home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az „utolsó fejezetben” bóklászva
Szerda Zsófi
2021.02.20.
LXXVI. évf. 7. szám
Az „utolsó fejezetben” bóklászva

A Szabadkai Kortárs Galériában 2021. január 22-én nyílt meg Vana Urošević és Zoran Todović A világ története: Utolsó fejezet című kiállítása, mely egy érdekes kalandozás a történelem kárpitozott falai között. Plafonról lógó lófejek, levágott láb, vitézsisak, óriási selyemkompozíciók alkotják a kiállítás alapját. A művészpáros együttműködése egyedi hangulatú egésszé forrt össze, ha nem volna kiírva a nevük, azt is gondolhatnánk, hogy egy ember munkáját szemléljük.

„A kiállítás előképei (két kivétellel) névtelen alkotók munkái. 16. századbeli művészeké, akik anno hatalmas kárpitok sorozatát tervezték Dávid és Betshabé bibliai történetének témájában, valamint számos más művészé, akik az évszázadok során alkímiáról szóló könyveket illusztráltak, s akiknek festett szimbólumai szerves részévé váltak az alkímiai kohóban végrehajtott titkosított utasításnak — a csodálatos athanornak — ami a Bölcsesség Kövéhez vezetett” — olvashatjuk a terembe lépve.

A régi képek új helyiségbe lépve, új viszonyrendszereket kialakítva vezetik a látogatót végig a történelmen, labirintusok, lovagok, háborúk és kézzel írt könyvek korán. S abban sem lehetünk biztosak, hogy az Utolsó fejezetet néztük-e végig, vagy visszaugrottunk valaminek az elejére.  

Az alkotókról: Vana Urošević Szkopjéban született, a belgrádi képzőművészeti karon végzett prof. Mladen Srbinović osztályában, ugyanitt később befejezte a posztgraduális képzését is prof. Radomir Reljić osztályában. Párizsban járt tanulmányúton, majd a Velencei Szépművészeti Akadémián vett részt egy speciális képzésen. A Dimitar Kondovski-díjat a szkopjei Téli Szalonon vette át, és elnyerte a IX. Nemzetközi Miniatűr Biennálé első díját Gornji Milanovacon, az Alkémiai doboz című munkájáért. 2003-ban ő képviselte Észak-Macedóniát a Velencei Biennálén. Több önálló és csoportos kiállítása volt, a többi közt Szkopjéban, Belgrádban, Ljubljanában, Velencében, Bitolában, Londonban, Tallinban, Rómában, Szarajevóban, Bécsben, Berlinben, Hamburgban, Párizsban, Genfben, Szófiában, Szalonikiben, New Yorkban. Az észak-macedóniai Nemzeti Galériában dolgozik Szkopjéban.


A Gornji Milanovacon született Zoran Todović a belgrádi iparművészeti karon diplomázott prof. Božidar Džmerković osztályában 1983-ban. Posztgraduális tanulmányait a képzőművészeti karon végezte prof. Miodrag Rogić osztályában. Párizsban is tanult, számos nemzetközi és hazai díj, elismerés nyertese: Politika-díj, Várnai Nagydíj, a Grafikai Kollektíva Nagy Pecsétje, a belgrádi Októberi Szalon díja, a Pollock-Krasner Alapítvány támogatása. Önálló és csoportos kiállításai voltak a többi közt Belgrádban, Újvidéken, Zágrábban, Fiumében, Ljubljanában, Podgoricában, Barban, Stockholmban, Eskilstunában, Krakkóban, Katowicében, Wrocławban, Berlinben, Cataniában, Kiotóban, Vakajamaban, Oszakában, Bhopálban, Várnában, Buenos Airesben, Verviersben, Ferrolban, Mentonban, Párizsban, Szkopjéban, Győrött, New Yorkban. 1984 óta a Szerb Képzőművészek Szövetségének tagja. Az újvidéki Művészeti Akadémia rendes tanára.

A kiállítás kurátora Jasmina Jovančić Vidaković, a Szabadkai Kortárs Galéria főkurátora.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..