alá helyezik. Bemutatták Marko Ružemberski Bajmok panorámája című rövidfilmjét. Kucsera Géza, Szabadka polgármestere megköszönve a meghívást elmondta, hogy a község minden lakosának a polgármestere kíván lenni. Az élet minden szegmentumára oda kíván figyelni, és igyekszik minden helyi közösség munkáját figyelemmel kísérni.
Ezután a helyi közösség irodájában átadták rendeltetésének az információs központot, amely internetes csatlakozással rendelkezik. Kiépítéséhez az Amerikai Fejlesztési Alap járult hozzá. A központot Vladan Jakovljeviæ, az AFA bajmoki munkatársa mutatta be.
A délutáni műsor a tavankuti szalmafonó asszonyok kiállításával kezdődött, Jozefina Skenderoviæ, a szalmafonó klub elnöke nyitotta meg. Az egybegyűlteket id. Petar Skenderoviæ, a bajmoki horvátok művelődési egyesületének elnöke köszöntötte. Este a helyi Szent Péter és Pál Apostolok-templomban fellépett a szabadkai Pro Musica Kamarakórus Nela Skenderoviæ vezényletével.
Október 17-én, vasárnap délelőtt a bácskossuthfalvi ifjúsági fúvószenekar adott koncertet. Vezényelt Gracza Antal.
A Dózsa György Magyar Művelődési Központban aznap este megnyílt Szántó Istvánnak, a nemrégen elhunyt bajmoki amatőr festőnek a kiállítása. A vendégeket Balázs György köszöntötte a szervezőbizottság nevében, a tárlatot pedig Mojzes Antal helytörténész nyitotta meg. Az esti műsorban a bajmoki művelődési egyesületek léptek fel. A vendégeket a házigazda nevében Varga Matild köszöntötte. A műsorban felléptek a Jedinstvo-Egység Műkedvelő Egyesület, a Dózsa György MMK, a bajmoki Horvát Művelődési Egyesület és a Nikola Tesla Szerb Művelődési Egyesület műkedvelői.
Október 18-án, hétfőn a helyi Vuk Karadžiæ Általános Iskolában sportnapot tartottak, amelyen részt vett néhány környékbeli település iskolájának fiú futball- és leány kézilabdacsapata, de Bácsalmás és Kunbaja is elküldte képviselőit. Labdarúgásban a bácsalmási csapat győzött, kézilabdában pedig a bajmoki lányok bizonyultak legjobbnak.
Ezen a napon a helyi Gerontológiai Központban kapott helyet Nikola Ivoševiæ bajmoki faszobrász kiállítása, amelyet dr. Branko Æupurdija egyetemi tanár nyitott meg.
Október 19-én, kedden emlékeztek meg a falu felszabadulásáról az Emlékezések Fáklyájánál, ahol a szabadkai önkormányzat, a bajmoki helyi közösség, a szabadkai és a bajmoki harcosszövetség, valamint a tartalékos tisztek helyi szervezetének képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. Alkalmai beszédet szerb nyelven Vlado Beèiæ, a Harcosszövetség Községi Szervezetének elnöke mondott, magyarul pedig Kovács Imre titkár.
A négynapos ünnepség jól sikerült, és mindenki megtalálta a számára legmegfelelőbb tartalmakat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..