home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bababarát játékok amigurumi technikával
Szakáll Laura
2021.12.03.
LXXVI. évf. 48. szám
Bababarát játékok amigurumi technikával

A kézművesjátékok a reneszánszukat élik. Egyre többen vásárolnak gyermekeiknek egyedi, kézzel készített babákat, macikat és más kedves figurákat. Ezek könnyen tisztíthatóak, tartósak, és természetes anyagokból készülnek. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően könnyen elsajátíthatóak a technikák is. Azok, akik meg vannak áldva némi kézügyességgel, maguk is készíthetnek állatfigurát gyermekeik, unokáik számára, de az ünnepek közeledtével egy horgolt angyalkával, Mikulással vagy rénszarvassal az otthonunkat is hangulatosabbá tehetjük, sőt, karácsonyfadíszeket is horgolhatunk.

A szabadkai Bodnár-Szilágyi Eszter a világjárvány kitörésekor kezdett kézműveskedni. Horgolással kapcsolatos videókat nézegetett, ezekből sajátította el az alapokat. Először csak kisebb tárgyakra gondolt, majd megismerte a japán technikát, az amigurumi horgolást, és játékok készítésébe kezdett.

— 2020-ban a COVID miatti kijárási tilalom idején unatkoztam, és kitaláltam, készítek egy horgolt puffot. Akkor még nem tudtam horgolni, ezért a YouTube-on elkezdtem videókat nézni, és találkoztam az amigurumi horgolással. Ez egy japán technika, maga a szó kötött, illetve horgolt játékot jelent. Ezzel leginkább játékokat állítanak elő, de bábukhoz, tárgyakhoz is kedvelt módszer. Első alkotásom egy majmóca volt. Őt követte a maci, a róka, a zsiráf, a pingvin és így tovább. Mára több mint tíztagúra bővült az EsFamily (ahogyan én hívom a bandát), de igyekszem folyamatosan bővíteni a családot. Jelenleg egy hosszú fülű nyuszit horgolok, közvetlenül utána két majmot fogok készíteni, majd három oroszlánt és az egyik legnépszerűbb állatkát, a macit.

* Mennyire nehéz munka egy maci, nyuszi elkészítése ezzel a technikával?

— Kizárólag bababarát plüssfonalat használok. A mintákat egy kézművesoldalról vásárolom meg, és ezek alapján horgolom őket. Ezekből a mintákból pontosan kiderül, mikor milyen öltések szükségesek a kívánt forma eléréséhez. Maga az amigurumi horgolás nem nehéz, a sorok leginkább spirálos formában követik egymást, de akadnak kivételek is. Az egyszerűbb figurák egy, a bonyolultabbak pedig több darabban készülnek el, melyeket a munka befejeztével összevarrok. Alapjuk egy kör fonalból, ennek szemeibe kerülnek a további öltések. Ha megszakֵítás nélkül horgolhatok, akkor a macit, a majmot vagy az oroszlánt néhány óra alatt el tudom készíteni.

* Mik az előnyei ezeknek a játékoknak?

— Az amigurumi technikával plüssfonalból készült figurák megnyugtatják az újszülötteket, illetve barátságossá varázsolják a kórházi környezetet. A babák fogóreflexe a szülés utáni időszakban még aktív, ezért szinte mindenbe belekapaszkodnak, ami a kezük ügyébe kerül. A legtöbb plüssállatka lábacskái és kezecskéi alkalmasak arra, hogy a babaágy oldalsó rácsai helyett a kicsik inkább azokat szorongassák. Az amigurumiállatok nagyon kellemes, kedves, puha, biztonságos figurák, és a gyerekeket az anyai test megnyugtató közelségére emlékeztetik. Az ölelés, a gondoskodás, a babusgatás javít a közérzeten, valamint megnyugtatja a babát. Nem mellesleg megnyugtató hobbi is az ilyen játékok készítése, mely egyszerre kellemes tevékenység, pihentető foglalkozás az agynak, jó mozgás a kéznek, és az eredménye nagyon hasznos gyógyító, nyugtató játék a gyerekeknek. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézzel alkotott játékok. Egy hónap alatt körülbelül húsz megrendelést tudok teljesíteni. Általában macit, nyuszit, oroszlánt és majmócát rendelnek, de vannak, akik bárányt, kutyust vagy zsiráfot választanak.

