home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Bagoly, kutya, macska, rózsa és Jack Sparrow
Szakáll Laura
2022.08.08.
LXXVII. évf. 31. szám
Bagoly, kutya, macska, rózsa és Jack Sparrow

Nagyapáink, apáink a kötelező sorkatonai szolgálat idején szerezték meg az első, a legtöbb esetben az egyetlen tetoválásukat. Ezek kezdetleges eszközökkel készültek, és nem sok motívum közül lehetett választani. A lepke, a nyíllal átlőtt szív és a kedvesük monogramja volt a leggyakoribb minta. Ma már a tetoválás művészetté nőtte ki magát.

Az igényes szalonokban aprólékosan kidolgozott alkotásokat rajzolnak a tetoválóművészek a bőrfelületre. Azt azonban érdemes átgondolni, milyen mintát varrat magára az ember, hiszen a legtöbb esetben egy életen át magán viseli.

A szabadkai Csordás Csaba középiskolai évei alatt állandóan rajzolt. Egy A4-es lapokkal teli mappát hordott magával, és amikor csak tehette, papírra vetett néhány figurát. Egy osztálytársa javaslatára megismerkedett egy tetoválóművésszel, aki a mentora lett. Tőle sajátította el az alapokat, majd folyamatosan képezte magát. Azóta már tetoválószalont nyitott, ahol felesége is besegít a munkába.

— A kezdetekkor nekem kellett vadásznom az ismerősöket, barátokat, hogy szeretnének-e tetoválást. Tudták, hogy kezdő vagyok. Az első munkám több szempontból is emlékezetes, mivel édesapámra tetováltam. Egy régi, kezdetleges, négylevelűlóhere-motívumot kellett eltakarni. Apám Forma—1-rajongó, ezért a Ferrari logóját tetováltam rá. Ma már szalonunk van, ebből meg tudunk élni. A feleségem is meg van áldva a rajzolás tehetségével, ő készíti a kisebb motívumokat, de elvégzett egy szemöldök-tetoválói képzést, azzal is, illetve műszempilla-építéssel is foglalkozik. Mindig nézte, amikor dolgoztam, megkérdezte, megpróbálhatja-e. Felkínáltam a lábszáram, hogy alkosson valamit, és megtetszett neki a dolog.

* Hogyan születik meg a tetoválás, miként tervezed meg a mintát?

— Vannak úgynevezett free hand tetoválások, de felénk csak az emberek kis része nyitott erre. Mindenki szereti előre látni a mintát. Van, aki igényli, hogy Photoshoppal mutassuk meg az érintett testrészen, milyen lesz a tetoválás. Az összetettebb mintáknál konzultálunk, megnézzük a bőrfelületet, képet kérünk a testrészről, digitálisan elkészítjük a vázlatot, majd elkezdjük kidolgozni. Bőrfüggő is, meddig tart a folyamat. Amikor eljön az illető a szalonba, a legrövidebb idő egy apró tetoválás esetében két óra. Ebből egy óra az előkészület. Lefertőtlenítjük a felületet, az eszközöket, mindent a szalonban, és felhelyezzük a stencilt.

* Mik a trendek, illetve az emberek általában személyhez köthető mintát választanak?

— A katonatetoválások időszakában Juli, Mari feliratokat készítettek késekkel. Majd következett az, hogy csak jelentéssel bíró tetoválásokat csináltattak. Most nagyon vegyes a helyzet. Az a tapasztalatom, hogy az első két-három tetoválását mindenki úgy választja ki, hogy jelentése legyen. Majd később olyan mintát keres, amely egyszerűen csak tetszik neki. Most például egy lábszárra tetoválunk, rajta van már Jack Sparrow is, mert a fiatalembernek ez tetszik. Nincs köze az életéhez ennek a motívumnak. Sokan tetováltatnak azért, mert díszíteni szeretnék a testüket. Én is azt szeretem, ha nem a rózsa a kézfejen, a farkas az erdőben típusú tetoválásokat csinálom, hanem legyenek minél elvontabbak, érdekesebbek. Minél különlegesebb a kérés, annál szívesebben vállaljuk. Arról viszont le szoktuk beszélni az embereket, hogy az ujjaikra, térdükre, könyökükre tetováltassanak, mert ott kopik, nem lesz tartós. Hozzám a new school stílus áll legközelebb.

