home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az úti cél Afrika — még ha csak gondolatban is
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.07.28.
LXXVI. évf. 29. szám
Az úti cél Afrika — még ha csak gondolatban is

Az afrikai kontinens időről időre a lakberendezőket is megihleti. Az emberiség bölcsőjeként ismert, színes kultúrájáról nevezetes földrészről van szó, mely nem mellesleg vadregényes szavannáival vonzza a látogatókat.

Afrika kopár sivatagjairól, burjánzó egyenlítői esőerdőiről, paradicsomi óceánpartjairól, fehér hóval borított hegycsúcsairól a sokféleség jut a stílusimádók eszébe. Az ott élő törzsek a kis falucskáikban napjainkban is az ősi rítusok szerint élnek, a városokban lakók pedig modernizálódtak ugyan, ám a gyökereiktől továbbra sem szakadva el élik életüket. Ami plusz a városiaknál, az a gyarmatosítók hagyományainak meghonosodása, ez együtt alakította a fekete kontinens jellegzetességeit. Mindez egyszerre hívogató és misztikus jelenség, noha sokan csak filmekből, könyvből ismerjük.

 

A stílusirányzat jellemzői

A népi motívumokra épülő irányzatot etnónak nevezzük. Ennek egyik része éppen az afrikai törzsi és állatmintákra építkező szafaristílus. A gyarmati időket is megidézi a lakberendezés, mind bútorzat, mind kiegészítők tekintetében. A nehezebb, míves, sötétebbre pácolt szekrénysorok, étkezőbútorok jelennek meg a könnyedebb, fonott garnitúrákkal karöltve.

Ezekhez a természetes anyagokhoz lenge, gézszerű textileket párosítanak — függönyként vagy az ágyat körülölelő baldachinként. Alkalmaznak bőr-, szőr-, műszőr felületeket, melyekkel az összhatást még inkább erősítik.

A stílus leglényegesebb jegyei az állatminták. Sokféle léptékű, nyomott mintás felületen használják őket. Érdekesek és merészek a sötétítőkön, kanapékon. Fontos, hogy figyeljünk az egyensúlyra. Nem szabad túl sok vagy többféle állatmintát használni egyszerre, mert az már közönséges hatást kelthet.

Az állatminták mellett a törzsi motívumokat idéző, geometrikus hatású ornamentika is közkedvelt. Ezzel autentikus belső tereket hozhatunk létre.

 

Színek

Az afrikaiak imádják a vörös, barna, sárga különböző tónusait, melyeket az állatbőrök színeivel keverve meleg árnyalatokat kapnak. A belső tér ezek révén a forró, afrikai szafarik hangulatát idézi.

 

Mire van szükségünk?

Ha otthonunkban szeretnénk megidézni ezt a stílust, akkor szükségünk lesz meleg, földszínű, leginkább kézileg készített, rusztikus bútordarabokra, dekorációs elemekre, cserepekre, valamint természeti motívumokkal teleszőtt textilekre, szőttesekre.

Mindenképp a fából, pálmából vagy nádból készült elemeket részesítsük előnyben. Fontosak az állatbőrök, de azok utánzatai is megfelelnek a helyettesítésükre. A cserépedények, dísztárgyak szinte elengedhetetlen elemek, mégpedig törzsi jellegű mintázattal. Dobokkal, illetve maszkokkal tovább emelhetjük a hangulatot.

Mindezek a bútorok, kiegészítők mellé barnás földszíneket használjunk, a vörös árnyalatokat külön kiemelnénk, de a pálmazöld, napsárga és okker is fokozza az otthonunk afrikai hangulatát. És ne feledkezzünk meg a motívumokról sem, melyek a textileket, cserépedényeket díszítik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..