home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
BRP Can-Am Spyder F3-S
Berta Attila
2017.11.07.
LXXII. évf. 44. szám
BRP Can-Am Spyder F3-S

Ritkán fordul elő, hogy egy jármű ekkora figyelmet keltsen. A Spyder kész attrakció.

Élőben is bebizonyosodott, hogy az új Spyder F3-S telitalálat. Mindenki fényképezkedni szeretne vele a kisgyerekektől kezdve a középkorúakon át a nyugdíjasokig.

Ez egyébként nem a jármű első generációja. Már 2007 óta gyártják hasonló koncepcióval, az első kereket szélesen beállítva, de nem volt annyira szembetűnő.

Vajon mi teszi ennyire vonzóvá? A sárkányvörös színe, a kevesebb műanyagot tartalmazó, agresszív kinézete, a kilátszó motorja és lengéscsillapítója, a vörös varrás az üléseiben, a LED-fényei vagy mindezek együttes hatása? Az első benyomás mindenesetre nagyszerű. A Spyder úgy is felfogható, mint a motorkerékpár és a sport roadster kereszteződése (érdekesség, hogy a gyártó adatai szerint a vevők egyharmada soha nem vezetett motorkerékpárt). Ami a kényelmet illeti, a cég gondoskodott róla, hogy mindenki jól érezze magát — legyen szó egy kétméteres emberről vagy akár egy apróbb termetű hölgyről.

A Spyder F3-S kormánya négy meghatározott helyzetbe állítható, a lábtartók pedig öt szintbe. Az ülés széles és kényelmes, ha helyesen állítják be a kormányt és a tartókat, ennek köszönhetően pedig a hosszú utazások sem lesznek fárasztóak. Szép megoldás az útitárs kapaszkodója is. Ha ugyanis tartani akarjuk magunkat, megtörténhet, hogy a kéz természetellenes helyzetbe kerül. Erről azonban itt szó sincs, ezért ezt is egy nagy pluszként lehet elkönyvelni. Megjegyezzük, hogy a Spyder-vásárlók 23%-a hölgy. Ennek oka, hogy a járművet könnyű vezetni, stabil, és a sárkányvörös szín is ideális a körömlakkhoz.

Ehhez a típushoz a Rotax egy új, háromhengeres motort készített. A komplett Gamma BRP járműveknek erősebb motorjuk van, ahogyan ennek a háromkerekűnek is. A vízhűtéses, négyütemű motor térfogata 1330 cm3, és 115 lóerőt ad le 7250 fordulaton, illetve 130 Nm forgatónyomatékot 5000 fordulaton. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a 400 kg-os járgány a vezetővel és az útitárssal együtt valósággal repül!

A vezetés tulajdonságait tekintve a kerékpárokhoz hasonlítható, a stílusa alapján viszont a négykerekűekhez, azaz a quadokhoz. Az erős, mély hangja mindenkit szó nélkül hagy. Induláskor kitűnő, a jelzőlámpánál pedig, ha gázt adunk, minden autó mögénk kerül, ezzel is azt üzenve, hogy ez nem gyenge háromkerekű. A gázt szívesen veszi fel a fordulat bármely részén, a reakcióidő pedig azonnali.

A kormány az egyik pontjától a másikig 90 fokban fordul (ez a szám sokkal kisebb, mint a legtöbb autó esetében). A kétkerekűektől eltérően kanyarodáskor a test a kontraoldalon van, ami kezdetben egy kicsit furcsa lehet. Viszont könnyen meg lehet szokni. A hiba korrigálása érdekében be van építve az ABS, a DPS, a DESS és a csúszáskontroll. A hosszabb utakra is ideális, habár ebben az esetben javasoljuk a szélvédőt a vezető, illetve a támlát az útitárs részére. Természetesen ezek is testre szabhatóak, a kiegészítők egész sora áll rendelkezésre.

A Spyder F3-S tehát hihetetlenül szórakoztató, attraktív és szembetűnő. Ha szeretné magára vonni a figyelmet ezzel az erős és luxus kategóriájú járművel, akkor 23 599 eurót kell elővarázsolnia a zsebéből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..