home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
„Azt hiszem, először látok egy színpadot éjjel”
Gyurkovics Virág
2015.02.25.
LXX. évf. 8. szám
„Azt hiszem, először látok egy színpadot éjjel”

Budapesten vendégszerepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház (KDSZ). A Trafó Kortárs Művészetek Házában a Rózsák című előadást mutatták be. Az esten az alkotókkal is beszélgethetett a közönség. A február 10-ei eseményen mi is ott voltunk.

A Rózsák című produkció a KDSZ egy korábbi, A kisinyovi rózsa című előadásának vizuális világából nőtte ki magát. Ez utóbbinak a szövegkönyvét Tolnai Ottó írta. Az íróval az előadást megelőző Különórában Urfi Péter újságíró beszélgetett.

Tolnai Ottó az első, meghatározó színházi élményeiről mesélt, például arról, amikor először látta a Csárdáskirálynőt a kanizsai amatőr színházban. Ez olyan meghatározó élmény volt, amely aztán még sokáig elkísérte, ahogyan az a mitikus pillanat is, amikor találkozott a címszereplőnővel a kútnál, miközben a lány vizet merített. Emlékeibe égett az is, amikor először leshetett a kulisszák mögé, vagy amikor már gimnazistakorában látott egy különös színházi előadást, melyben az volt lenyűgöző, hogy nem volt átmenet a színészek hétköznapi élete és a színjáték között. A hétköznapiság monumentalizálódott a színpadon. Azóta a színházban leginkább a hétköznapiság, a tárgyak kopása ragadja meg, illetve minden olyan momentum, amely valóságos lehet.

Tolnai szerint a művészetek — az irodalom, a színház, a zene, a képzőművészet — hasonló távolságra vannak egymástól. Ahogyan a vajdasági művészetről, úgy az irodalomról is volt egy nagyon merész álma, de legalább olyan fontosnak, a missziójának tartja a képzőművészetről való beszédet is.


Fotó: Szerda Zsófi

Miután megírta A kisinyovi rózsa című versét, a szerző könyvekre osztotta azt, és az volt az egyetlen kérése a rendező felé, hogy a színészek kottatartóról kezdjék olvasni a szöveget. Tolnai felidézte, hogyan szőtte bele a saját, hétköznapi motívumait a szövegbe. Hogyan merült fel a jerikóirózsa, mely végtelen hosszú ideig tud meglenni víz nélkül, és melyet ő maga szomjaztatott, sőt, naplót vezetett róla, hogyan nem locsolta a virágját. Felelevenítette, mi ihlette a kalaptűt, Kisinyovot, a lüke fiút, az elfekvő élményét, a madárcsontú zenetanárnőt és az ezüstkanalat, a cikóriából főzött tejeskávét, az indigófonalat és az átfestésre váró radiátort. Ezek a motívumok kezdtek mozogni A kisinyovi rózsa születésekor, és ezek a motívumok keltek önálló életre a Rózsák című előadásban is.

Urbán András számára rendkívül fontos a szövegekkel való viszonya, nagyon sokszor irodalmi alkotásokból indul ki. Ilyenkor éppen azt vizsgálja, hogy meddig színház a színház. A rendezővel Jászay Tamás kritikus beszélgetett. Urbán elmondta, hogy a Rózsák valójában egy transzformáció eredménye, és arról szól, hogy a mozgás, a tárgyak, a képi világ miként inspirál egy önálló produkciót. Az előadás néma, de mégsem akarja megtagadni „atyját”, ezért is hangzik el az elején ez a néhány sor: „Azt hiszem, először látok egy színpadot éjjel...”

Urbán emlékeztetett, hogy a színház nagyon sajátos műfaj, mely egy meghatározott térben és időben a közönséggel való kapcsolatában jön létre. A Rózsákban A kisinyovi rózsa valósága válik egyfajta performance-szá, hiszen amíg Tolnai a valóságra improvizál, addig az itt bemutatott darab az előbbi improvizációra rögtönöz. Burleszkszerű, nem mesél történeteket, csak a meghatározott pillanatban történő kapcsolatot keresi, egyszersmind egy Nagy József-hommage is.

Az előadás izgalmas anyagokat használ: bácskai agyagot, szalmát, Tolnai indigóját... Egy képzőművészeti installáció épül fel, mely valamiféle kozmikus, metaforikus térbe bomlik ki, arra emlékeztetve a közönségét, hogy mindig vannak falak, melyek még leomolhatnak előttünk. Ne felejtsük el, hogy van világűr, és akkor egy kicsit megkönnyebbülünk.

Szereplők: Béres Márta, Mikes Imre Elek, Mészáros Gábor, Pletl Zoltán
Mozgás: Kiss Anikó
Zene: Mezei Szilárd
Rendező: Urbán András 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..