home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Bácskai ízek a Szüreti Napokon
Tóth Tibor
2021.09.15.
LXXVI. évf. 37. szám
Bácskai ízek a Szüreti Napokon

A hétvégén 49. alkalommal tartották meg a Szüreti Napokat Bácsfeketehegyen és 10. alkalommal rendezték meg a Kun Hagyományőrző Találkozót. A kétnapos programban birkapörkölt-főző verseny, íjászbemutató, néptáncegyüttesek fellépése, valamint egy határon átívelő IPA-projektum is szerepelt.

A szombati nap a bácsfeketehegyi és a bácskossuthfalvi néptáncosok, a Kis Pacsirták népi énekkar, a szabadkai Duhaj zenekar és a bácsfeketehegyi tamburások felvonulásával kezdődött, akik a Művelődési Otthon elől indulva a piactérre tartottak, hogy ott tartalmas műsort adjanak elő. A több mint félórás program után a díszes menet tovább folytatta útját, és a színvonalas produkciót a Lódi Pincészetben, a kerekes kútnál, Koncz Dezsőéknél és a nyári színpadon is bemutatta. Amíg a néptáncosok a falu utcáit járták, addig a nyári színpad előtti téren harminc csapat részvételével megkezdődött a birkapaprikás-főző verseny. A kishegyesi Szilágyi Tibor a Montel fatelep színeiben készítette a finomságot. Beszélgetésünkkor a társaság öt tagot számlált, de a tálalásra már húszan ülték körül az asztalt.


Harminc üstben főtt a birka

— Birkapörköltet főzünk, reméljük, jól sikerül. A meggynapokon megnyertük a főzőversenyt, a csapat ugyanaz, a hangulat is kiváló. Az utóbbi időben általában sikerrel szerepelünk a hasonló jellegű főzőversenyeken — mondta beszélgetőtársam.

A kultúrotthon előtti utcán kézművesek kínálták portékáikat. Virágok, gyermekjátékok, szőttesek váltották egymást, mégis egy ízlésesen elrendezett asztal keltette fel a leginkább a figyelmet, ahol édességek, lekvárok, likőrök csábították vásárlásra a járókelőket.

— Minifánkot, minikuglófot, tökös pitét, különféle kekszeket, nagy kuglófot, meggypálinkát, rummal ízesített és sima meggylikőrt, diólikőrt, bodzából, citromfűből és levendulából készült szirupot, kiviből, narancsból, sütőtökből, sárgabarackból, fekete berkenyéből, szilvából, lila hagymából készített, valamint málna és szeder, szeder és étcsoki, málna és fehér csoki kombinációjából készített lekvárokat hoztam, de olyan lekvárom is van, amelyet cukorbetegek is fogyaszthatnak. Emellett lilahagyma-, füge- és szilvacsatnit is kínálok az érdeklődőknek. Tavaly kezdtem mindezzel foglalkozni, ami a kis gyümölcsösünkben megterem, azt felhasználom. Az idén a meggy szépen termett, a meggylekvár már el is fogyott, de a többi terméssel is elégedett vagyok. Mindenből termett valamennyi, ha egy gyümölcsből két üveggel tudtam készíteni, akkor annyit csináltam. Kezdetben a vásárlók a csatnival kapcsolatban egy kissé bizalmatlannak bizonyultak, de amikor elmondtam nekik, hogy különféle sültekhez, grillekhez, sajtokhoz is lehet használni, akkor már jobban kezdték vásárolni — mondta a helybeli Bertók Zečević Tatjana.

Bácsfeketehegy részt vesz A bácskai ízek, kalandok és kulturális értékek fejlesztése című, Magyarország—Szerbia Interreg—IPA CBC projektumban. Ennek keretében a termelők sátrában a szanki és a helyi gazdák állították ki termékeiket. Látványkonyhát is szerveztek, melyben a konok kunok gulyáslevesét készítették el és kefires fánkot sütöttek. Dudás Szilvia a gulyáslevest kevergette, amikor megszólítottam.


