home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bácsország 2019/4.
Hét Nap Online
2020.04.08.
LXXV. évf. 15. szám
Bácsország 2019/4.

Nemrég hagyta el a nyomdát a Bácsország honismereti szemle múlt évi negyedik száma, ezúttal is változatos és figyelemfelkeltő történelmi, helytörténeti és néprajzi témákkal. Húszegynéhány írás kapott benne helyet, amelyekből, alkalomszerűen kiemelünk néhányat.

Németh Ferenc az első világháború utáni, vajdasági műemlék-rombolásokról írt tanulmányának második részét közli; Fábián Borbála az 1919-es év Bács-Bodrog megyei közállapotairól értekezik egy hosszabb alispáni jelentés nyomán; Virág Gábor írása Kishegyes újratelepítésének 250. évfordulójáról és a Némedy családról szól; Káich Katalin a termékeny zombori történészre és évkönyvszerkesztőre, Grosschmid Gáborra emlékezik; Tari László a 130 éves zentai vasút múltját tekinti át; Szlávics Károly pedig a csonoplyai római katolikus iskolák első világháború előtti történetét; Szilágyi Mária pedig a magyarcsernyei dohánytermesztés hagyományos módját ismerteti. Mihájlovity Anikó a gramofon történetét és a lemezek aranykorát bemutató, érdekes szabadkai kiállítást mutatja be az olvasóknak.

A Bácsország legújabb számában írást olvashatunk még a Délvidékről és Szegedről a 14. és 15. században, a középkori Mátéházáról/Mátyusházáról, Kecskemétről és a Rákóczi-szabadságharcról, A Paukovics család nemességének igazolási eljárásáról, Kiss Ernőről, a negyvennyolcas országos főparancsnokról, Lifka Sándor utolsó, Bajához kapcsolódó vándormozis éveiről, meg a Bácsmegyét fenyegető koleraveszedelemről az 1910-es években.

Egy alkalmi írás a nemrég elhunyt verbászi helytörténeti kutatóra, a malmok és sörfőzdék ismerőjére, Bordás Attilára emlékezik. Amellett összefoglalót olvashatunk egy nemrégi, sikeres zentai tudományos tanácskozásról (a Délvidék 19. századi történetíróiról és történetírásáról).

Természeti értékeink számbavételről sem feledkeztünk meg: Hulló István a Kapitány-rét értékes flóráját és faunáját mutatja be az olvasóknak, Czékus Géza pedig a szabadkai I. kaszárnya sokszínű dendroflóráját.

Ezúttal sem maradt el a Kulturális örökségünk rovat, amelyben a bánáti kastélyok egyik gyöngyszeme, az óléci Botka-kastélyt került bemutatásra, de a Könyvespolc rovat sem, amely két érdekes kiadványra hívja fel az olvasók figyelmét. A Bácsország számai a Szabadkai Városi Múzeumban kaphatók.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..