home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az úszás jótékony hatása
(Összeállította: re)
2014.08.13.
LXIX. évf. 33. szám
Az úszás jótékony hatása

Az egyik legegészségesebb sportág, melynek során mindenizomcsoport aktívan működik. És bár kevesen tudják, de az úszás az egyetlen olyan mozgásforma, amely légzésszabályozásra kényszeríti az embert, ezáltal nagy mértékben edzi a légzőszerveinket is.

Legyen szó akár ritmusos úszásról, akár víz alá merülésről vagy éppen gyorsúszásról, a szervezet légzőszervrendszere nagy megerőltetésnek van kitéve. Ezzel egyidejűleg az összes izomcsoport is keményen dolgozik. A legtöbb sportággal ellentétben az úszás során testünk alsó és felső felére egyformán nagy munka hárul, de mindez nem megerőltetően, inkább dinamikusan, izotóniás terhelés formájában, és ez kellemes érzés. 

Úszás során a hát- és a hasizom is aktív, de a legtöbb munkát a kar és a láb végzi, valamint a csípő, a comb és természetesen a kéz minden izma. A légzés szabályozódik, a vérkeringés gyorsabb, és a szívmunka is szaporább lesz. Éppen ezért ez a sportág jótékonyan hat az egész szervezetre.

Állóképesség és immunrendszer-erősítés

Az úszás ezenfelül az állóképességet is növeli, akárcsak a kerékpározás vagy a futás. Továbbá a szövetek és a sejtek oxigénellátása is javul általa, valamint erősödik az immunrendszer, és esztétikusan fejlődik az izomzat. Nem véletlenül ajánlják az ortopéd szakorvosok éppen az úszást a gerincferdülés orvoslására, valamint az egyéb ortopédiai műtétek utáni felépülés részeként.

Ép testben ép lélek

Azt csak kevesen tudják, hogy az úszásnak a szellemi teljesítmény fokozásában is jelentős szerepe van. Ez főként gyermekkorban nyilvánul meg, például úgy, hogy a rendszeresen úszó gyermekek lényegesen jobban teljesítenek az iskolában, mint nem sportoló társaik.

Úszással a súlyfelesleg ellen

Tévhit, hogy az úszás során nem igazán lehet fogyni, mivel a vízben töltött idő miatt fokozódik az éhségérzet. Igaz, hogy az úszáshoz nagyon sok energiára van szükség, egy óra alatt akár 800 kalóriát is elégethetünk. Ezt azonban a testnek nem kell feltétlenül pótolnia. A kiegyensúlyozott étkezéssel, valamint a tápanyagban és nem a kalóriában gazdag egészséges étkezéssel még az úszás által leadott kalóriák jelentős része — 70-80 százaléka — is kényelmesen megtartható.

Betegségek megelőzésére

Az úszás ezenkívül számos betegség megelőzésében, illetve a felépülésben segít. Csontritkulás esetén képes javítani az izom és az idegek koordinációján, miközben megdolgoztatja és erősíti az izmokat, amelyek ezáltal a betegségből fakadó csonttörés elkerülésében segítenek.

Az úszás szintén tökéletes terápia, ha valaki degeneratív ízületi betegségben szenved, hiszen a vízben az ízületekre nem hat túl nagy erő, ezért minimális fájdalommal lehet edzeni az adott izmokat és izomcsoportokat. 

Emellett bizonyították, hogy az úszás során boldogsághormonok szabadulnak fel, úgyhogy ezzel a sporttal akár a depresszió tünetei is megszüntethetők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..