* Jellemző a színes tetoválás, vagy továbbra is a fekete hódít?

— Van, aki csak színes tetoválást készít, én is dolgozom színekkel, viszont nem javaslom. Természetesen megcsinálom, ha az illető színesben szeretné, de vannak érzékeny színek, külön kell őket kezelni, hogy intenzívebbek maradjanak. Nálunk ezt nem sokan kérik, továbbra is inkább a fekete, a szürke a trend.

* Jeles dátumokat, kezdőbetűket kérnek-e az emberek?

— A dátumokról mindenkit megpróbálunk lebeszélni, mert például a gyermeke születésnapját senki sem fogja elfelejteni. Az emléktetoválások esetében régen neveket kértek, de mi inkább azt mondjuk, hogy a személyhez köthető motívumot válasszanak.

* Mekkora volt eddig a legnagyobb bőrfelület, melyre tetováltál?

— Most egy egész hátas projektumunk van, de egész lábra, egész karra is tetováltunk. Ezek nem egyik napról a másikra készülnek, hónapok, néha évek munkájába telnek.

* Mely korosztály jár hozzátok leginkább?

— Általában tizennyolc éves kortól jönnek. A legidősebb vendégünk hetvenegy éves, de a harmincöt és negyvenöt közöttiek a leggyakoribb kuncsaftjaink, velük találkozunk a legsűrűbben.

* Miután elkészült a tetoválás, mi a teendő? Hogyan kell ápolni a felületet?

— Ami a legfontosabb, hogy tisztán kell tartani. Ez ugyanis egy horzsolás, egy seb, mely begyulladhat, elfertőződhet. Nem szabad napozni a tetoválást követő időszakban, nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a felület, kenegetni kell. Tizenöt—tizenhét nap után már lehet napozni, de nagyon erős fényvédő krémmel kell óvni. Vakarni nem szabad, vedlésnél nem szabad a bőrt leszedegetni, hagyni kell, hogy magától essen le. Két-három hétig szaunázni, medencében vagy tengerben fürödni is tilos. Éppen ezért nyaralás előtt nem ajánlott tetováltatni.

* Mi az, amire kihívásként tekintesz?

— Minden tetováláshoz úgy kell viszonyulni, hogy az egy kihívás. Nincs rutinmunka, mindegyiket nagyon komolyan kell venni. Fotórealisztikus portrékat nem csinálok, a színészek, illetve az állatok, házi kedvencek képét vállalom. Ha a hozzátartozókról kérnek portrét, akkor egy másik szakemberhez küldöm őket, mert az nem az én stílusom.

* Mit szeretnél ezen a téren elérni?

— Szeretnénk bővíteni a szalont, illetve fontos a folyamatos fejlődés, és a szakmában maradni még huszonöt-harminc vagy negyven évet.

* Mit üzennél az embereknek, akik tetováltatni szeretnének, vagy csak motoszkál bennük a gondolat?

— Nem kell túlgondolni. Egy tetoválásnak nem kell történetet elmesélnie. Ha az ember szeretné, jöjjön el. Minden esetben jó meghallgatni a tetováló tanácsát. Jó tetoválómestert kell választani, és nem kell félni, ez másfajta fájdalom, mint például egy vágás. Engem ez teljes mértékben kikapcsol. Attól kezdve, hogy fel van ragasztva a minta, teljesen átszellemülök. Soha nincs kapkodás, mindig teljesen elengedem magam.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..