home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az univerzum soha el nem fogyó energiája
Tóth Péter
2021.08.08.
LXXVI. évf. 31. szám
Az univerzum soha el nem fogyó energiája

A XX. század egyik legnagyobb géniuszának elképzelése szerint az univerzum tele van hasznosítható és soha el nem fogyó energiával, mely bárhol megcsapolható, és ez „sokkal egyszerűbb, semmint bárki is feltételezné”. Nikola Tesla vélekedett így, akinek sok mindent köszönhetünk.

Egészen biztosak lehetünk abban, hogy világunk ma nem ilyen volna, amilyen, ha Tesla nem alkotta volna meg a többfázisú villamos hálózatot, a váltakozó áramú motort, az energia vezeték nélküli továbbítására alkalmas technológiát, nem fektette volna le a távirányítás alapjait. Utólag derült ki, hogy valójában a rádió feltalálása is a nevéhez köthető. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét is. Munkássága hozzájárult a második ipari forradalom kibontakozásához. Tesla tevékenysége a jövőben valószínűleg még inkább felértékelődik, de már most kezd megmutatkozni, mennyire a kora előtt járt, és ennek tükrében nem csupán a XX. század, de történelmünk legnagyobb géniuszai közt is ott a helye.

Tesla az egykori Osztrák—Magyar Monarchia ma Horvátországhoz tartozó területén, ortodox pap gyermekeként látta meg a napvilágot. Jó okunk van akár azt is feltételezni, hogy a teljesen elüzletiesedett XX. században csak a körülmények nem tették lehetővé, hogy az egész emberiség hasznára fordítsa tudását. Szegényen halt meg egy amerikai hotelszobában. Ortodox etikán szocializálódott személyisége talán soha nem alkalmazkodott igazán a mindent pénzzé tenni akaró amerikai felfogáshoz. Ebből eredhettek a konfliktusai Edisonnal is, és ez okozhatta, hogy a kutatásaihoz és a fejlesztéseihez talán nem állt mindig minden a rendelkezésére. Ezért aztán joggal hihetjük, hogy ha máshogyan alakulnak a dolgok, és Tesla még jobban ki tudja bontakoztatni tudását, tehetségét, akkor világunk most sokkal jobb lehetne.

Nagy tudású, jeles szakemberek között is megoszlanak a vélemények az univerzum soha el nem fogyó és számunkra is könnyen hozzáférhető energiájával kapcsolatban. Pedig Teslának (ebben is) igaza lehet, és a könnyen megcsapolható energia valószínűleg mindenhol itt van körülöttünk. Csak azt kell kitalálni, felfedezni, hogy hogyan is hasznosítható fajunk számára. Ha minden eszközt, pénzt, valamint akkor létező technológiát Tesla rendelkezésére bocsátanak, azaz még életében kifejleszti a korszakalkotó technológiát, akkor történelmünk másként alakult volna. Az elektromos autók elterjedése sokkal korábban — már egy évszázaddal ezelőtt — megkezdődhetett volna. Most talán nem egy lepusztult, szinte minden szegletében szennyezett bolygón bíznánk a szebb jövőben.

A XX. század egyik legnagyobb feltalálójának származásáról Szerbiában és Horvátországban, illetve a szerbek és a horvátok között évtizedek óta vita folyik. Mindkét ország a sajátjának tekinti a géniuszt. A Monarchia, ha még létezne, talán szintén beszállna ebbe a „versenybe”. De az is lehet, hogy abban az esetben Teslának nem is kellett volna Amerikába mennie? Szerb család sarjaként az Osztrák—Magyar Monarchia horvát részén született, egyetemre Grazban járt, ezután Budapesten és Mariborban is élt, majd Puskás Tivadar ajánlásával Párizsba, onnan pedig végül az Egyesült Államokba távozott. Édesapja, Milutin Tesla európai műveltségű ortodox pap, édesanyja szintén szerb lelkészi család sarja volt. Mindezek a körülmények és részletek is biztosan hozzájárultak életútjához.

Az igazi dilemma viszont most inkább az, hogy mikor születik — egyáltalán születik-e valaha is — egy olyan géniusz, akinek a tudása, zsenialitása mellett a körülmények is meglesznek ahhoz, hogy az univerzum soha el nem fogyó energiáját az emberiség a hasznára fordítsa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..