home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Az utolsó vajdasági Sakktivity
Szakáll Laura
2022.10.12.
LXXVII. évf. 41. szám
Az utolsó vajdasági Sakktivity

Kreatív, játékos, látványos feladatok, sztárvendégek és kitűnő hangulat jellemezte a VIII. Sakktivityt, a rendezvényt, mely által Szabadka is felkerült a világ sakktérképére.

A Majsai Úti Általános Iskolában megtartott eseményen, ismert emberek vezetésével, nyolc csapat mérte össze tudását és ügyességét. A program célja, hogy szórakoztató módon hozza közelebb a stratégiai játékot a fiatalokhoz. A házigazda Szabadka mellett palicsi, hajdújárási, csantavéri, ludasi, tornyosi, magyarkanizsai és kelebiai gyerekek versenyeztek. A nyertes a szabadkai csapat lett Bognár Bence asztaliteniszező irányításával.

A Sakktivityt a szabadkai Rózsa Zsombor álmodta meg, ő dolgozta ki a feladatokat is. Az elmúlt tíz év alatt harminc rendezvényt szervezett. Az motiválta, hogy hasznos és tartalmas időtöltést kínáljon a résztvevőknek.

— Nagyon jó volt a hangulat, mindenki jól érezte magát. Csupa olyan sztárvendéget sikerült meghívnunk, aki könnyedén beilleszkedett a játékba. A feladatok a sakk szabályrendszerére épülnek, de játékossá válnak, mert mindegyikbe bekapcsolunk zenés, táncos, képfelismerő vagy egyéb logikai, ügyességi, kreativitási képességeket megkövetelő mozzanatokat. Minden csapat nyolc tagból állt, valamint volt egy Végjáték is, melyben a sztárok vettek részt, ez volt ugyanis az utolsó Sakktivity, melyet megszerveztünk, és ezzel szimbolikusan is lezártuk a rendezvénysorozatot.

A verseny költséges, ha nem volt elegendő támogatás, Rózsa Zsombor saját forrásból pótolta a szükséges összeget. Most azonban úgy érzi, ha nem karolja fel egy szervezet az ötletét, jövőre már nem lesz Szabadkán Sakktivity.

— A rendezvények finanszírozását csak részben tudtam pályázati vagy támogatói forrásokból megoldani, és mivel fontosnak tartottam, önerőből is hozzájárultam. Igény továbbra is volna rá, a gyerekek nagyon szeretik. Van egy évünk, ha valaki szeretné Vajdaságban megtartani a Sakktivityt, és tenne is érte, akkor működne tovább, mert részünkről megvan az akarat. Ellenkező esetben valószínűleg Budapestre kerül át az esemény. Polgár Judit részéről él egy meghívás, mivel ő pontosan tudja, hogy a Világsakkfesztiválnak ez egy kiemelt programja, így felajánlotta, hogy Budapesten a központi rendezvény részeként folytatódhatna a Sakktivity története. Engem az motivált az elmúlt tíz év során, hogy egy jó programot szervezzek a gyerekeknek. Annak idején volt a Funchesstic Fesztivál, ahol 26 programmal vártuk a résztvevőket. Ott is a sakk volt a központi téma, de show-elemekkel, szórakoztató játékokkal tarkítottuk, és ily módon sokan megszerették a sakkot és a műveltségi vetélkedőket. Erre nagyon nagy szükségük van a gyerekeknek, mert ha nem gondoskodunk a korosztályuknak megfelelő tartalmakról, akkor azokat találják meg, amelyeket nem feltétlenül jó, ha fogyasztanak.

Polgár Judit, a világ legjobb női sakkozója, a Világsakkfesztivál alapítója László Editet, a Hét Nap igazgatónőjét a társszervezésért, Agárdi Gábort a műsorvezetésért, Rózsa Zsombort, a játék megalapítóját pedig a sakkvilágon belüli új műfaj megteremtéséért sakknagyköveti címmel tüntette ki.

A Sakktivity nyolcéves története során 65 olyan sztárvendég volt jelen csapatkapitányként, aki a saját területén sikereket ért el itthon vagy Magyarországon. Színművészek, zenészek, sportolók, újságírók és politikusok segítették a versenyző csapatokat.

Fényképezte: Apró József

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..