home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az utolsó párbaj
Brasnyó Zoltán
2021.11.12.
LXXVI. évf. 44. szám
Az utolsó párbaj

Ridley Scott új filmje leginkább a Rashomonra emlékeztet, leöntve egy nagy adag #metoo mozgalommal. Középkori bosszúfilm, mely a mai társadalmi problémákat vonultatja fel kosztümös formában.

A díszes ruhákba és a lovagi páncélokba ezúttal hollywoodi A-listás sztárok bújtak. Matt Damon, Adam Driver, Ben Affleck és Jodie Comer is itt van, a több mint nyolcvanéves direktorral, Ridley Scott-tal egyetemben, akinek elképesztő munkabírása van: Az utolsó párbaj mellett a Gucci-ház is a mozikba kerül hamarosan.

Történetünk helyszíne a XIV. századi Franciaország, ahol megismerjük Jean de Carrouges lovagot (Matt Damon), aki a százéves háborúban már bebizonyította bátorságát. Barátja, Jacques Le Gris (Adam Driver) a hátországban, azaz otthon tartózkodott szinte végig, és közel került egy helyi grófhoz. Miután Jean hazatér, felesége, Marguerite (Jodie Comer) elmeséli neki, hogy Jacques megerőszakolta. Mondani sem kell, óriási botrány kerekedik, amit csak egyetlen módon, halálig tartó párbajjal lehet lerendezni.

Ridley Scott filmjének egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy teljes mértékben igaz történeten alapul. Eric Jager irodalmár 2005-beli könyvében részletesen meséli el az események bonyolult láncolatát, mely a párbajhoz vezetett. Mivel egy történelmi kalandfilmről van szó, a történet több pontját dramatizálni kellett. A készítők kénytelen voltak megváltoztatni néhány apróságot, ennek ellenére úgy éreztem, hihető maradt a film. A színészekre sem lehet panasz, Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer is egytől egyig kiválóak, a parókák és a maszkok pedig valami zseniálisra sikerültek.

A cselekményt novellák módjára, szegmensekre osztva ismerhetjük meg, azaz különböző nézőpontokból láthatjuk ugyanazokat az eseményeket. Tehát szinte minden szubjektíven tárul a nézők elé, emiatt nem könnyű eldönteni, hogy valójában mi is az igazság. Marguerite szemeivel viszont az abszolút igazságot láthatjuk, ami teljesen megfelel a mai hollywoodi diktátumnak. Ez mindenképp egy gyenge pont, ennek ellenére tökéletesen érthető, hogy miért volt rá szükség. Ha egy kissé az ő nézőpontja is árnyaltabb lett volna, akkor jóval erősebb film lehetne Az utolsó párbaj.

A játékidő feleslegesen hosszú a maga két és fél órájával, ennek pedig minden bizonnyal a forgatókönyvírók (Nicole Holofcener, Affleck és Damon) szájbarágós megközelítése az oka. A #metoo mozgalom emblematikus filmje lett Az utolsó párbaj, melynek színtere nem a mai modern világunk, hanem a középkori Franciaország. És bár ez egy igaz történet, Hollywood sablonjai és az amerikaias Európa-látószög olyannyira jelen van, mint elefánt a porcelánboltban.

Ridley Scott láthatóan otthonosan mozog a középkori környezetben, életműve a hamarosan érkező Gladiátor 2-vel talán végérvényesen teljessé válik, már ami a kosztümös történelmi drámákat illeti. Most is professzionális munkát végzett, noha a hosszú játékidő bővelkedik önismétlő, unalmas jelenetekben. Scott ennél már sokkal jobb filmet is csinált, erre viszont tökéletesen ráillik a külföldi kritikusok egybehangzó véleménye, mely egyúttal a sajátom is: Az utolsó párbaj egy tisztességes iparosmunka. A párbajjelenet viszont sok mindenért kárpótol majd: nem hosszú, de autentikus, és pattanásig feszül.

Kép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..