* Milyen terveid, új ötleteid vannak?

— Igazából annyi megrendelésem van, hogy nincs időm terveken gondolkodni, de ha találok egy új, számomra szép állatkát, akkor azt elkészítem. Annyit elárulhatok, hogy hamarosan két új figurával bővül az EsFamily.

* Hol tudnak veled kapcsolatba lépni az érdeklődők?

— A két legnagyobb közösségi oldalon vagyok elérhető. A Facebookon és az Instagramon is az EsMade nevet beütve lehet rám találni.

Az amigurumi 2003-ban terjedt el a kézművesség iránt érdeklődők körében, népszerűsége azóta is töretlen. Az eredeti japán figurák aránytalanul nagy fejjel és bájos arccal készülnek, de ez ma már nem alapkövetelmény. Az amigurumi jelentése: kötött játék.

Az angyalka horgolása

Rövidítések:
Hp — hamispálca
Lsz — láncszem
Rp — rövidpálca
Szap — szaporítás
Fogy — fogyasztás
Fl — félpálca




Karok

Testszínű fonallal kezdünk.
1. készítünk egy varázskört (6)
2. (1 rp, szap) * 3 (9)
3—4. 9 rp (9)

Váltunk a ruha színére.
5—8. 9 rp (9)

Töltsük meg a kezet.
9. (1 rp, fogy) * 3 (6)
10—12. 6 rp (6)

Fogjuk össze a széleket, és horgoljuk össze.


Test és fej

Ruhaszínű fonal

1. varázskör (6)
2. 6 szap (12)
3. (1 rp, szap) * 6 (18)
4. (2 rp, szap) * 6 (24)
5. (3 rp, szap) * 6 (30)
6. (4 rp, szap) * 6 (36)
7. (5 rp, szap) * 6 (42)
8—12. 42 rp (42) — 5 sor
13. (5 rp, fogy) * 6 (36)
14—15. 36 rp (36)
16. (4 rp, fogy) * 6 (30)
17—18. 30 rp (30) — 2 sor
19. (3 rp, fogy) * 6 (24)

A következő sorban a testhez horgoljuk a kezeket

20. 4 rp, 3 rp-val összehorgoljuk a testet és a kezet, 10 rp, 3 rp a kézzel együtt, 4 rp
(24)
21. (2 rp, fogy) * 6 (18)
22. (1 rp, fogy) * 6 (12)

Váltunk testszínre.

23. 12 szap (24)
24. (3 rp, szap) * 6 (30)
25. (4 rp, szap) * 6 (36)
26—32. 36 rp (36) — 7 sor

A szemeket a 27. és a 28. sor közé tesszük.

27. (4 rp, fogy) * 6 (24)
28. (3 rp, fogy) * 6 (24)
29. (2 rp, fogy) * 6 (18)
30. (1 rp, fogy) * 6 (12)
31. 6 fogy (6)


Haj

1. varázskör (6)
2. 6 szap (12)
3. (1 rp, szap) * 6 (18)
4. (2 rp, szap) * 6 (24)
5. (3 rp, szap) * 6 (30)
6. (4 rp, szap) * 6 (36)
7—12. 36 sc (36) rögzítsük, és vágjuk el a fonalat

Most a fürtök jönnek. A „sapkán” a 6. hurokból, rp, kezdünk horgolni 8 lsz-et, majd minden szembe horgolunk 3 rp-t. Ezt megismételjük még 3-szor, aztán ugyanezt megcsináljuk a „sapka” másik felén. Ha ezzel megvagyunk, varrjuk hozzá a „sapkát” a fejhez.


Szárnyak

1. varázskör (6)
2. 6 szap (12)
3. (1 rp, szap) * 6 (18)
4. (2 rp, szap) * 6 (24)
5. (3 rp, szap) * 6 (30)
Hajtsuk félbe, és horgoljuk össze (3 fl 1 hurokba, 2 rp) * 5
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..