Készül a konok kunok gulyáslevese és a kefires fánk

— Megdinszteljük a hagymát és a húst, hozzáadjuk a zöldséget és a sárgarépát, majd a végén a krumplit és a csipetkét. Két-három óra lassú főzés után fogyasztható — mondta, majd Kerekes Mónikához fordultam, és ő elmesélte, a kefires fánkba két tojást, fél kiló lisztet, sütőport, 2 dl joghurtot tett, melyet össze kell keverni, és máris kész a tészta.

A bácskai ízek, kalandok és kulturális értékek fejlesztése című, Magyarország—Szerbia Interreg—IPA CBC projektum egyik műhelymunkája a Gasztrokun ételek készítése és kóstolója.

— A pályázat három részből áll. A beszerzési részében sátrakat és padokat vettünk, a jövőben pedig okospadok kihelyezésére, aszaló-, szárító-, daráló- és őrlőgépek vásárlására lesz lehetőség. Az Izidában lesz egy helyiség, ahova bárki beviheti a termékét, és ott el tudja végezni a szükséges tevékenységet. A gyümölcsök mellett gyógynövények őrlésére, darálására is lehetőség nyílik. A pályázat turisztikai részében a község idegenforgalmi látványosságai szerepelnek. Különleges térkép készül, és a termelőknél úgynevezett szelfipontok lesznek kihelyezve, melyek segítségével az idelátogató turista láthatja, hol mit kínálnak. A gasztrológiai rész olyan helyi jellegű ételeket takar, amelyek bekerülnek a szeptember végén elkészülő szakácskönyvbe. A kiadványba magyarországi partnereink és a helyiek receptjei is bekerültek. A projektum 2021. február 1-jén kezdődött és 2022. július 31-én zárul. Addig még sok esemény várható Magyarországon és itt is, a többi közt a következő évi falunapunk is a projektum keretében valósul meg — mondta Kerekes Zoltán projektmenedzser.

Magyarországról nyolcan érkeztek Bácsfeketehegyre, mégpedig Szank testvértelepülésről, valamint Kiskunmajsáról, Csólyospálosról, Kömpöcről, Jászszentlászlóról és Móricgátról.


A magyarországi küldöttség hat település jellegzetességeit hozta el

— A kiskunmajsai térséget képviseljük, és bemutatjuk e hat település jellegzetességeit. Szankról konyakos meggyet és mézet, Kiskunmajsáról bort és házi készítésű kolbászt, felvágottat és szőlőt, Csólyospálosról szörpöt, almaszirmot, Jászszentlászlóról sósrudakat és savanyúságot, Kömpöcről pedig házi rétest hoztunk. 2013-ban jártam először Bácsfeketehegyen, szintén egy projektummal kapcsolatban, és a barátság, a testvértelepülési kapcsolat azóta is töretlen. A határon átnyúló projektumban közös tanulmányutak, rendezvények, programok szerepelnek, itt és Magyarországon is népszerűsítjük a helyi termékeket, valamint további tanulmányutak, rendezvények várhatóak — mondta Nagy Klára, az IPA-projektum szanki projektmenedzsere.

A fenséges magyarországi termékek kóstolója után Orosz Kálmánnal, a Gazdakör elnökével futottam össze, akit az idei szőlőtermésről kérdeztem.

— Piros szlankát termelek, melynek a szára a nagy hőség miatt egyszerűen leszáradt. Ez a fajta szőlő vékonyabb héjú, levesesebb, de kevésbé bírja a nagy hőséget. Ülőtőkéim vannak, sűrűbbek a sorok, lehet, jobban beszorult a meleg. Csak az árnyékban lévő tőkéken van termés. A magasművelésű szőlőnél ilyen gond nincs, ott a cukorfok már egy héttel a szüret előtt kielégítő. A megmaradt termésből jó bor készül, a Gazdakörrel szombatra tervezzük a szüretet.

A Szüreti Napok ünnepi tanévnyitó istentisztelettel ért véget a helyi református templomban. Az idei rendezvényt Bácsfeketehegy Helyi Közössége, Kishegyes Község Önkormányzata, az MNT és a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatta.


Látványos néptáncbemutató a piactéren

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..