home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Az utazásban önmaga
Fehér Márta
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 3. szám
Az utazásban önmaga

Szeretném, hogy minél többen rájöjjenek, el lehet rugaszkodni, kedvet kapni, kipróbálni, hátha szerencséjük lesz, mint Székely Tibornak, akinek sosem az volt a célja, hogy híres legyen, hanem hogy utazzon, megismerje az embereket. Számomra nagyon tanulságos és motiváló az életútja. Novák Rita a Szabadkai Városi Múzeumban Székely Tibor latin-amerikai utazásairól tartott előadást.

Székely Tibor azért áll közel hozzám, mert apa és a tata — ifj. Novák Mihály és id. Novák Mihály — személyesen ismerték. A világutazó a kanizsai víkendházunkban vendégeskedett a ’70-es években egy nagyobb társaság keretében. Apa fotókat készített róla, tata lefestette — a festményt sajnos nem találtuk meg. Apa felvétele viszont az eszperantisták körében a leghíresebb Székely Tibor-fotónak számít, nemcsak a Wikipédián van fent, hanem kutatásaim során is találtam egy plakátot, melyen eszperantókurzust hirdettek meg ezzel a fényképpel, sőt akkoriban egy francia enciklopédiában jelent meg. Emlékszem kiskoromból, hogy a tata mesélt egy világutazó barátjáról meg arról, hogy hol, merre járt. Akkor még nem regisztráltam, kiről van szó, viszont bennem maradt. A Kosztolányi-gimnáziumban 2016-ban az iskolanap alkalmából világutazókról volt szó, ennek keretében alakítottak ki egy Székely Tibor-szobát, ahol egy előadás is elhangzott róla és a felfedezéseiről.


Novák Rita (Apró József felvétele)

Rita 2021-ben jelentkezett a budapesti latin-amerikai nagykövetségek kulturális pályázatára, s kategóriájában első helyezést ért el a Székely Tiborról írt pályamunkájával. A felvidéki származású felfedező apja állatorvos volt, a család sokat költözött, így jutottak el 1922-ben Nagykikindára, ahol Székely általános iskolai tanulmányait végezte. Majd Montenegró következett, és a középiskolás évek, ezután Zágráb és az egyetem, majd az újságírás, és így jutott el 1939-ben Argentínába, majd következtek az utazások. Majd csak 1954-ben tért vissza Jugoszláviába, Belgrádban élt, és továbbra is sokat utazott. Szabadkára 1972-ben érkezett, a múzeum igazgatója volt nyugdíjba vonulásáig, ebben a gyönyörű szecessziós városban lelte meg végső nyughelyét.


Székely Tibor-portré 1974-ből Magyarkanizsán (Ifj. Novák Mihály fotója)

— Az argentínai Aconcagua-hegységben tett utazásairól lett híres, erről írtam a pályamunkám spanyol nyelven. Úgy gondoltam, kibővítve szakdolgozatnak is kiváló lesz, hiszen Székely járt még Brazíliában, Bolíviában, Közép-Amerikában, majd a világ másik felén is, és munkámba az eszperantó nyelvet is bevontam. Mentorom, Jancsó Katalin sokat segített, hiszen ő is foglalkozott Székellyel, neki köszönhetően ismerkedtem meg Tibor özvegyével, Erzsébettel, aki Szegeden él, és készíthettem vele egy interjút. Zágrábban cserediákként a szakdolgozatom kapcsán találkozhattam az eszperantistákkal, akiknek szép Székely-gyűjteményük van, és elláttak rengeteg anyaggal. Ahogyan kutattam a munkásságát, egyre inkább növekedett bennem a vágy, hogy egyszer majd én is felkeressem a helyeket, ahol járt, és melyekről annyira érdekesen írt. Már fontolgatom, hogy jelentkezem a Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjra, hogy így eljussak Argentínába. A szabadkai Interetno Fesztiválon 2017-től vállalt önkétes munkámnak köszönhetően vannak ismerőseim Mexikóból, Hondurasból, Bolíviából, Panamából, hiszen én voltam ezen csoportok vezetője, s örömmel fogadnának.


Spanyol tájkép (Novák Rita felvétele)

Novák Rita mesterszakon spanyol—angol—magyar fordítónak és tolmácsnak tanul a Szegedi Tudományegyetemen, az alapképzést pedig ugyanitt a Hispanisztika Tanszéken fejezte be. Amikor csak teheti, utazik. Nyelvész és lelkes utazó vagyok mondja nevetve —, mert amint lehet, megragadom az alkalmat, és utazom.

— Az első önálló, család nélküli utam Spanyolországba vezetett, öt évvel ezelőtt, tizennyolc éves koromban. Nekivágtam, és nagyon élveztem, hogy kipróbáltam magam a nagyvilágban. Utána az egyetem alatt barátokkal vagy éppenséggel egyedül indultam útnak. Az a legjobb benne, hogy új embereket lehet megismerni. Nagyon érdekes, hogy egy nyaralás, kirándulás során mennyire meg lehet ismerni egy várost, egy kultúrát az emberek segítségével! A gasztronómia is nagyon vonz. A nyelvtanulásnak is az utazás a legjobb módja, hiszen a helybeliektől lehet a legtöbbet tanulni, olyan dolgokat is, amelyeket az iskolában nem tanítanak. Egy kulturális csere történik, hiszen ők is nagyon érdeklődnek, hogy milyen a mi kultúránk. Voltam már Olaszországban, Csehországban, Ausztriában, Portugáliában, Szlovéniában, és közben próbálom összekötni a kellemest a hasznossal, mert ezekben az országokban jobbára dolgozom is. Barátnőmmel önkénteskedünk egy csongrádi fesztiválszervező cégnél, mely külföldön szervez fesztiválokat, mi pedig csoportvezetők vagyunk. Spanyolországban aupairkedtem, három gyerekre vigyáztam, együtt éltem a családdal, nagyon sok helyre elvittek magukkal, eljutottam gyönyörű tájakra, és rengeteg mindent megismertem a spanyol kultúrából. A második utam Spanyolországba már cserediákként vezetett.

Rita blogot vezet az utazásairól, a www.viajesderitu.me honlapon olvashatunk élményeiről. A spanyol újévvárásról szóló beszámolójában arról ír, hogy a visszaszámlálás során az ottaniak 12 másodperc alatt 12 szőlőszemet esznek meg, melyek a következő év hónapjait szimbolizálják, és nagyon élvezte ezt az érdekes élményt. A legjobb évem következett utána — felvettek az egyetemre, sikerült az érettségim, jó embereket ismertem meg, versenyt is nyertem. Azóta tartom ezt a hagyományt, bár nem vagyok babonás, de ez az egy mégis megragadott. Édesapja nyomán a fotózás is érdekli, akárcsak a festegetés, rajzolgatás. Álma a sok-sok utazás és nyelvtanulás mellett, hogy kutatást végezzen, s egy tanulmány, kötet keretében bemutassa azokat a vajdasági művészeket, akik Dél- vagy Közép-Amerikában éltek, s akikből meglepően sok van, köztük például a 110 éve született zentai Tóth István szobrászművész, aki hosszas barangolás után Venezuelában telepedett le. De ez már egy másik történet…

Churros és csoki (Novák Rita felvétele)

Rita a spanyol flamencofesztiválon (Leticia de los Rios felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..