home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az ukrán külügyminisztérium hálás az EU-nak az új szankciókért
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Az ukrán külügyminisztérium hálás az EU-nak az új szankciókért

Az ukrán külügyminisztérium üdvözölte az EU-vezetők politikai döntését az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról, de csalódottságát fejezte ki Magyarország álláspontja, az olajembargó ügyében tett kompromisszum miatt — közölte a tárca a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében.

„A külügyminisztérium csalódottan veszi tudomásul, hogy Magyarország olajembargóval szembeni ellenállása miatt a szankciós csomag elfogadása túl sokáig tartott, és kivételt tett a vezetékes szállítások esetében, de köszöni a partnerek, különösen az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőinek erőfeszítéseit a fontos döntés megszületésében” — idézett a Jevropejszka Pravda című hírportál a közleményből. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, „az olajembargó felgyorsítja a visszaszámlálást az orosz gazdaság és a katonai gépezet összeomlásáig”.


Dmitro Kuleba (forrás: Wikipedia)

Támogatóan nyilatkozott Catherine Colonna új francia külügyminiszter Varsóban arról a lengyel törekvésről, amely a NATO keleti szárnya erősítését célozza az ukrajnai háború miatt. A Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Colonna, utalva „a drámai orosz agresszióra” Ukrajnában, nélkülözhetetlennek nevezte Franciaország és Lengyelország együttműködését az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül. „Franciaország a lengyelek mellett áll ezekben a törekvésekben” — hangsúlyozta. A varsói kormány egyebek mellett a 10 500 fős amerikai katonai jelenlét állandóvá tételét szorgalmazza a NATO keleti szárnya megerősítésének keretében.

Az orosz erők légicsapást mértek a Donyec-medencében lévő Luhanszk megyei Szeverodoneck városra, és eltaláltak egy salétromsavas tartályt egy vegyi üzem területén — közölte Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Facebookon. A tisztségviselő felhívta a térség lakosait, ne hagyják el az óvóhelyeket. Emlékeztetett arra, hogy a salétromsav belélegezve, valamint a bőrrel és a nyálkahártyával érintkezve veszélyes.


Fotó: Tanjug/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben kijelentette, hogy Ukrajna nem fog sietni területei visszafoglalásával, ha ez több tízezer áldozatot követel, hanem megvárja a szükséges fegyvereket. Ezt azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyet Kijevben Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen tartott. Megjegyezte, hogy a mára már a 2014 óta tartó harcok miatt lakatlanná vált települések Kijev számára „nem jelentenek prioritást”.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5496 ember lépett be kedden Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül 3895-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől kedden 188 ember, köztük 133 gyermek érkezett Budapestre vonattal — tették hozzá.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..