home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Babaexpó Zentán
Szakáll Laura
2022.10.14.
LXXVII. évf. 41. szám
Babaexpó Zentán

Az évszakok változásával a gyerekek ruhatárat cserélnek. Ilyenkor nagy segítség a szülőknek, ha a szükséges holmikhoz kedvező áron juthatnak hozzá. Zentán sikeresen működik a baba-mama klub. Rendszeresen szerveznek családi programokat, edukatív előadásokat a felnőtteknek, játékos foglalkozásokat a kicsiknek. Sok szülő kereste fel a klub vezetőjét, Tomić Edinát azzal a kéréssel, hogy legyen a városban babaexpó. A szervezet felkarolta a kezdeményezést, és a tavasszal megtartotta a börzét, mely nagy sikert aratott, így nem volt kérdéses, hogy az őszi időszakban meg kell ismételni.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel az esemény nagyobb térbe költözött, ezúttal a sportcsarnok adott otthont az eladóknak és a vásárlóknak. A szervezők kiegészítették a rendezvényt, a kinőtt ruhák és a már nem használt játékok vásárlása, csereberéje mellett kézművestermékekből is gazdag kínálat várta a látogatókat, akik nem csak Zentáról érkeztek.


Fotók forrása: Zentai Baba-Mama Klub, Pannon RTV

— A tavasszal az egyik általános iskolában, a tornateremben és két osztályteremben volt a vásár, ami kevésnek bizonyult. Most 1500 négyzetméteres területen szerveztük meg, 250 jelentkezőt fogadtunk. Voltak, akik használt gyermekholmit kínáltak, ruhákat, játékokat, valamint könyveket, de eljöttek azok a kézművesek, szolgáltatók is, akik bármilyen módon kapcsolódnak a kismama, a gyermek és a család témakörhöz. A standjaikon fajátékok, horgolt termékek, gyertyák, fából készült dekorációk, szappanok, természetes kencék, valamint az egészséges életmódot szolgáló termékek kaptak helyet. Emellett fejlesztőjátékokat, sópárnákat, babatextíliát és -kelengyét, de sok mást is lehetett vásárolni.

* Amíg a szülők nézelődtek, válogattak, a gyerekek sem unatkoztak, hiszen a rendezvény egyúttal családi program is volt.

— Igen, berendeztünk egy gyereksarkot is, ahol kézműves-fejlesztőfoglalkozások várták a kicsinyeket. Tombolát is szerveztünk, melyen értékes nyereményeket sorsoltunk ki. Valóban úgy állítottuk össze a programot, hogy az egész családnak megfelelő legyen, hiszen többnyire nem egyedül jöttek az emberek. Sokkal több látogatónk volt, mint tavasszal, és nemcsak Zentáról, hanem a környező, de még a távolabbi településekről is érkeztek érdeklődők.

* Miben segít leginkább a Babaexpó a családoknak? Elsősorban azért igénylik, mert itt kedvező áron vásárolhatják meg a kicsiknek szükséges ruhákat és más holmikat?

— Régebben is működött ez a rendezvény Zentán, csak nem a baba-mama klub szervezésében. Volt rá igény, de később abbamaradt. Többen fordultak hozzánk, hogy szeretnék, ha mi folytatnánk, így vettük át a szervezését. Én arra gondoltam, az expót ki lehetne bővíteni, hogy ne csak használt ruhákat lehessen vásárolni, hanem sok mást is, és egyéb tartalmakat is kínáljunk. Az a cél, hogy egy helyen legyen elérhető minden, ami a kismamáknak vagy a gyerekeknek, illetve a családoknak szükséges. Az emberek élvezték, nagyon jók a visszajelzések. Elégedettek voltak az új helyszínnel, hiszen a sportcsarnokban a babakocsisok is kényelmesen tudtak közlekedni. Egyébként nem csak vásárolni, cserélni is tudtak az anyukák egymás között babaruhát, gyerekholmikat, és a rendezvény a kézművesek számára is bemutatkozási lehetőség volt. Úgy tervezzük, hogy a jövőben is évente kétszer, tavasszal és ősszel lesz babaexpó.

* Milyen programokat szervez a klub a közeljövőben?

— Folyamatosan tartunk Ringató foglalkozásokat, illetve lesz egészségnap, mely jótékonysági program is egyúttal. Egyesületünk ugyanis a várostól kapott egy termet, melyet fel kell újítani, és még mindig tart a gyűjtés. Éppen ezért a belépő önkéntes adomány lesz. Tervezünk a mellrákprevencióval kapcsolatos programot is, melynek keretében orvosok beszélnek majd a betegség megelőzéséről, illetve a korai felismerés fontosságáról.A kismama-felkészítő továbbra is rendszeresen működik, és nem marad el a karácsonyi jótékonysági gyűjtés sem a szükségben élő családok részére. Az ünnepekre is készülünk, ezzel kapcsolatban újdonságot is tervezünk, de ezt még nem szeretném elárulni.

* Hol tart a felújítás?

— Elkezdtük, és a legfontosabb munkálatokkal már megvagyunk. A két termet egybe kellett nyitni, így egy nagy teret kaptunk. A padlózatot felszedtük, betonoztunk, és a mennyezetet is helyre kellett hozni. Most laminált padlóra, illetve a falak festésére gyűjtünk. Ha ez meglesz, akkor már csak a berendezés marad — hallottuk Tomić Edinától.

A Babaexpó szervezéséből a baba-mama klub mellett a VMSZ Női Fóruma, valamint Zenta Önkormányzata is kivette a részét.


 

A Zentai Baba-Mama Klub hiánypótló kezdeményezésként egy kismamákat, édesanyákat, édesapákat, gyermekeket és gyermekvállalást fontolgató, illetve annak kapujában álló leendő családokat összefogó közösségként jött létre 2017 márciusában.
Megtalálható a
Facebookon és a világhálón:
www.facebook.com/zentaibabamamaklubwww.zentaibabamamaklub.rs
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..